ღ Pastirska pita od batata



Pastirska pita ili Shepherd’s Pie klasično je jelo britanske kuhinje ,koje obožavamo, te ga najčešće ga spremam po 👉 odličnom receptu    drage mi  Lilest  s coolinarike  . Danas htjedoh isprobati malo drugačije  u  verziji s batatom.  Nama se dopalo, probajte ❀ヅ❤♫ :)


Sastojci : za 4 osobe    Vrijeme pripreme :75 min

600 g batata

2 jaja

1 žumanjak

100 g kiselog vrhnja

40 g maslaca

sol

*za ragu:

500 g mljeveno meso

struk mladog luka

 1 mrkva

 malo korjena celera

 malo peršina

2-3 zrno češnjaka

maslinovo ulje

po potrebi temeljac

po ukusu sol i  papar

Priprema:

Ogulite batat narežite ga na kockice i skuhajte u zasoljenoj vodi. 



Kad je kuhan ocijedite ga i zgnječite u pire drobilicom za krumpir , dodajte maslac , nastavite gnječiti .

Kad je gladak dodajte polovicu  vrhnja i ohladite na 40 C da bude ( mlako)

Ovisno o gustoći dozirate preostalu količinu vrhnja


Pjenasto istucite jaja  i žumanjak sa malo soli i dodate u ohlađeni pire.



* Za ragu

Na  maslinovom ulju dinstajte  sjeckani mladi luk , u drugoj tavi na preostaloj masnoći  popržite meso , posolite poparite , začinite.

Odvajate kuhačom miješajući da  ne nastanu grudice, zatim dodate sjeckani češnjak.


, nastavite pirjati podljevajući temeljcom.




U tavu gdje ste dinstali luk dodate naribanu mrkvu, sjeckani peršin i ribani celer





Prebacite meso na luk sa svim sokovima iz tave  i nastavite pirjati zajedno oko 30 min.


U posudu za pečenje stavite ragu, prekrijete pireom od batata



 i zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici 


na 180 C  oko 15 -tak do 20 minuta.


Pečeno izvadite  pustite da malo otpočine , narežite

  

Poslužite uz salatu .



Dobar tek !

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom