ღ Hladna pasta-salata s pestom genovese i sirovim povrćem



Miris bosiljka miris je ljeta mog djetinjstva, sjećam se da baka ga je koristila puno i svugdje jer joj se sviđao.
Uberi  malo bašelka govorila bi ,  ja bi otrčala na dvorište jer sadila ga posvud pa i među cvijećem,a  miris ove biljke uvukao bi mi se nosnice  i u trenu bih bila obuzeta suncem i srećom.
Susjeda pak ,teta M, radila i  živjela je u Italiji ,dolazila s unukama svako ljeto u svoje rodno mjesto zvala je bosiljak vasunicole. 

Zašto vasunicole pitla sam se kao dijete, a ona bi odgovarala  "nn 'sacce, simbr chiamat cuscì "ne znam tako oduvjek to tako zovu."
Otkrla  sam to tek jutros, u ovoj čudesnoj zori  koju ne znam po koji put dočekah  budna.Pun mjesec +nesanica  rezultira mojim  uranjanjem  u čitanje i istraživanje.


Erba dei vasi di Nicola - Bosiljak upućuje na "vazu Nicola", krvavu legendu koja se izgubila u magli vremena.Ima raznih verzija ove  priče ,ponešto  može se pročitati i među stranicama Decamerona Giovannija Boccaccija,uglavnom da  skratim jedna od  legendi kaže:

Jednom davno živjela je djevojka zaljubljena u mladića po imenu Nicola. Jako su se voljeli unatoč protivljenju njezine  braće koja su je obećala lokalnom starijem  gospodinu,koji je bio ružan  i vrlo bogat.
No oni su se bez obzira voljeli tajno ništa ih nisu sprječavale zabrane i prijetnje.
Okrutna braća odlučiše da moraju  ubiti Nicolu te su tako su i učinili.
Ulovili su ga u klopku, izudarali ga i odrubili mu glavu,koju su potom odnjeli djevojci.
Očajna djevojka  uzela je  glavu svog voljenog i zakopala je u vazu.
Svakodnevno je obilnim suzama natapala zemlju u vazi , koju je nazvala "Nikolina vaza" i koju je ljubomorno čuvala.
Jednog jutra, zaprepaštena, vidjela izboj koji izlazi iz zemlje , koji je s vremenom  narastao, izrastao u bujnu i mirisnu biljku,čija svježa  aroma uvlačila se u kuću i njenu dušu i pravila joj društvo do kraja života.
 Evo,teta M . godinama kasnije doznala sam zašto se  bosiljak u Abruzzu naziva "vazanikole".

A od mog vrtnog bosiljlka kojeg zasijem svake godine među pomidore i u ovo doba zadnji ostane na gredici odlučih spremiti pesto i današnji ručak.
Pesto Genovese je sinonim i simbol Genove i cijele Ligurije.  Desetljećima je jedan od najpopularnijih i najraširenijih umaka na svijetu. Najčešće se koristi kao umak za tjesteninu, no vrlo je ukusan i uz njoke, guste juhe, pizzu, lazanje, pečeno ili kuhano meso, ribu i povrće, kao dodatak preljevima za salatu, ili najjednostavnije – kao namaz za kruh, bruschette.
 Da biste napravili pravi Genovese potreban vam je mužar i puno strpljenja.No ne odustajte od pesta ako nemate mužar. Mužar jest najbolji, no poslužit će i blender u nedostaku istog  ili pak štapni mikser...❀ヅ❤♫ :)


ღ Pesto alla Genovese

Vrijeme pripreme 20 min  za 3 osobe
Sastojci:

25 g  svježih listova bosiljka

50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

30 g ribanog Parmigiano Reggiano DOP

15 g ribanog sira Pecorino

10 g pinjola

3 zrna češnjaka

među prstima sasvim malo krupne morske soli

Priprema:

Natrgajte bosiljak



Pinjole blago tostirajte na suhoj tavi, a zatim ih pustite da se ohlade na sobnu temperaturu.
Ukoliko koristite mužar prvo zgnječite češnjak, potom dodajte naribani sir, pinjole


 i bosiljak. Na kraju postepeno dolijte maslinovo ulje.




Za pripremanje u blenderu: ubacite u blender listiće (ne sve odjednom). Kada se usitnjava uz pomoć blendera, bosiljak, češnjak i pinjoli se, uz dodatak maslinovog ulja odmah zajedno miksaju, a sitno ribani sir je najbolje umiješati pred kraj po mogućnosti ručno kako se ne bi baš previše usitnio.Dodajte sasvim malo krupne morske soli -vodite računa o slanosti sireva.




*napomena

Svježe pripremljeni pesto čuvajte u hladnjaku, u hermetički zatvorenoj posudi, 2-3 dana, vodeći računa da umak prekrijete slojem ulja.
Moguće je zamrznuti pesto u malim posudicama koje odgovaraju porcijama, a zatim ga odmrznuti u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi i jedostavno koristiti.


Za pripremu pesto alla genovese koristite kvalitetno  slatko , zrelo ulje jer, osim što djeluje kao otapalo za aromatične tvari, garantira savršen amalgam, pojačavajući aromu bosiljka i smanjujući začinjenost češnjaka.


Hladna pasta-salata s  pestom genovese i sirovim povrćem

Iako je ljeto idealno doba za uživanje u ovoj pasta- salati , često je spremam  nevezano za godišnja doba.Brze i jednostavne pripreme , može se ponjeti kako ljeti  na plažu, također i na posao jer je još finija ,hladna kada odstoji.



Sastojci : za 4 osobe

350 g tjestenine

500 g cherry rajčice ili jedna veća nasjeckana

100 g  žute paprike

pesto genovese

ribani parmezan

bosiljak za ukrašavanje

Priprema:

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju (al dente  )u zasoljenoj vodi, ocijedite je  i odmah prebacite pod tekuću vodu da se ohladi, i ukloni zaostali škrob.


Pripremite povrće. Operite pod tekućom vodom i obrišite ga .Zatim narežite paprike na kriške.Ukoliko koristite cherry dovoljno je prepolovit ga, veću rajčicu narežite na veličinu zalogja
Začinite po ukusu salatu od tjestenine .


U posudi  pomješajte hladnu tjesteninu i nekoliko žlica  pesta pa dodajte pripremljeno povrće . Sve pomiješajte i ukrasite svježim lišćem bosiljka.


Po želji poslužite odmah  posuto ribanim parmezanom,


ili prekrijte plastičnim omotom i čuvajte u hladnjaku dok ne bude posluženo.

U sezoni kad ima cvijetova tikvica ja ih  rado ih dodam u ovu kombinaciju.
Uklonim im stabljiku,bočne „brkove „i unutarnji tučak izrežem na trakice i ubacim povrh.


Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom