ღ Osso bucco

Zamislite si  pred očima scenu iz filma “Kum”,  ono  kad on zatraži od svoje supruge da mu pripremi zadnji obrok, a ona mu pripremi osso bucco.To me  zaintrigrilo odavno.... da jednom  probam ili pripremim .Recepata za osso bucco ima poprilično , rade se na razne načine, te je   najpoznatija  varijanta osso bucco a la milanese ,koji se tradicionalno služi uz istoimeni rižoto .  Prenosim vam ovu malo drugačiju verziju ,također često paravljenu na sjeveru Italije  ..isprobanu  po recedpturi  s village kitchen  , a poslužih  jednostavno uz palentu . 


*Recept dana Coolinarika (06.01.2019.)


Sastojci: za 3 osobe

za suhu marinadu
malo čili papričica
3-4 zrna češnjaka
malo maslinovo ullje
sol
začinsko bilje ružmarin, timijan

ostalo
3 komada osso bucco teleći
750ml crno vino
cca 2 l temaljca gveđa ili pileća juha
1 kapula ili par ljutika
2-3 stpake celera
3 mrkve
300g pomidora sjeckanih
žlica koncentrata od rajčice
sol papar po ukusu

Priprema:

Hladno marinirajte odreske osso bucc-a, s grančicom ružmarina, timijana ,malo  čili fererona ,par zrna češnjaka i maslinovog  ulja. Otatavite  u frižideru  preko  noći.


Drugi dan ,karamelizirajte osso bucco na jakoj vatri sa svake strane ,par minuta pa izvadite i odložite  na pijat sa strane.

Nasjeckajte mrkvu , ljutiku ili kapulu i  celer list,


dodajte u istu posudu ,te prodinstajte kratko


Nakon što malo omekša povrće ,  dodajte narezane pomidire.


Podlijte vinom  i pustite da lagano krčka,


Kada se reducira  vino ispd 2/3 ,


vratite   meso i   podlijte jušnim temeljcem i ostavite da krčka, te povremeno ,lagano promješajte," protresite"posudu .


Kad se umak reducirao, a meso omekšalo otprilike trebalo mi je 2 h   možete servirati




Poslužila ovaj put uz uz palentu   a evo


link na izvor recepta



Dobar tek!


Popularno

ღ Salata od šparoga i jagoda

ღ Šareni jogurt kolač

ღ Pašta s gljivama, špinatom i kestenima