ღ Gratinirane dagnje sa začinskim biljem


Pravi užitak  na mediteranski način ❀ヅ❤♫ :)

Sastojci za 4 osobe  Vrijeme pripreme 30 min

20-tak  školjki dagnji svježih očišćenih

2 grančice majčine dušice

250 ml bijelog vina

2 zrna češnjaka

1 kapula

50 g maslaca

1 žlica sjeckanog peršina

30 g krušnih mrvica

½ žličice mljevena ljuta paprika

ekstra djevičansko maslinovo ulje

sol i papar (svježe mljeveni)

 limun



Postupak:
Kapulu nasjeckati, nartgati listiće majčine dušice .
U ugrijanu tavu ulijte cca  2 žlice maslinovog ulja, dodajte maslac i pričekajte da se rastopi.
Zatim dodajte sjeckani luk, protisnuti češnjak, posolite, promiješajte i kratko pržite na laganoj vatri oko  2-3 minute.

Za to vrijeme u drugu ugrijanu tavu ulijte bijelo vino, dodajte školjke, posolite, pospite s 2/3 sjeckanog peršina, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta.
U  tavu s kapulom  dodajte krušne mrvice, listiće majčine dušice, preostali sjeckani peršin, mljevenu čili papričicu, začinite solju i paprom, promiješajte i pržite mješajući na laganoj vatri 1 min. pa sklonite s vatre.


Kuhane školjke premjestite u prikladnu posudu .Odstranite one koje se nisu otvorile. Dno posude  za pečenje prekrijte slojem soli kako bi školjke ostale u vodoravnom položaju.
Školjke otvorite i rasporedite preko soli, nadjenite ih smjesom luka i krušnih mrvica te 
pecite u pećnici, zagrijanoj na 220°C, 5 minuta.
Poslužite.



Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom