ღIverak s povrćem u umaku od koromača




Ono o čemu vam želim pričati upravo je jedna, naizgled  obična i neugledna riba, a zapravo gastronomski dragulj,odličnog okusa i  pomalo ružnog izgleda. Jako jednostavna za pripremu.

Dok sam bila dijete  riba je često bila na stolu za obed, cijenom je bila pristupačna a i mami koja je radila u blizini place / ribarnice bilo je zgodno s dela skoknut po ribu , koju bi pripremila  najćešće friganu jer to je bilo najbrže gotovo.  Većinom su to bile srdele inćuni, girice, gavuni, plavice, kako kad

Je bilo švoja?, pitala bih je , nestrpljivo, skačući s noge na nogu, joj u malo čemu sam u djetinjstvu guštala koliko u švojama.

Nekoć zanemarivana zbog izgleda, plemenita riba švoj ili ti ga  list posljednjih godina  ugledan je specijalitet među ljubiteljima gastronomije i možete ga naći  na jelovnicima vrhunskih svjetskih i domaćih  restorana  i konoba.Primjerice zateknete li se u Istri  ujesen, iskoristite priliku i kušajte bogatu ponudu jela na bazi ribe list u vrijeme Dana Švoja  uz čašicu dobrog vina istarskih vinara.
Dani švoja traju mjesec dana i odvijaju se po restoranima i konobama Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle.

Švoje nisam odavno pripremala,bome baš .
Onda ovih dana slučajno nabasala i nabavila filetirani iverak (iver,ploča, romb )  Vrlo je ukusna i cijenjena riba , iako kod nas nije česta.

Spada u istu porodicu, takozvane listovke,  (izgledom podsjećaju na oblik lista). Nekada davno ta je vrsta bila riba za siromašne i nije se dobro prodavala . Priprema se  jrdnostavno kao i druge vrste na grillu ili u pećnici. Također  ukusna je u raznim umacima u kombinaciji s povrćem❀ヅ❤♫ :)



Sastojci:

 file Iverak cca 1 kg

krumpir

kelj pupčar

himalajska sol

maslinovo ulje

mješavina začina – riblji začini

1/2 dcl bijelo vino  

kapare

*za Umak od koromača

1 kapula

300 g komorača

30 g maslaca

1 žličica Vegete

sok pola limuna

150 ml vrhnja za kuhanje

naribani muškatni oraščić cijeli

crni papar mljeveni

Prirema:


Stavite grijati pećnicu: optimalna temperatura ovisi o veličini ribe: manja temperatura od 180- 200°C prikladna je za manje primjerke i filete, veća riba (teža od 2,5 kg) zahtijeva veću temperaturu od 220°C. 
U ventilatorskoj pećnici znala sam peći na 170 nekih 30 minuta , no ovaj put pečeno je u onom mom šparhetu na drva pa je temeratura varirala  kao i vrijeme pečenja  dakle odokativno sam se snazila.

Pekla  zajedno s krumpirima i keljom pupčarom   al to može biti i neko drugo povrće koje volite /odnosno vam je trenutno dostupno.


Povrće posložite  na  na dno, a ribu povrh .  Prethodno začinite solju, ili mješavinom začina za ribu, paprom , začinskim biljem po želji. Pokapajte maslinovim uljem.



 Tijekom pečenja poželjno je ribu na početku prekriti aluminijskom folijom, pa na sredini pečenja foliju ukloniti kako bi se riba zarumenila.

Kad otkonite foliju, zalijte bijelim vinom i zapecite do kraja.



*Umak od koromača

Zagrijte tavu , dodajte maslac




kapulu i komorač narežite na ploške  dodajte i kratko propirjajte na maslacu.
 Nastavite pirjati podlijevajući vodom ,10-ak minuta.





 Začinite ,dodajte vrhnje i još kratko prokuhajte.

Komorač i luk usitnite u električnoj sjeckalici i vratite u posudu.




Zatim dodajte baribani muškatni oraščić, papar, limunov sok, i po potrebi još malo vode , te sve zajedno kratko prokuhajte (oko 1 minute).



Umak od komorača poslužite uz ribu i povrće posuto kaparima.




Dobar tek !


Primjedbe

Popularno

ღ Pureća jetra s špinatom i umakom od višanja

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Juha od suhog boba