ღ Hladna pasta-salata s pestom genovese i sirovim povrćem
Miris bosiljka miris je ljeta mog djetinjstva, sjećam se da baka ga je koristila puno i svugdje jer joj se sviđao.
Uberi malo bašelka
govorila bi , ja bi otrčala na dvorište jer sadila ga posvud pa i među cvijećem,a miris ove biljke uvukao bi mi se
nosnice i u trenu bih bila obuzeta
suncem i srećom.
Susjeda pak ,teta M, radila i živjela je u Italiji ,dolazila s unukama svako ljeto u svoje rodno mjesto zvala je bosiljak vasunicole.
Zašto vasunicole pitla sam se kao dijete, a ona bi odgovarala "nn 'sacce, simbr chiamat cuscì
"ne znam tako oduvjek to tako zovu."
Otkrla sam to tek jutros, u ovoj čudesnoj zori koju ne znam po koji put dočekah budna.Pun mjesec +nesanica rezultira mojim uranjanjem u čitanje i istraživanje.
Erba dei vasi di Nicola - Bosiljak upućuje na "vazu Nicola", krvavu legendu koja se izgubila u magli
vremena.Ima raznih verzija ove priče ,ponešto može se pročitati i među stranicama Decamerona Giovannija
Boccaccija,uglavnom da skratim jedna od legendi kaže:
Jednom davno živjela je djevojka zaljubljena u mladića po
imenu Nicola. Jako su se voljeli unatoč protivljenju njezine braće koja su je obećala lokalnom
starijem gospodinu,koji je bio ružan i vrlo bogat.
No oni su se bez obzira voljeli tajno ništa ih
nisu sprječavale zabrane i prijetnje.
Okrutna braća odlučiše da moraju ubiti Nicolu te su tako su i učinili.
Ulovili su ga u klopku, izudarali ga i odrubili mu glavu,koju
su potom odnjeli djevojci.
Očajna djevojka uzela je glavu svog voljenog i zakopala je
u vazu.
Svakodnevno je obilnim suzama natapala zemlju u vazi , koju
je nazvala "Nikolina vaza" i koju je ljubomorno čuvala.
Jednog jutra, zaprepaštena, vidjela izboj koji izlazi iz
zemlje , koji je s vremenom narastao, izrastao u bujnu i mirisnu biljku,čija svježa aroma uvlačila se u kuću i njenu dušu i pravila joj društvo do kraja
života.
Evo,teta M . godinama kasnije doznala sam zašto se bosiljak u Abruzzu naziva "vazanikole".
A od mog vrtnog bosiljlka kojeg zasijem svake godine među pomidore i u ovo doba zadnji ostane na gredici odlučih spremiti pesto i današnji ručak.
Pesto Genovese je sinonim i simbol Genove i cijele
Ligurije. Desetljećima je jedan od
najpopularnijih i najraširenijih umaka na svijetu. Najčešće se koristi kao umak
za tjesteninu, no vrlo je ukusan i uz njoke, guste juhe, pizzu, lazanje, pečeno
ili kuhano meso, ribu i povrće, kao dodatak preljevima za salatu, ili
najjednostavnije – kao namaz za kruh, bruschette.
Da biste napravili
pravi Genovese potreban vam je mužar i puno strpljenja.No ne odustajte
od pesta ako nemate mužar. Mužar jest najbolji, no poslužit će i blender u
nedostaku istog ili pak štapni mikser...❀ヅ❤♫ :)
ღ Pesto alla Genovese
Vrijeme pripreme 20 min
za 3 osobe
Sastojci:
25 g svježih listova
bosiljka
50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
30 g ribanog Parmigiano Reggiano DOP
15 g ribanog sira Pecorino
10 g pinjola
3 zrna češnjaka
među prstima sasvim malo krupne morske soli
Pinjole blago tostirajte na suhoj tavi, a zatim ih pustite
da se ohlade na sobnu temperaturu.
Ukoliko koristite mužar prvo zgnječite češnjak, potom dodajte
naribani sir, pinjole
i bosiljak. Na kraju postepeno dolijte maslinovo ulje.
i bosiljak. Na kraju postepeno dolijte maslinovo ulje.
Za pripremanje u blenderu: ubacite u blender listiće (ne sve
odjednom). Kada se usitnjava uz pomoć blendera, bosiljak, češnjak i pinjoli se,
uz dodatak maslinovog ulja odmah zajedno miksaju, a sitno ribani sir je
najbolje umiješati pred kraj po mogućnosti ručno kako se ne bi baš previše
usitnio.Dodajte sasvim malo krupne morske soli -vodite računa o slanosti sireva.
*napomena
Svježe pripremljeni pesto čuvajte u hladnjaku, u hermetički zatvorenoj posudi, 2-3 dana, vodeći računa da umak prekrijete slojem ulja.
Moguće je zamrznuti pesto u malim posudicama koje odgovaraju
porcijama, a zatim ga odmrznuti u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi i
jedostavno koristiti.
Za pripremu pesto alla genovese koristite kvalitetno slatko , zrelo ulje jer, osim što djeluje kao
otapalo za aromatične tvari, garantira savršen amalgam, pojačavajući aromu
bosiljka i smanjujući začinjenost češnjaka.
ღ Hladna pasta-salata s
pestom genovese i sirovim povrćem
Iako je ljeto idealno doba za uživanje u ovoj pasta- salati , često je spremam nevezano za godišnja doba.Brze i jednostavne pripreme , može se ponjeti kako ljeti na plažu, također i na posao jer je još finija ,hladna kada odstoji.
Sastojci : za 4 osobe
350 g tjestenine
500 g cherry rajčice ili jedna veća nasjeckana
100 g žute paprike
pesto genovese
ribani parmezan
bosiljak za ukrašavanje
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju (al
dente )u zasoljenoj vodi, ocijedite
je i odmah prebacite pod tekuću vodu da
se ohladi, i ukloni zaostali škrob.
Pripremite povrće. Operite pod tekućom vodom i obrišite ga .Zatim narežite paprike na kriške.Ukoliko koristite cherry dovoljno je prepolovit ga, veću rajčicu narežite na veličinu zalogja
Začinite po ukusu salatu od tjestenine .
U posudi pomješajte hladnu tjesteninu i nekoliko
žlica pesta pa dodajte pripremljeno povrće . Sve
pomiješajte i ukrasite svježim lišćem bosiljka.
Po želji poslužite odmah posuto ribanim parmezanom,
ili prekrijte plastičnim omotom i čuvajte u
hladnjaku dok ne bude posluženo.
U sezoni kad ima cvijetova tikvica ja ih rado ih dodam u ovu kombinaciju.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar