ღ Svinjski file u lisnatom tijestu






Ručak ❀ヅ❤♫ :)



Za 4 osobe Vrijeme pripreme 40 minuta
Sastojci:
1 svinjski file cca 500g
250 g tanko narezane pečene šunke
30 g maslaca
2 žlice maslinova ulja
4-5 komada šampinjona
2  zrna češnjaka
1 žlica listova svježe  ili sušene kadulje
1 žlica listova svježeg ružmarina
1 žlica listova svježeg ili sušenog  timijana
250g lisnatog tijesta
1 jaje
sol i svježe mljeveni papar
po potrebi vrhnje za kuhanje

Priprema:



Zagrijte pećnicu na 200°C.

Nasjeckajte svježe začinsko bilje i češnjak na sitno. Svinjski file očistite od masnoće pa ga operite i dobro posušite. Posolite ga i popaprite po želji pa ga lagano uvaljajte u mješavinu nasjeckanog svježeg ili suhog začinskog bilja.

Gljive samo prebrišite vlažnom krpom. Polovicu gljiva narežite na sitno a ostatak narežite na ploške.
Pečenu šunku kupite tanko narezanu ili zamolite da vam je narežu što tanje.
Zagrijte grill tavu, ulijte maslinovo ulje pa stavite svinjski file uvaljan u začine da se lagano zapeče sa svih strana.

Tako će svi njegovi sokovi ostati “zarobljeni” u mesu te se neće  posušiti prilikom pečenja u pećnici.
Zapečeni file odložite na toplo.

U manjoj posudi zagrijte polovicu maslaca. Dodajte sitno sjeckani češnjak pa kad povene dodajte sitno sjeckane šampinjone. Dinstajte ih nekoliko minuta dok ne omekšaju.
Posolite i popaprite po želji.

 Razvaljajte lisnato tijesto da dobijete površinu kocke te  da  širina tijesta odgovara širini filea.
Na razvaljano tijesto položite tanko narezanu šunku tako da vam se šnite lagano preklapaju.


Na njih stavite dinstane gljive pa ih lagano “razmažite” po cijeloj površini tijesta pazeći da  krajevi tijesta ostanu slobodni. Na gljive položite zapečeni svinjski file.


Preklopite file krajevima tijesta.

 S vanjske strane premažite razmućenim jajetom.


 Probodite tijesto vilicom na nekoliko mjesta pa stavite sve u lim za pečenje oboložen pek papirom. 



Pecite sve 30-40 minuta na 200°C.

Dok se file peče pripremite umak od gljiva koji ćete poslužiti uz pečeni svinjski file. Zagrijte manju posudu ili dublju tavu te dodajte drugu polovicu maslaca.

Kad se maslac zagrije dodajte na ploške narezane gljive i dinstajte ih dok ne povenu. Ako želite više umaka možete dodati i malo vrhnja za kuhanje da vam se umak malo zgusne. 


Kad je file pečen izvadite ga iz pećnice i ostavite  5 minuta da se “odmori” prije nego ćete ga narezati i poslužiti.
Sarvirajte uz pire ktumpir ili neki drugi prilog po želji i sezonsku salatu.



Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom