ღ Juha od suhog boba
Stiglo vrijeme za jela na žlicu, stoga evo jedne jednostavne ukusne juhe uz dodatak dimljene pancete za finiji okus. Recept je jednostavan a upotreba sušenog boba omogućuje vam da uživate u ovoj namirnici i kad ona nije u sezoni.
Treba uzeti u obzir i vrijeme potrebno za namakanje i naknadno kuhanje (uobičajena pravila prilikom pripreme juha sa suhim mahunarkama )
Ovo jelo je „seljačkog“ podrijetla i za njega postoje razne verzije u regijama središnje i južne Italije. Pripremljeno je s osnovom dimljene pancete, pržene zajedno s češnjakom i porlukom.Juha se naravno može pripremiti i od svježeg i od sušenog boba. Pancetu možete i izbaciti i tako napraviti jednako ukusnu vegetarijansku verziju jela.❀ヅ❤♫ :)
Sastojci: za 6 osoba Vrijeme pripreme 2h i 40 min
500 suhog boba
1 češanj češnjaka
100 g dimljene slanine
1 poriluk
1 žlica paste od rajčice
svježi timijan
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol
crni papar
pecorino sir
*po želji dodana tjestenina
kranjska kobasica
Postupak:
Stavite suhi bob da se natapa u vodi 12 sati. Nakon tog
vremena, ocijedite ga, prebacite u posudu , prekrijte hladnom vodom i stavite na vatru.
Kuhajte oko 2 sata od trenutka ključanja, povremeno
miješajući. (Alternativno, da biste ubrzali, možete ih kuhati u ekspres loncu) .
Skuhani bob ocijedite i ostavite na stranu.
U posudi zagrijte
ulje i dodajte na kockice narezanu pancetu i sjeckani češnjak.
Zatim dodajte sitno sjeckani poriluk i ostavite da se poprži.
Izvadite češnjak i dodajte pastu od rajčice razrijeđenu u malo vruće vode.
Promiješajte i kuhajte oko 25-30 minuta.
Ukoliko vam u jelu nedostaje mesa možete s suhim bobom skuhati komad mesnate slanine koju onda narežete i poslužite s maneštrom ili kod dinstanja povrća dodati narezanu kobasicu
Kad se jelo skoro dovršio, začinte solju . Ja sam ovdje ispunjavala želje ukućana pa sam ukuhala u jelo i tjesteninu, prethodno sam sebi ostavila pijat bez nje.
Poslužite jelo posuto
nasjeckanim pecorino sirom, pokapajte s malo finog maslinovog ulja, popite malo mljevenim crnim paprom i
svježim timijanom.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar