ღ Domaća juha od pomidora
Iskoristite sezonu pomidora za ovu jednostavnu juhicu, pravo osvježenje u vrućim ljetnim danuima ❀ヅ❤♫ :)
(za dvije osobe)
Potrebni sastojci:
Za umak
1 kg svježih pomidora (šljivar)
250 ml vode, hladne
Za juhu
500 ml vode, hladne
2 žlice maslinovog
ulja
1 manja kapula, očišćšćena , ali ne i narezana
režanj češnjaka, očišćen, ali ne i narezan
nakoliko listova bosiljka
1 žličica šećera
po ukusu svježe mljevenog crnog papra
prstohvat soli
listići svježeg origana, radi okusa (ako želite)
svježi bosiljak za
dekoraciju
Priprema:
Pomidore operite pod mlazom hladne vode. Domaće pomidore nije
potrebno guliti samo ih narežite ih stavite u veći lonac. Prelijte vodom te uz
stalno miješanje pazeći da pritom na dnu ne zagore, kuhajte oko 30 minuta odnosno
dok se ne raskuhaju i pretvore u kašu. Možda
vam se količinski učini malo, no nije potrebno dodavati još vode jer će pomidor tijekom
kuhanja pustiti svoju vodu.
Kad je kuhan ocjedite ,pomoću cjediljke, dobro pritiskajući
kako bi umak izašao van.
(Sačuvajte umak ovu bazu umaka možete upotrijebiti za sve,ako
nakuhate veće količine, slobodno ga možete uliti posude i zamrznuti.)
U drugom manjem loncu pomiješajte dobiveni umak od pomidora s
vodom, cijelom kapulom i češnjakom,
začinima, maslinovim uljem.
Kuhajte cca 20-tak minuta odnosno dok se juha ne zgusne, a luk i češnjak budu
skuhani. Juhu možete po želji od začina
i dodataka procijediti, ja nisam cijedila.
Provjerite joj okus ,dodajte malo šećera, soli, papra po vašem
ukusu. Ukoliko vam se čini gustom, slobodno dodajte još malo vode pa kratko
prokuhajte.Po želji možete ukuhati tjesteninu npr. domaće rezance rizu ili proso ili nemorate.
Servirajte juhicu dok je još vruća, po želji posutu s svježim
listićima bosiljka .
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar