ღGovedina na burgundski način


Boeuf Bourguignon je jedno od poznatijih, tradicionalnih francuskih jela. Potječe iz francuske pokrajine Bourgogne .Priprema se dugim, polaganim kuhanjem što mi je idealno sada u sezoni loženja ,polgano na šparhetu na drva, ovo jednostavno i ukusno jelo intezivnog, bogatog i punog okusa odličan je  izbor.  Iako se dugo kuha, priprema je vrlo jednostavna, a rezultat mmm ,očaravajući . meso iznimno meko .... isprobajte...Bon apetit❀ヅ❤♫ :)


Sastojci :za 4 osobe Vrijeme pripreme: 3 sata

450 g govedine vrat ili plećka

3 kapule

50  g pancete

 žlica svinjske masti

30 g maslaca

300 ml crnog vina

300 ml goveđeg temeljca

400 g šampinjona

5-6 komada mlade mrkve

100 g ukiseljenih lučica

sol, papar

lovor, mažuran ,majčina dušica

gračica svježeg peršina




Priprema:




U loncu na  maslacu popecite očišćene šampinjone. Odložite sa strane.



U istom loncu  popržite kockice narezane pancete  . Odložite sa strane.



Meso narežite na kockice . 


U isti lonac dodajte mast, sjeckani luk i pirjajte na laganoj vatri. 


Po potrebi podlijte s malo temeljca.


Na  kapulu vratite pancetu, kockice mesa




 i podlijte temeljcem. Dodajte list lovora.



  Zatim  dodajte očišćenu mrkvu  i nastavite kuhati .Kad zakipi  podlijte vinom 


poklopite i kuhajte   na laganoj vatri cca 2 sata.

Provjerite okus po potrebi dozačinite paprom , majčinom dušicom  mažuranom.

Nakon toga dodajte šampinjone  i ocjeđene lučice i nastavite kuhati još 5 minuta.


Prije posluživanja pospite  svježe sjeckanim  peršinom.


Poslužite uz omiljeni kruh,uz tjesteninu ili kuhani krumpir, odlično se slaže i s njokima ili okruglicama od tijesta.

Dobar tek ! Bon apetit!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom