ღ Sekeli (Szekely) gulaš




Zima je vrijeme od ozbiljnijih jela.Poput ovog klasika.
Sekeli , sekelji ili szegedinski  gulaš mađarskog  je porijekla, ime je dobio po Szekely Jozsefu, mađarskom piscu i novinaru, kojeg se smatra autorom ovog gulaša.
Legenda o njegovu nastanku (koja bi po svemu sudeći mogla odgovarati činjenicama) kaže da je Jozsef Szekely kasno navečer pred zatvaranje svrnuo u restoran. Od konobara je saznao strašnu vijest: gosti su tog dana već sve pojeli. Baš sve, zavapio je gladni čovjek . Ostalo je malo kuhanog mesa, ima i kiselog zelja i to je otprilike sve.

 “Sad vi to lijepo pomiješajte, podgrijte i donesite mi”. Rečeno, učinjeno: improvizacija se pretvorila u kulinarski svjetski evergrin.

 Bogatiji je i gušći od uobičajenih gulaša, ali rjeđe tekućine. Originalno se radio od tri vrsta mesa, da bi danas u receptima prevladala svinjetina.
Temeljna je zamisao jednostavna: na svinjskoj se masti (u novije vrijeme ulju) preprže kockice svinjskog mesa (ponekad i junećeg) zajedno s lukom. Doda se narezano kiselo zelje. Podlijeva se vodom, ili  bijelim vinom i/ili temeljcem . Od začina se dodaje najčešće češnjak, ljuta i slatka mljevena paprika, lovorov list i kim. Prilog je najčešće kuhani krumpir
 Ja sam ga uvijek spremala sa svinjskim mesom.

Sastojci:

500 g narezanog kiselog kupusa

600 g svinjskog buta

100 g domaće sušene slanine (ili pancete)

2 glavice kapule

1 češanj češnjaka

5 žličice mljevene crvene paprike

2 sušena lovorova lista

po želji 2 žlice kiselog vrhnja

sol, papar

Priprema:

Na ugrijanom ulju zažutite sitno narezani luk, a zatim smanjite vatru i dodajte žlicu mljevene crvene paprike i brašno, pa sve zajedno popržite. Smanjite vatru i dodajte meso narezano na kockice, pa ga popržite sa svih strana. Kad je meso dobilo lijepu smeđu boju, dodajte sitno sjeckani češnjak i papar i po potrebi soli. Kod dodavanja soli vodite računa o slanoći kiselog zelja. Meso podlijte vrlo malom količinom vode ili temeljca i pirjajte na umjerenoj vatri.



Kad je napola kuhano, dodajte mu kiselo rezano zelje. Provjerite slanoću i kiselost zelja, ako treba isperite. Isto tako, ako nije dovoljno kiselo, sačuvajte vodu u kojoj se kiselilo, pa po potrebi u gulaš dodajte nju.Prije nego što ćete ga dodati u gulaš, zelje lagano propirjajte, tako što ćete na žlicu ulja dodati dva zrna češnjaka  



 
kad zamiriše dodajte zelje, lovorov list



pirjajte kratko a zatim ga dodajte mesu.



Sve zajedno nastaviti pirjati na umjerenoj temperaturi, uz povremeno dodavanje manjih količina vode , dok meso nije potpuno mekano.

 Poslužite  uz kuhani pire krumpir, restani krumpir,lešo kuhani krumpir ,palentu  ili uz kakav dobar domaći kruh,  paše i žlica kiselog vrhnja povrh.
 Dobar tek !

Primjedbe

Popularno

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Juha od suhog boba

ღ Pure magic