ღ Odresci janjećeg buta s ljubičastom soli i zelenim paprom




Jakog i odlučnog okusa, janjetina se priprema na  razne načine,evo još jedan  jednostavan i brz izbor pripreme koji omogućuje da zadržite nepromijenjenu prirodnu posebnu aromu ove vrste mesa. Dovoljno je tek  nekoliko okusa (ružmarin,  bosiljak ) koji ne pokrivaju okus , te sol . Ovaj put koristila sam  kupovnu ljubičastu aromatiziranu sol koju sam za blagdane dobila na dar. To su ustvari kristali soli s okusom crnog vina koji se na ovaj način pripremaju  prema drevnoj toskanskoj tradiciji  te su  idealni  za slavni firentinski odrezak  i meso općenito.
Ako želite  ljubičastu aromatiziranu sol možete napraviti sami .


*Za pripremu ljubičaste soli aromatizirane vinom bit će vam potrebno



-300 g krupne morske soli

-1 čaša (200 gr) crnog vina

-1 grančica ružmarina

Stavite krupnu sol u prikladnu  posudu, zalijte crnim vinom i pustite da tako odstoji oko dva sata.

Nakon  toga prebacite i  ostavite je u cjedilu da se pomalo cjedi
Kad se sol dobro ocijedila, stavite je na pladanj za pečenje prekriven papirom za pečenje .Odvojite vilicom djelove koji su se spojili ( sljepili).
 Nasjeckajte ružmarin i pospite  ravnomjerno preko soli.

Pecite na 50 °C  u  prethodno zagrijanoj pećnici( program za sušenje ukoliko imate idealan  je) i ostavite da se suši oko 2 sata.
Napomena: aromatizirana sol se mora samo osušiti, nikako peći ,stoga pripazite da ne dobiva boju  ,  važno da temperatura pećnice ne prelazi 50 °C. Ako se sol  nije  posušila nakon 2 sata, ostavite  u pećnici dok god se ne osuši potpuno .
Kada se sasvim osušila, vaša sol, začinjena crnim vinom,  spremna je za spremanje u staklene posude Obično se koristiti kao začin za crveno meso ili focciacu, a  njezina boja čini je zgodnom dekoracijom: smještena u male staklene posude, kao ukras  u kuhinji ili zgodno spakirana  kao ideja za poklon rođacima i prijateljima.

*link  s bloga giallozafferano za
  aromatizirana ljubičasta sol 

*No vratimo  se na recept za odreske 







Sastojci:

750 g  grama janjećih odrezaka od buta 

zeleni papar

ljubičasta sol

maslinovo ulje 

grančica ružmarina

bosiljak

Postupak:

Dobro zagrijte grill tavu od lijevanog željeza.

Kada bude vruća, pospite je ljubičastom soli  
dodajte ružmarin, da zamiriši.






Odreske premažite  maslinovim uljem, 


i stavite ih na roštilj.



Pecite 3-4 minute na jednoj strani, 



okrenite premažite uljem,pa zapecite s druge strane.



Prebacite u vatrostalnu posudu začinite mljevenim paprom , solju ,pospite začinskim biljem , 
bosiljak , ružmarin).


Prelite masnoćom na kojoj se zapeklo meso i zapecite u zagrijanoj pećnici 180 °C  cca 25 minuta.
( pekla sam u šparhetu na drva tako da su temperatura i vrijeme ovdje okvirni)




Poslužite uz prilog po želji.




Dobar tek !


Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom