ღ Sekeli (Szekely) gulaš
Sekeli , sekelji ili szegedinski gulaš mađarskog je porijekla, ime je dobio po Szekely Jozsefu,
mađarskom piscu i novinaru, kojeg se smatra autorom ovog gulaša.
Legenda o njegovu nastanku (koja bi po svemu sudeći mogla odgovarati
činjenicama) kaže da je Jozsef Szekely kasno navečer pred zatvaranje svrnuo u restoran. Od
konobara je saznao strašnu vijest: gosti su tog dana već sve pojeli. Baš sve,
zavapio je gladni čovjek . Ostalo je malo kuhanog mesa, ima i kiselog
zelja i to je otprilike sve.
Bogatiji je i gušći od
uobičajenih gulaša, ali rjeđe tekućine. Originalno se radio od tri vrsta mesa,
da bi danas u receptima prevladala svinjetina.
Temeljna
je zamisao jednostavna: na svinjskoj se masti (u novije vrijeme ulju)
preprže kockice svinjskog mesa (ponekad i junećeg) zajedno s lukom. Doda se
narezano kiselo zelje. Podlijeva se vodom, ili bijelim vinom i/ili temeljcem . Od začina se dodaje najčešće češnjak, ljuta i slatka
mljevena paprika, lovorov list i kim. Prilog je najčešće kuhani
krumpir
Ja sam ga uvijek spremala sa svinjskim mesom.
Sastojci:
500 g narezanog kiselog kupusa
600 g svinjskog buta
100 g domaće sušene slanine (ili pancete)
2 glavice kapule
1 češanj češnjaka
5 žličice mljevene crvene paprike
2 sušena lovorova lista
po želji 2 žlice kiselog vrhnja
sol, papar
Priprema:
Na ugrijanom ulju zažutite sitno narezani luk, a zatim
smanjite vatru i dodajte žlicu mljevene crvene paprike i brašno, pa sve zajedno
popržite. Smanjite vatru i dodajte meso narezano na kockice, pa ga popržite sa
svih strana. Kad je meso dobilo lijepu smeđu boju, dodajte sitno sjeckani
češnjak i papar i po potrebi soli. Kod dodavanja soli vodite računa o slanoći
kiselog zelja. Meso podlijte vrlo malom količinom vode ili temeljca i pirjajte
na umjerenoj vatri.
Kad je napola kuhano, dodajte mu kiselo rezano zelje. Provjerite
slanoću i kiselost zelja, ako treba isperite. Isto tako, ako nije dovoljno kiselo,
sačuvajte vodu u kojoj se kiselilo, pa po potrebi u gulaš dodajte nju.Prije
nego što ćete ga dodati u gulaš, zelje lagano propirjajte, tako što ćete na
žlicu ulja dodati dva zrna češnjaka
Sve zajedno nastaviti pirjati na umjerenoj temperaturi, uz
povremeno dodavanje manjih količina vode , dok meso nije potpuno mekano.
Poslužite uz kuhani
pire krumpir, restani krumpir,lešo kuhani krumpir ,palentu ili uz kakav dobar domaći kruh, paše i žlica kiselog vrhnja povrh.
Dobar tek !
Dobar tek !
Primjedbe
Objavi komentar