ღSvinjski file u lisnatom( alla Wellington)




Recept je ustvari  tradicionalna priprema  za  filet Wellington , u mojoj verziji govedinu sam zamjenila  svinjskim fileom.  Ukusan   i fin ručak .

Sastojci:

1 svinjski file

1 komad puff pastey

po potrebi sol , papar

2 žlice senfa

2-3 zrna češnjaka

250g svježih, smeđih šampinjona

3-4 ljutike

po potrebi ulje

200g sušene šunke , tanko rezane

1 jaje za premazivanje

maslac

krupna morska sol

   

Priprema:


File začinite posolite, popaprite sa svih strana


Popržite  u tavi na zagrijanom ulju
oko 3 minute sa svake strane , uključujući i krajeve .




Uklonite  s vatre,  premežite  senfom sa svih strana meso dok je još toplo. Pustite da se odmori.


Za to vrijeme nasjeckajte sitno ljutiku češnjak i gljive.
U posudi,  otopite maslac i popržite sitno sjeckanu ljutiku , češnjak i gljive.



Dinstajte dok se ne izgubi tekućina i smjesa postane poput  guste, suhe paste. Sklonite s vatre i pustite da se potpuno ohladi.


Na prozirnu foliju posložite  šunku preko rasporedite



sloj gljiva ravnomjerno preko šunke.

Čvrsto omotajte lungić, premazan senfom u foliju kako biste  lakše zatvorili .


Spojite krajeve  omotača  da bi održali  oblik Wellingtona. Stavite u   duboko  (frižider ) na  15 minuta.


Postavite novi sloj  folije na radnu površinu i  preko folije razvučeno  tijesto. Izvadite iz dubokog lungić ,odmotajte ga iz folije , i umotajte u lisnato  -odrežite eventualni višak tjesta prethodno.
Zamotajte lungić omotan tijestom u foliju   vezujući krajeve i pazeći da zadrži oblik. Ponovo stavite u duboko (frižider ) na 15 minuta.




Od odrezanog viška  tjesta  možete praviti ukrase.



Ovo je  opcija koju možete i izbaciti.
Lim za pečenje obložite pek papirom,  uklonite(odmotajte )prozirnu  foliju i položite   file. Premažite umućenim jajem .


Po kori  tjesta ,vilicom iscrtajte šare, ukrasite listićima, i ukrasima po želji, pa ponovo premažite  razmućenim jajem,  posolite krupnom soli .


  Pecite u zagrijanoj  pećnici na 200 C (40) minuta.






Poslužite uz prilog po želji...  ja sam ovdje uz pire krumpir, grašak  i salatu.



  Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom