ღ Pole
Davnih vremena,ognjište je bilo dominantna okosnica,središte kuće,središte svakog ljudskog okupljanja i druženja, bilo to pod krovom ,u dvoru ili
na kakvoj čistini za svečanih Ivanjskih krjesova.
Čini mi se da je nekad najvažnije bilo odrediti mjesto gdje će
se podići ognjište, pa tek onda oko njega sagraditi zidove i organizirati prostor i sve skup staviti pod krov.
Ljetos nam se rasuo stari šparhet na drva, Ne znam ni sama koliko je star bio. otkad znam za sebe i taj šparhet je u stanu.
Prvenstveno grijalo se na drva ,kuhalo,
peklo sve ove zime.
I tako ljetos razmišlali smo o eventualnom popravku, kupnji novog , pa i o micanju šparheta na drva jer zadnjih godna, zaista jako malo se grije , fasada i stolatrija zaslužni su tome.
Onda opet pomislih na
pripremu sarme ,gulaš od divljači, pečene kestene u gizanoj tavi…divku- bijelu kavu il kuhano vino uz bakarski
baškot … sve to ima neku posebnu čar pripremljeno na drva.
Najzad smo odlučili i ipak smjestil jednog Slavonca...
Evo ga , kuham i pečem a,pećnica radi sve 5 napokon tako da osim
tostiranja kruha svašta nešto sprema se , da i ne spominjem da grije ko lud. Nerjetko treba pootvarat sve prozore , i malo pomalo ovih dana prvi probni kolači i
kruh su ispečeni , sarma smotana , divljač se spremala ,kesteni
pekli ,a odnedavno domogoh se ovih krumpira- ličkih.
* s weba
Prema podacima o zemljopisnoj zaštiti, za ovaj krumpir najvažnije
je da bude uzgojen u Lici, u podnožju Velebita i kraškim poljima, koja je po
agroklimatskim uvjetima i posebnostima tla osobito pogodno područje,
najsličnije drevnoj postojbini krumpira u peruanskim Andama, gdje su ga na
obalama jezera Titicaca uzgajali još prije 8000 godina i nazivali ga «uzvišenom
biljkom».
Na vrećici Ličkoga krumpira stoji:U Hrvatsku su krumpir
donijeli graničarski vojnici 1779. i 1780. godine. Od tada je krumpir
neizostavni dio prehrane naših krajeva. To je i vrijeme vladavine Marije
Terezije, koja je naredila da se krumpir mora saditi na područjima gdje ne
uspijevaju žitarice kako stanovništvo ne bi gladovalo. Najprije se udomaćio u
Lici😊
Energetska vrijednost krumpira je samo 86 kcal na 100 g
obroka (odnosi se na kuhani krumpir).
100 g sirova krumpira sadrži 89,96 g vode, 0,14 g masti,
1,89 g bjelančevina, 15,90 g ugljikohidrata (13,35 g škroba i 1 g šećera) te
1,7 g vlakana.
Ista količina krumpira ima 2,5 puta manje ugljikohidrata
nego kruh što ga čini značajnim u prehrani dijabetičara.
Jedan je od najvažnijih izvora vitamina C, B1, B2 i B6.
Visok sadržaj kalcija, a naročito kalija čni ga lužnatom (alkalnom) namirnicom što je važno za
održavanje lužnato-kisele ravnoteže u organizmu,sadrži željezo, kalij, sumpor i
jod koji pogoduju sprečavanju bolesti
štitnjače, čira želuca i slabokrvnosti.
Istraživanja
Agronomskog fakulteta u Zagrebu pokazala su da krumpir uzgojen u Lici ima čak
20 % više suhe stvari (vitamina i minerala) od krumpira iz drugih uzgojnih
područja, a sklonost raskuhavanju raste sa suhom tvari i zato je Lički krumpir
poznat kao i kao „krumpir koji se smije“.
Dočepate li se i vi Ličkoga krumpira, ne propustite
pripremiti klasične starinske ličke pole / police. Hrvatski enciklopedijski
rječnik, Liber, Zagreb 2002., navodi da je «pola (čega) – polovina čega, jedan
od dva jednaka dijela cjeline» odnosno da je «pola – polovica, polovina,
polutka; polica – na pola prerezan krumpir u ljusci i pečen u pepelu (ličke
pole)».*
No vratimo se na pole
Sastojci:
5-6 kom lički krumpir
sol
Priprema:
Krumpir dobro operite u toploj vodi te ga prerežite po
dužini. Pole dobro posolite (utrljajte sol), zaboravite da biste rado krumpir
ogulili. Zaboravite i bilo kakve druge dodatke začine, krušne mrvice, luk…. Ako bi to i bile
police, ličke sigurno nisu. Prave su samo posoljene. Ostatak ide prema osobnim
guštima.
Složite na pleh za pečenje i stavite u pećnicu (prethodno
zagrijanu na 200 °C).
Pecite 45-50 minuta dok pole ne dobiju zlatnožutu do
smeđu boju.
Izvorne su samo posoljene... ja ovdje stavih što našla sam u frižideru ,hamburger pancetu , odlične su uz domaću pancetu, ličku basu, lički sir škripavac. Poslužene za večeru u tmurnim i depresivnim zimskim
danima su ‘pun pogodak’ jer će potaknuti nastanakonog serotonina odgovornog za dobro raspoloženje.»
Pašu i za doručak, i za poslijepodnevno
tračanje, uz gledanje utakmice i pivo ( velebitsko) vino, uz jogurt
ili kiselo mlijeko( basu ) to volim.Kako god...
Pole spremljene prema osobnim
guštima postaju pravi lički tapas.
Zanimljive ideje rađaju nove ideje...
Potrebno je samo malo mašte pa da nešto staro i nešto novo na osnovi pola, ličkog krumpira izgleda drugačije
Potrebno je samo malo mašte pa da nešto staro i nešto novo na osnovi pola, ličkog krumpira izgleda drugačije
Od kombinacije sa
slaninom (narezanom), slaninom (pečenom), pršutom (ili sušenom bravetinom),
škripavcem, basom, s maslacem, gljivama (kračuni, pečurke), gljivama i basom,
ajvarom, pečenim jajetom, srijemušom s basom, s pestom (od srijemuša, base,
maslinova ulja, badema i pinjola)… mogućnosti su neograničene.
Pravo vrijeme je da ih se prisjetite i dobijete inspiraciju za
pokoji ručak ili večeru.
A ja zagrijah se ,idemo dalje...
Dobar tek !


Primjedbe
Objavi komentar