ღ Maki sushi
Bilo je vrjeme da se ovi popularni japanski smotuljci nađu konačno i na mom stolu. Riža, povrće, malo začina, listovi algi, plodovi mora, sirove ribe… to je sve što treba za ukusan sushi. Zasukah rukave i evo ga po prvi put ❀ヅ❤♫ :)
Sastojci: za 3 osobe
Vrijeme pripreme: 30 min
300 g riže
4 lista morska alga nori
1/2 male žličice soli
1 1/2 mala žličica šećera
2 male žličice rižinog octa
sojin umak
wasabi pasta
file dimljeni losos
1 mladi luk
1/2 zreli avokado
Priprema:
Najkritičniji dio kod pripreme sushija je odabir prave riže
i njezino kuhanje. Obično se preporučuje koristiti specijalnu rižu Shari no
ukoliko nemate , poslužit će i bijela riža kratkog zrna. Jedino je bitno da je
ljepljiva.
Izmjerite količinu koju ćete upotrjebiti.
Zatim stavite u sito i ispereite pod mlazom hladne
vode.
U lonac
pristavite rižu i za nijansu više
vode u odnosu na količinu riže. Kuhajte
rižu na jačoj vatri uz povremeno miješanje sve do kad ne zavrije. Nakon što
zavrije, smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte je još 10-ak minuta.
Povremeno provjerite rižu.Ugasite i
ostavite poklopljenu još 10 minuta da
odstoji. Na ovaj način kuhanja u malo vode dobiva se „al dente“ rižu koja se kasnije lako oblikuje.Rižu tijekom kuhanja ne
smijete soliti ili dodavati bilo koji drugi začin.
Rižu premjestite u zdjelu (po mogućnosti bambus ),
te užim dijelom drvene kuhače prorezujte (ne miješati) hladeći na taj
način na sobnoj temperaturi sve dok ne
postane mlaka.
Na dasci za rezanje
izrežite file lososa na jednake
štapiće duljine cca 5 cm (poput pommes
frites-a). Mladi luk ,bijeli dio također narežite na štapiće, avokado
pretrežite na pola, odstranite košticu.
List nori ( ja nisam
prerezala) ,no trebalo bi na širem djelu
prerezati na pola, te jednu polovicu na sjajniju stranu, položiti na podložak. Obično se koristi
bambusov podmetač jer se tako listovi alge lakše rolaju, možete koristiti i prozirnu foliju (ja sam
koristila oboje:) )
Prije oblikovanja riže, prste i dlanove navlažite u vodi s
malo rižinog octa, te iz zdjele uzmite riže da pokrije 2/3 površine lista
nori (nadijevajući od sebe).
Zatim po sredini riže, s jednog kraja na drugi, kažiprstom
tanko naneseite wasabi pastu i složite štapiće lososa, luka i tanju krišku
avokada.
Nenadjeveni dio lista nori, premažite vlažnim prstima, sve zajedno
savinite u „maki sushi“, kraj lista
nori, prstima prilijepite na svitak.
Dobiveni svitak, na
sredini prerežite nožem koji ste prethodno umočili u mješavinu vode i rižinog
octa,
zatim svitke posložite jedan ispred drugog, te ih još dva puta prerežite
tako da dobijete 6 jednakih dijelova.
Slika dana (17.12.2018.) @ coolinarika
Maki sushi složite na tanjure, i poslužite uz sojin umak, wasabi pastu , đumbir.
Prilikom konzumacije sushija u umak se umače samo onaj dio s ribom. Dio s rižom
mora ostati suh. I da, sushi se jede štapićima . I dok se moj sin savršeno
služi ovim priborom mi ipak radije jedemo
prstima.
Uživajte u sushiju i, naravno, pozovite društvo.
Dobar tek! いただきます
Primjedbe
Objavi komentar