ღ Zapečena palenta s gljivama i začinskim biljem




Ukusno, jednostavno, zdravo i lijepo ❀ヅ❤♫ :)



Sastojci za 4 osobe Vrijeme pripreme 80 minuta

500 g šampinjoni

200 g kukuruzna krupica

50g maslaca

2 trokutića topivog sira

suho začinsko bilje timijan, bosiljak

1 kapula

1 zrno češnjak

stručak svježeg vlasca

limunska trava

200 g ribana mozzarella

po potrebi bijelo vino

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol, papar

Postupak:


Povrće operite i posušite gljive  očistite. Kapulu narežite na kolutove, češnjak na listiće, gljive na ploške,vlasac i limunsku travu skošite sitno .



U posudu  s vrelom i posoljenom vodom dodajte maslac, kukuruznu krupicu,suho začinsko bilje i trokutiće topivog sira .Sve zajedno kuhajte po uputama na pakiranju.



Gotovu palentu pretresite u, maslinovim uljem namašćenu, vatrostalnu posudu i ravnomjerno rasporedite.
U zagrijanu tavu ulijte cca žlicu dvije maslinovog ulja, dodajte kolutove luka isjeckano začinsko bilje vlasac i limunsku travu, posolite i pržite na srednje jakoj vatri, odnosno dok povrće malo ne omekša.
Zatim dodajte listiće češnjaka, narezane gljive (nekoliko ploški sačuvajte za kasnije) Pirjajte 5-6 minuta, povremeno miješajući.
Začinite solju i paprom, po potrebi zalijte s malo bijelog vina , pričekajte da ispari promiješajte i maknite s vatre.
Pripremljeno povrće rasporedite preko palente, 



posipite naribanom mozzarelom, prekrijte preostalim ploškama gljivama,





i sve zajedno stavite peći u pećnicu, zagrijanu na 180°C, otprilike 30-ak minuta.







Gotovu palentu narežite na kocke, servirajte na tanjure 







i poslužite uz sezonsku zelenu salatu.


Dobar tek !

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom