ღTorcetti
Fini slatkiši, vrlo jednostavne izrade u kojima možete uživati tijekom cijele godine. Idealni su za svaki
trenutak dana: uz jutarnju kavu, popodnevni čaj ili kao kraj večernjeg obroka.
Ovi starinski keksi zvani "Torchietti" tipični su za pokrajinu Piemonte /Valle D'Aosta ,
klasičnnog naziva Torcetti di Saint-Vincent, u Valle d'Aosta, i Torcetti Agliè, u
pokrajini Torino, gdje nazivaju se i
"ducali".
Karakterizira ih cilindrični oblik tijesta. Izrađeni su od
svega par sastojaka brašna, maslaca i
šećera, s finom karameliziranom koricom. Izraduju se većinom u obliku sličnm kapljici .
Predpostavlja se da je mjesto podrijetla ovog slatkiša Lanzo, u pokrajini Torino.
Danas su Torcetti, rašireni u cijelom Piemontu kao
tradicijski poljoprivredno-prehrambeni proizvod .
Prvi pisani zapis o njihovom postojanju nalazimo u
knjizi "Piedmontese
Confetturiere" u kojem su nazvani "torchietti".
Također nalazimo ih u knjizi "Trattato di cucina, pasticceria moderna" od (Giovanni Vialardi), poznatog kuhara Savojske kuće.
Vjerojatno su nastali sasvim slučajno u starim seoskim
pećnicama ,dok se pravili čekajući da se peći
zagriju za kruh.Uz dodatak meda ili
šećera ,oblikovani su ovi keksići i zatim položieni za
pečenje u pećnicu.
U usporedbi s prošlošću, recept se pomalo mjenjao , pa su
tako keksi postali su manji oblikom
,osim toga maslac je dodan u tijesto. Dok oni su proizvedeni u Canavese i u dolinama Lanzo tanji, površina im
je karamelizirana, tjestenine su bjelije te imaju relativno nizak sadržaj maslaca ,Torcetti proizvedeni u
Bielleseu i u blizini Serra di Ivrea su
puno deblji , bogatiji maslacem i imaju
svjetliju vanjsku boju.
Torcetti u
slatkoj verziji se obično konzumiraju za doručak natopljeni u mlijeku, čaju ili
kavi , kao međuobrok posluženi
jednostavno ili pak uz neku kremu,
tučeni šlag ...Štoviše, idealni su uz šalicu vruće čokolade ili pak čašu vina , kao što je Passito di
Caluso ili uz pjenušava vina poput
Asti.
Osim klasičnih torcetta s maslacem, mogu se praviti i
torcetti s vinom,( bijelim ili crvenim) u slanoj verziji tijesta. Pravljeni tako,postaju slani zalogaji :odlična su ideje za predjela ili bife posluženi uz razne salame i sireve po
želji.
U nastavku zapisujem tri recepta u slatkoj verziji, koji god odaberete bit će savršeni
*Originalni recept za biellese torceti s maslacem
Sastojci:
500 g brašna
200 g maslaca
150 g šećera
5 g pivskog kvasca
250 ml vode
malo soli
Priprema:
Razmrvite kvasac u dvije žlice tople vode i ostavite da se otopi. Brašno prosujte u zdjelu ,dodajte prstohvat soli i dvije žlice šećera.
U sredini napravite udubljenje, dodajte kvasac i 250 ml vode.
Mjesite dok ne
dobijete glatku i homogenu smjesu.
Tijesto ostavite
da se diže oko 1 sat.
Za to vrijeme razradite
maslac dok ne postane mekan. Umiješajte maslac s nadišlom smjesom.
Kratko razradite i valjajući oblikujte štapiće promjera oko
1 cm ,duljine oko 10 cm.
Uvaljajte oblikovane "štapiće" u kristal šećer i
prekrižite im vrhove, spojivši krajeve
tako da im daju oblik kapljice.
Rasporedite na lim za pečenje, prethodno prekriven papirom za pečenje i pecite na 200 ° oko
četvrt sata.
Ukoliko se odlučite na
bržu verziju zapisujem ovaj recept s pivom u tom slučaju potrebno je:
250 g brašna
100 g maslaca
60 g piva
70 g šećera
mahuna vanilije
za posip po potrebi kristal šećer
Nakon pripreme ovo tijesto će morati odležati u hladnjaku.
Izvažite sve sastojke i pripremite da su vam pri ruci .U
mikser stavite brašno i maslac izrezan na komadiće zajedno s prstohvatom soli i
počnite ga izrađivati , ali kratko radite, da se previše ne zagrijava.
Ubacite pivo i sjemenke mahune vanilije, promješajte kratko mikserom, a zatim izručite na malo pobrašnjenu radnu površinu i nastavite mijesiti ručno dok
ne dobijete glatko i homogeno tijesto. zamotajte ga u prozirnu foliju i
ostavite da se odmori u hladnjaku.
U međuvremenu u malu posudu ili u tanjurić
sipajte šećer koji će se koristiti za
oblaganje torcetta. Pripremite lim obložen papirom za pečenje.
Uključite pećnicu na 180 ° C.
Izvadite tijesto iz frižidera i uz pomoć noža izrežite
komade tijesta težine oko 25 g svaki, radite na dasci za rezanje, valjajući ih
vrhovima prstiju .
Dobro ih uvaljajte u šećer tako da se ravnomjerno prilijepi, a zatim oba kraja prekrižite preklapajući jedan na drugi. Slažite u pripremljen lim za pečenje i pecite oko 15 minuta, pazeći ih da ne izgore.
Dobro ih uvaljajte u šećer tako da se ravnomjerno prilijepi, a zatim oba kraja prekrižite preklapajući jedan na drugi. Slažite u pripremljen lim za pečenje i pecite oko 15 minuta, pazeći ih da ne izgore.
Torcetti na fotografijama su
u verziji s dodatkom kakaa pa evo
i tog recepta :)
Sastojci :
250g brašna
120 ml tople /mlake/vode
dehidrirani pivski kvas 2 g (ako je svjež 4 g)
120 g maslaca sobne temperature
50 g kristal šećera
40-50 g gorkog kakaa
malo soli
Za posip:
100 g kristal šećera
Postupak:
Razmrvite i rastopite kvasac u toploj vodi sa malo šećera.
U većoj posudi pomješajte
brašno sa solju i kakaom.
Dodajte kvasc
otopljen u vodi i mijesite rukama,
sakupljajući sve sastojke u zdjelu, a zatim tijesto obradite na radnoj plohi ili dasci za
tijesto, dok ne postane glatko i jednolično .
Kad dobijete glatko i kompaktno tijesto, ostavite ga da se
diže na toplom mjestu u posudi,
prekrivenoj čistom krpom, cca sat
vremena tj. sve dok ne udvostruči
volumen.
Nakon spomenutog vremena, tijesto prebacite u zdjelu miksera (ako ga nemate možete mijesiti rukom),
opremite nastavkom za mješanje tijesta , dodajte maslac kojeg ste prethodno omekšali na sobnoj temperaturi, komad po komad ,
miješajući na srednjoj brzini. Kad se maslac potpuno apsorbira, vratite tijesto
natrag u zdjelu i ostavite pokriveno da se diže još sat vremena.
Ako je tijesto ljepljivo, dodajte još malo malo brašna ili /i pobrašnite stjenke zdjele.
Kad se udvostručilo, ostavite da se tijesto odmori u
hladnjaku barem pola sata prije nego što ga umijesite.
Pobrašnite malo radnu
plohu i podijelite tijesto na male
hrpice od po 15 g ( 26), koje ćete oblikovati u
valjke debljine pola cm i duljine
oko 15 cm. Zavrnite , "valjajte "krajeve, zatim spojite , prekrižite ih i lagano
pritisnite da ih popravite. Nastavite na isti način dok ne utošite preostalo
tijesto.
Uvaljajte u kristal
šećer, a zatim ih složite u lim za pečenje obložen papirom, raspoređene jednaog od drugog.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ° oko 25 minuta
(ventilacijska pećnica 160 ° 20 minuta)odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
Izvadite iz pećnice
i ostavite da se ohlade na rešetki.
Poslužite i uživajte.
Primjedbe
Objavi komentar