ღ Juha(varivo) od gljiva, azuki graha i leće
U posljednje vrjeme često radim ovakve juhe (variva) koja onda postaju glavno jelo . Ništa čudno , zima je i treba opskrbiti organizam energijom, hranom koja će nas utopliti, i ojačati imunitet. Juhe i variva upravo su savršeni za to, sadržavaju bogatsvo raznolikog povrća, griju i popravljaju raspoloženje. Ova juha(varivo) ujedino donosi moju prvu upotrebu zelenog ili zlatnog adzuki graha (Vigna radiata). Prije kuhanja ga treba dobro oprati i ocijediti te namakati najmanje dva sata u hladnoj vodi. Najčešće se kuha zajedno s algom kombu, kojom se poboljšava probavljivost i okus jela, ali i dodaje još korisnih minerala,Adzuki grah sadrži manje ulja i masnoća od drugih mahunarki. Dokazano je da jača bubrege i pomaže pri izbacivanju štetnih tvari iz tijela zbog čega se često naziva "čistačem" organizma. Također sadrži vitamine A i B5, magnezij, natrij i cink te mnoge druge korisne tvari i spojeve. Zbog velikog udjela bjelančevina danas se najčešće upotrebljava u makrobiotičkoj kuhinji. Azuki grah možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane ili u bolje opskrbljenim trgovinama. ❀ヅ❤♫ *
na Coolinarika Recept dana (04.02.2019.) 😊
Sastojci :
150g suhog azuki graha
60g crvene leće
2 žlice maslinovog ulja
2 zrna češnjaka
1 ljutika ili manja kapula
1 manji poriluk
1 mrkva
1 žlica koncentrata rajčice
smeđih šampinjona
malo soja sos
1 žlica koncentrata rajčice
1 Povrtni temeljac za jela Podravka
malo Đumbira u prahu Podravka
1 žličica crvene paprike
po potrebi sol, papar
po potrebi svježe sjeckani peršin list
svježe cjeđeni sok pola limuna
sušeni timijan
Priprema:
Azuki grah namočite u hladnoj vodi i ostavite preko noći da
nabubri. Idući dan grah ocijedite, prebacite u lonac, zalijte litrom vode i
dodajte prstohvat soli (i ako koristite
kombu alge to će poboljšati probavljivost graha.) Kuhajte ga na laganoj vatri
35-40 minuta ostavite u vodi u kojoj se
kuhao.
Pripremite preostale
potrebne namirnice. Na 2 žlice
maslinovog ulja dodajte sitno sjeckani luk i češnjak i pirjajte dok luk ne
omekša, pa dodajte narezane gljive.
Dodajte narezanu mrkvu i poriluk, posolite i popaprite te
kratko pirjajte. Dodajte koncentrat rajčice, crvenu papriku, đumbir u
prahu i malo sušenog timijana.
Promiješajte i zalijte temeljcem. Dodajte
soja sos i pojačajte vatru. Kada temeljac proključa, poklopite i kuhajte
na laganoj vatri dok Potom dodajte azuki grah
kuhajte 5-6 mrkva ne omekša, oko 15
minuta.
Na kraju dodajte leću i kuhajte 15 minuta dok se leća skuha .
Po
potrebi dodajte još temeljca ili vode ako je
pregusto.
Po želji poslužite s integralnim kruhom ,malo jogurta ili
kiselog vrhnja ili jednostavno pospite
ga svježim sjeckanim peršinom.
Dobar tek !
Primjedbe
Objavi komentar