ღ Cotechino con lenticchie
Za novogodišnji ručak meni se mijenjao, jedino pravilo je bilo da se na prvi dan Nove Godine ne jede meso peradi, "da sreća ne odleti" u Novoj. Također nikada nije nedostajalo sarmi. Miris sarme,odmah poslije bakalara, tipičan je za blagdane. Ne znam ima li kuće u kojoj se ne priprema i pojede barem jedan lonac sarme, koja je najbolja tek kad odstoji koji dan.
Iz talijanskih kuhinja se uglavnom širio miris kuhane leće,
nezaobilaznog jela na prijelazu iz stare u novu godinu. Po tradiciji treba
jesti leću i to što više možeš pojesti "da bi dolazeća godina bila
bogata i da bude novaca koliko i zrna leće". Uz leću obično se služi
zampone ili cotechino. U oba slučaja radi se o salami koju treba kuhati prije
služenja, a za čiju izradu se koriste svinjske nogice. Svinjetina se jede uz leću
i na prvi dan Nove godine jer svinja simbolizira izobilje.Jelo je nastalo davno, u 16. stoljeću, u dane kad bi obitelj imala cijelu svinju i nije znala što bi s njom. Nije bilo frižidera, a trebalo je sve iskoristiti... Nogica je, dakle, već napola obrađena, vakumira se i spakira. Hiti se u lonac kipuće vode i dokuha 15-20 min. Kao što je slučaj sa
našom sarmom, leća i svinjske nogice (drugačijeg imena, ali svejedno svinjske
nogice) su od sirotinjskog jela prerasli u tradicionalno jelo, praćeno
nekadašnjim praznovjerjem o dobroj sreći koju će donijeti tanjur pun leće
pojeden baš na prvi dan Nove godine. Zampone i cotechino su toliko omiljeni i nezaobilazni na
talijanskim stolovima da će vam ih poslužiti i u najluksuznijem restoranu za
novogodišnju večeru, možda kuhane na pari nekog vina. Tradiciju smo
ispoštovali, leću smo pojeli, eh ne nadam se bogatstvu iako bilo bi lijepo da nam je sreća osigurana
tanjurom leće ❀ヅ❤♫ :)
Sastojci:
300 g predkuhanni cotechino
300 g leće
celer stapka
1 mrkva
2-3 zrno češnjak
1 kapula
po potrebi maslinovo ulje
sol, papar vegeta
slatka mljevene paprika
peršin
po potrebi voda ili povrtni temeljac
Priprema:
Leću stavite namakati u hladnu vodu 2 sata
Nakon toga je procjedite
i isperite pod tekućom vodom.
U međuvremenu skuhajte cotechino slijedeći upute na
pakiranju, u ovo slučaju prethodno sam ga napikala iglom da kod kuhanja izađe masnoća ,uronila u hladnu vodu i kuhala oko 20 minuta.
Leću pristavite
kuhati zajedno s odabranim povrćem koje će dati ukus. Kapula, češnjak ,lovor,
mrkva, celer, po volji što vam se sviđa. Nisam sjeckala povrće već očišćeno
ubacila cijelo .
Na ovaj način možete ga ukoliko netko ne voli ili ne jede ukloniti prije serviranja.
Posolite popaprite dodajte vegetu zatim dodajte rajčicu, promiješajte .
Prokuhajte, po potrebi dolijte vode ili povrtnog temeljca.Kuhajte
20 ili 30 minuta odnosno dok se leća ne
omekša.
Povrće , mrkvu ,kapulu . češnjak celer…
izvadite s malo
tekućine i usitnite štapnim mikserom pa vratite u posudu s lećom. Ili ukoliko
ne volite odstranite povrće .
Zalijte s malo maslinova ulja
po potrebi dozačinite posolite i popaprite.
Ocijedite cotechino iz vode u kojoj se kuhao, uklonite sve
kuhinjske špage i kožu izrežite na
kriške
debljine nekoliko centimetara, poslužite s lećom,
posuto, ako želite
sjeckanim peršinom
Dobar tek !
Primjedbe
Objavi komentar