ღ Gratinirane dagnje sa začinskim biljem
Pravi užitak na mediteranski način ❀ヅ❤♫ :)
Sastojci za 4 osobe
Vrijeme pripreme 30 min
20-tak školjki dagnji
svježih očišćenih
2 grančice majčine dušice
250 ml bijelog vina
2 zrna češnjaka
1 kapula
50 g maslaca
1 žlica sjeckanog peršina
30 g krušnih mrvica
½ žličice mljevena ljuta paprika
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar (svježe mljeveni)
limun
Postupak:
Kapulu nasjeckati, nartgati listiće majčine dušice .
U ugrijanu tavu ulijte cca
2 žlice maslinovog ulja, dodajte maslac i pričekajte da se rastopi.
Zatim dodajte sjeckani luk, protisnuti češnjak, posolite,
promiješajte i kratko pržite na laganoj vatri oko 2-3 minute.
Za to vrijeme u drugu ugrijanu tavu ulijte bijelo vino,
dodajte školjke, posolite, pospite s 2/3 sjeckanog peršina, poklopite i kuhajte
na laganoj vatri 10-ak minuta.
U tavu s kapulom dodajte krušne mrvice, listiće majčine
dušice, preostali sjeckani peršin, mljevenu čili papričicu, začinite solju i
paprom, promiješajte i pržite mješajući na laganoj vatri 1 min. pa sklonite s
vatre.
Kuhane školjke premjestite u prikladnu posudu .Odstranite one
koje se nisu otvorile. Dno posude za
pečenje prekrijte slojem soli kako bi školjke ostale u vodoravnom položaju.
Školjke otvorite i rasporedite preko soli, nadjenite ih
smjesom luka i krušnih mrvica te
pecite u pećnici, zagrijanoj na 220°C, 5 minuta.
Poslužite.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar