ღ Odresci janjećeg buta s ljubičastom soli i zelenim paprom
Jakog i odlučnog okusa, janjetina se priprema na razne načine,evo još jedan jednostavan i brz izbor pripreme koji omogućuje da
zadržite nepromijenjenu prirodnu posebnu aromu ove vrste mesa. Dovoljno je tek nekoliko okusa (ružmarin, bosiljak ) koji ne pokrivaju okus , te sol . Ovaj put koristila sam kupovnu ljubičastu aromatiziranu sol koju sam za blagdane dobila na dar. To su ustvari kristali soli s okusom crnog vina koji se na ovaj način pripremaju prema drevnoj toskanskoj tradiciji te su idealni za slavni firentinski odrezak i meso općenito.
Ako želite ljubičastu aromatiziranu sol možete napraviti sami .
*Za pripremu ljubičaste soli aromatizirane vinom bit će vam potrebno
-300 g krupne morske soli
-1 čaša (200 gr) crnog vina
-1 grančica ružmarina
Stavite krupnu sol u prikladnu posudu, zalijte crnim vinom i pustite da tako odstoji oko dva sata.
Nakon toga prebacite i ostavite
je u cjedilu da se pomalo cjedi
Kad se sol dobro ocijedila, stavite je na pladanj za pečenje
prekriven papirom za pečenje .Odvojite vilicom djelove koji su se spojili ( sljepili).
Pecite na 50 °C u prethodno zagrijanoj pećnici( program za
sušenje ukoliko imate idealan je) i
ostavite da se suši oko 2 sata.
Napomena: aromatizirana sol se mora samo osušiti, nikako peći ,stoga pripazite da ne dobiva boju , važno da temperatura pećnice ne prelazi 50 °C. Ako se sol nije posušila nakon 2 sata, ostavite u pećnici dok god se ne osuši potpuno .
Kada se sasvim osušila, vaša sol, začinjena crnim vinom, spremna je za spremanje u staklene posude Obično se koristiti kao začin za
crveno meso ili focciacu, a njezina boja čini je zgodnom dekoracijom: smještena u
male staklene posude, kao ukras u
kuhinji ili zgodno spakirana kao ideja za poklon rođacima i prijateljima.
*No vratimo se na recept za odreske
Sastojci:
750 g grama janjećih odrezaka od buta
zeleni papar
ljubičasta sol
maslinovo ulje
grančica ružmarina
bosiljak
Postupak:
Dobro zagrijte grill tavu od lijevanog željeza.
Kada bude
vruća, pospite je ljubičastom soli
dodajte ružmarin, da zamiriši.
Odreske premažite maslinovim uljem,
i stavite ih na roštilj.
Pecite 3-4 minute na jednoj strani,
okrenite premažite
uljem,pa zapecite s druge strane.
Prebacite u vatrostalnu posudu začinite mljevenim paprom , solju ,pospite začinskim biljem ,
bosiljak , ružmarin).
Prelite masnoćom na kojoj se zapeklo meso i zapecite u zagrijanoj pećnici 180 °C cca 25 minuta.
( pekla sam u šparhetu na drva tako da su temperatura i vrijeme ovdje okvirni)
Poslužite uz prilog po želji.
Dobar tek !
Primjedbe
Objavi komentar