ღ Domaća juha od pomidora




Iskoristite sezonu pomidora za ovu  jednostavnu juhicu, pravo osvježenje u vrućim ljetnim danuima  :)

(za dvije osobe)

Potrebni sastojci:
Za umak

1 kg svježih pomidora (šljivar)

250 ml  vode, hladne

Za juhu

500 ml  vode, hladne

2 žlice maslinovog ulja

1 manja kapula, očišćšćena , ali ne i narezana

režanj češnjaka, očišćen, ali ne i narezan

nakoliko listova bosiljka

1 žličica šećera

po ukusu svježe mljevenog crnog papra

prstohvat soli

listići svježeg origana, radi okusa (ako želite)

svježi bosiljak  za dekoraciju


Priprema:

Pomidore operite pod mlazom hladne vode. Domaće pomidore nije potrebno guliti samo ih narežite ih stavite u veći lonac. Prelijte vodom te uz stalno miješanje pazeći da pritom na dnu ne zagore, kuhajte oko 30 minuta odnosno dok se ne raskuhaju i  pretvore u kašu. Možda vam  se količinski učini malo, no nije potrebno  dodavati još vode jer će pomidor tijekom kuhanja pustiti svoju vodu.

Kad je kuhan ocjedite ,pomoću cjediljke, dobro pritiskajući kako bi umak izašao van.
(Sačuvajte umak ovu bazu umaka možete upotrijebiti za sve,ako nakuhate veće količine, slobodno ga možete uliti posude i zamrznuti.)
U drugom manjem loncu pomiješajte dobiveni umak od pomidora s vodom, cijelom kapulom i češnjakom, začinima, maslinovim uljem. 

Kuhajte cca 20-tak  minuta odnosno  dok se juha ne zgusne, a luk i češnjak budu skuhani. Juhu možete po želji  od začina i dodataka procijediti,  ja  nisam cijedila. 

Provjerite joj okus ,dodajte malo šećera, soli, papra po vašem ukusu. Ukoliko vam se čini gustom, slobodno dodajte još malo vode pa kratko prokuhajte.Po želji možete ukuhati tjesteninu npr. domaće rezance rizu ili proso  ili nemorate.
Servirajte juhicu dok je još vruća, po želji posutu s svježim listićima bosiljka .

Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom