ღ Juha od suhog boba




Stiglo vrijeme za jela na žlicu, stoga evo jedne jednostavne ukusne juhe uz dodatak dimljene pancete za finiji okus. Recept je jednostavan  a upotreba sušenog boba omogućuje vam da  uživate u ovoj namirnici  i kad ona nije u sezoni.

Treba uzeti u obzir i vrijeme potrebno za namakanje i naknadno kuhanje (uobičajena pravila prilikom pripreme juha sa suhim mahunarkama )

Ovo jelo je „seljačkog“ podrijetla i za njega  postoje razne verzije u regijama središnje i južne Italije. Pripremljeno je s osnovom dimljene pancete, pržene zajedno s češnjakom i porlukom.Juha se naravno može pripremiti i od svježeg i od  sušenog boba. Pancetu možete i izbaciti  i tako napraviti jednako ukusnu  vegetarijansku verziju jela.❀ヅ❤♫ :)






Sastojci: za 6 osoba Vrijeme pripreme 2h i 40 min

500 suhog boba

1 češanj češnjaka

100 g dimljene slanine

1 poriluk

1 žlica paste od rajčice


svježi timijan

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol

crni papar

pecorino sir

*po želji  dodana tjestenina
   kranjska kobasica

Postupak:
Stavite suhi bob da se natapa u vodi 12 sati. Nakon tog vremena, ocijedite ga, prebacite u posudu , prekrijte  hladnom vodom i stavite na vatru.


 Kuhajte  oko 2 sata od trenutka ključanja, povremeno miješajući. (Alternativno, da biste ubrzali, možete ih kuhati u ekspres loncu) . Skuhani bob ocijedite i ostavite na stranu.
U posudi zagrijte ulje i dodajte na kockice narezanu pancetu i sjeckani češnjak.


Zatim dodajte sitno sjeckani poriluk i ostavite da se poprži. Izvadite češnjak i dodajte pastu od rajčice razrijeđenu u malo vruće vode. Promiješajte i kuhajte oko 25-30 minuta.

Ukoliko vam u jelu nedostaje mesa možete s suhim bobom  skuhati komad mesnate slanine koju onda narežete i poslužite s maneštrom ili  kod dinstanja povrća dodati narezanu  kobasicu



Kad se jelo skoro dovršio, začinte solju . Ja sam ovdje ispunjavala želje ukućana pa sam ukuhala u jelo i tjesteninu, prethodno sam sebi ostavila pijat bez nje. 
Poslužite jelo posuto nasjeckanim pecorino sirom, pokapajte s malo finog maslinovog  ulja, popite malo mljevenim crnim paprom i svježim timijanom.


Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom