ღ Juha(varivo) od gljiva, azuki graha i leće





U posljednje vrjeme često radim ovakve juhe (variva) koja onda  postaju glavno jelo . Ništa čudno , zima je i treba  opskrbiti organizam energijom, hranom koja će nas  utopliti,  i ojačati imunitet. Juhe i variva upravo su savršeni za to, sadržavaju bogatsvo raznolikog povrća,  griju  i popravljaju raspoloženje. Ova juha(varivo) ujedino donosi moju prvu upotrebu zelenog ili zlatnog adzuki graha  (Vigna radiata). Prije kuhanja ga treba dobro oprati i ocijediti te namakati najmanje dva sata u hladnoj vodi. Najčešće se kuha zajedno s algom kombu, kojom se poboljšava probavljivost i okus jela, ali i dodaje još korisnih minerala,Adzuki grah sadrži manje ulja i masnoća od drugih mahunarki. Dokazano je da jača bubrege i pomaže pri izbacivanju štetnih tvari iz tijela zbog čega se često naziva "čistačem" organizma. Također sadrži vitamine A i B5, magnezij, natrij i cink te mnoge druge korisne tvari i spojeve. Zbog velikog udjela bjelančevina danas se najčešće upotrebljava u makrobiotičkoj kuhinji. Azuki grah možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane ili u bolje opskrbljenim trgovinama. ♫  *

 na Coolinarika Recept dana (04.02.2019.)   😊

Sastojci :
150g suhog azuki graha

60g crvene leće

2 žlice maslinovog ulja

2 zrna češnjaka

1 ljutika ili manja kapula

1 manji poriluk

1 mrkva

1 žlica koncentrata rajčice

smeđih šampinjona

malo soja sos

1 žlica koncentrata rajčice

1 Povrtni temeljac za jela Podravka

malo Đumbira u prahu Podravka

1 žličica crvene paprike

po potrebi sol, papar

po potrebi svježe sjeckani peršin list

svježe cjeđeni sok pola limuna

sušeni timijan


Priprema:
Azuki grah namočite u hladnoj vodi i ostavite preko noći da nabubri. Idući dan grah ocijedite, prebacite u lonac, zalijte litrom vode i dodajte prstohvat soli  (i ako koristite kombu alge to će poboljšati probavljivost graha.) Kuhajte ga na laganoj vatri 35-40 minuta  ostavite u vodi u kojoj se kuhao.


Pripremite preostale  potrebne  namirnice. Na 2 žlice maslinovog ulja dodajte sitno sjeckani luk i češnjak i pirjajte dok luk ne omekša, pa dodajte narezane gljive.




Dodajte narezanu mrkvu i poriluk, posolite i popaprite te kratko pirjajte. Dodajte koncentrat rajčice, crvenu papriku, đumbir u prahu  i malo sušenog timijana. Promiješajte i zalijte temeljcem. Dodajte  soja sos i pojačajte vatru. Kada temeljac proključa, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok Potom dodajte azuki grah  kuhajte 5-6  mrkva ne omekša, oko 15 minuta. 


Na kraju dodajte  leću  i kuhajte 15 minuta dok se leća skuha .



 Po potrebi dodajte još temeljca ili vode ako je  pregusto.


 Po želji poslužite s integralnim kruhom ,malo jogurta ili kiselog vrhnja ili jednostavno  pospite ga svježim sjeckanim peršinom.



Dobar tek !

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom