ღ Sarma


Vrijeme je za kraljicu ...sarmu. Vjerujem da nema kuhinje u kojoj se ne kuha ,jer to je jelo koje možemo jesti i više od dva dana da nam ne dosadi. Simbol  svih naših praznika i proslava. Praktična jer napravi se veća količina za više dana i spremi u škrinju.  Evo moje verzije ovog domaćeg klasika.❀ヅ❤♫ :)  



Sastojci:

800 g mješanog mljevenog mesa

100 g riže

4-5 zrna češnjaka

2 kapule

500 g Passate Podravka

svježi peršin list

panceta

sol , papar

Vegeta

Slatka mljevena crvene paprika Podravka

10 tak kom papar u zrnu

mast ili ulje

4-5  lovorov list


*Rebarca, dimljene kobasice ili kavo drugo suho meso

Priprema:






U posudu stavite mljeveno meso,  dodajte malo crvene paprike, vegete,soli, papra, riže, nasjeckanog peršina češnjaka , kapule i,pancete  i sve skupa umiješajte u jednoličnu smjesu.
Listove kupusa odvojite od glavice, zatim zadebljanja pri kraju listova obrežite tako da budu posvuda iste debljine.
U svaki list stavljajte malo smjese i uvijte. Uvijate ih tako da prethodno poklopite jednu stranu, zatim uvijete, potom drugu stranu ugurate unutra.




U posudi na masnoći prodinstajte nasjeckanu kapulu i češnjak.Podlijte s malo passte dpodajte žličicu vegete, papar u zrnu, lovor list.Zatim  na dno poslažite malo rezanog kupusa pa u krug poredajte sarmu.




Slažite tako dok ne potrošite sve pripremljeno





Između redova dodajte rebrica ,domaće kobasice ili slično ,




zalijte pasatom, dodajte ostatak papra u zrnu i lovorov list, završite redom sarmi






Zalijte vodom da prekrije  i pristavite kuhati 1 1/2  - 2 sata.
Ovako kuhanu sarmu ostavite  do sljedećeg dana, a zatim  ponovno zakuhajte dio koji ćete jesti .





Ostatak možete spremiti i u prikladne posude s poklopcem  u zamrzivač.
Kad ih se zaželite posudu izvadite iz zamrzivača i stavite u frižider preko noći.
Odmrznute sarme prebacite u posudu  dobro prokuhajte na umjerenoj temp ,da bi se  sredina zagrijala .

Sarmu poslužite  uz pire krumpir, ...lešo kuhan krumpir ili restani.




Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom