ღ Svinjski file u lisnatom tijestu
Ručak ❀ヅ❤♫ :)
Za 4 osobe Vrijeme pripreme 40 minuta
Sastojci:
1 svinjski file cca 500g
250 g tanko narezane pečene šunke
30 g maslaca
2 žlice maslinova ulja
4-5 komada šampinjona
2 zrna češnjaka
1 žlica listova svježe ili sušene kadulje
1 žlica listova svježeg ružmarina
1 žlica listova svježeg ili sušenog timijana
250g lisnatog tijesta
1 jaje
sol i svježe mljeveni papar
po potrebi vrhnje za kuhanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Nasjeckajte svježe začinsko bilje i češnjak na sitno.
Svinjski file očistite od masnoće pa ga operite i dobro posušite. Posolite ga i
popaprite po želji pa ga lagano uvaljajte u mješavinu nasjeckanog svježeg ili
suhog začinskog bilja.
Gljive samo prebrišite vlažnom krpom. Polovicu gljiva
narežite na sitno a ostatak narežite na ploške.
Pečenu šunku kupite tanko narezanu ili zamolite da vam je
narežu što tanje.
Zagrijte grill tavu, ulijte maslinovo ulje pa stavite
svinjski file uvaljan u začine da se lagano zapeče sa svih strana.
Tako će svi njegovi
sokovi ostati “zarobljeni” u mesu te se neće posušiti prilikom pečenja u pećnici.
Zapečeni file odložite na toplo.
U manjoj posudi zagrijte polovicu maslaca. Dodajte sitno
sjeckani češnjak pa kad povene dodajte sitno sjeckane šampinjone. Dinstajte ih
nekoliko minuta dok ne omekšaju.
Posolite i popaprite po želji.
Razvaljajte lisnato
tijesto da dobijete površinu kocke te da
širina tijesta odgovara širini filea.
Na razvaljano tijesto položite tanko narezanu šunku tako da
vam se šnite lagano preklapaju.
Na njih stavite dinstane gljive pa ih lagano “razmažite” po
cijeloj površini tijesta pazeći da krajevi tijesta ostanu slobodni. Na gljive
položite zapečeni svinjski file.
Preklopite file krajevima tijesta.
S vanjske strane
premažite razmućenim jajetom.
Probodite tijesto vilicom na nekoliko mjesta pa
stavite sve u lim za pečenje oboložen pek papirom.
Pecite sve 30-40 minuta na 200°C.
Dok se file peče pripremite umak od gljiva koji ćete
poslužiti uz pečeni svinjski file. Zagrijte manju posudu ili dublju tavu te dodajte
drugu polovicu maslaca.
Kad se maslac zagrije dodajte na ploške narezane gljive i
dinstajte ih dok ne povenu. Ako želite više umaka možete dodati i malo vrhnja
za kuhanje da vam se umak malo zgusne.
Kad je file pečen izvadite ga iz pećnice
i ostavite 5 minuta da se “odmori” prije
nego ćete ga narezati i poslužiti.
Sarvirajte uz pire ktumpir ili neki drugi prilog po želji i sezonsku salatu.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar