ღ Cotechino con lenticchie



Za novogodišnji ručak meni se mijenjao, jedino pravilo je bilo da se na prvi dan Nove Godine ne jede meso peradi, "da sreća ne odleti" u Novoj. Također nikada nije nedostajalo sarmi. Miris sarme,odmah poslije bakalara, tipičan je za blagdane. Ne znam ima li kuće u kojoj se  ne priprema i pojede  barem jedan lonac sarme, koja je najbolja tek kad odstoji koji dan.

Iz talijanskih kuhinja se uglavnom širio miris kuhane leće, nezaobilaznog jela na prijelazu iz stare u novu godinu. Po tradiciji treba jesti leću i to što više možeš pojesti "da bi dolazeća godina bila bogata i da bude novaca koliko i zrna leće". Uz leću obično se služi zampone ili cotechino. U oba slučaja radi se o salami koju treba kuhati prije služenja, a za čiju izradu  se koriste svinjske nogice. Svinjetina se jede uz leću i na prvi dan Nove godine jer svinja simbolizira izobilje.Jelo je nastalo davno, u 16. stoljeću, u dane kad bi obitelj imala cijelu svinju i nije znala što bi s njom. Nije bilo frižidera, a trebalo je sve iskoristiti... Nogica je, dakle, već napola obrađena, vakumira se i spakira. Hiti se u lonac kipuće vode i dokuha 15-20 min. Kao što je slučaj sa našom sarmom, leća i svinjske nogice (drugačijeg imena, ali svejedno svinjske nogice) su od sirotinjskog jela prerasli u tradicionalno jelo, praćeno nekadašnjim praznovjerjem o dobroj sreći koju će donijeti tanjur pun leće pojeden baš na prvi dan Nove godine. Zampone i cotechino su toliko omiljeni i nezaobilazni na talijanskim stolovima da će vam ih poslužiti i u najluksuznijem restoranu za novogodišnju večeru, možda kuhane na pari nekog vina. Tradiciju smo ispoštovali, leću smo pojeli, eh ne nadam se bogatstvu iako  bilo bi lijepo da nam je sreća osigurana tanjurom leće❀ヅ❤♫ :)




Sastojci:

300 g predkuhanni cotechino

300 g leće

celer stapka

1 mrkva

2-3 zrno češnjak

1 kapula

po potrebi maslinovo ulje

sol, papar vegeta

slatka mljevene paprika

peršin

po potrebi  voda ili povrtni temeljac

Priprema:

Leću stavite namakati u hladnu vodu 2 sata  
 Nakon toga je procjedite  i isperite pod tekućom vodom.
U međuvremenu skuhajte cotechino slijedeći upute na pakiranju, u ovo slučaju prethodno sam ga napikala  iglom da kod kuhanja izađe masnoća ,uronila  u hladnu vodu i kuhala oko 20 minuta.


 Leću pristavite kuhati zajedno s odabranim povrćem koje će dati ukus. Kapula, češnjak ,lovor, mrkva, celer, po volji što vam se sviđa. Nisam sjeckala povrće već očišćeno ubacila cijelo .


 Na ovaj način možete ga ukoliko netko ne voli ili ne jede  ukloniti prije serviranja.
Posolite popaprite dodajte vegetu zatim dodajte rajčicu, promiješajte .
Prokuhajte, po potrebi dolijte vode ili povrtnog temeljca.Kuhajte 20 ili 30 minuta odnosno  dok se leća ne omekša.
Povrće , mrkvu ,kapulu . češnjak celer… 


izvadite s malo tekućine i usitnite štapnim mikserom pa vratite u posudu s lećom. Ili ukoliko ne volite odstranite   povrće .
Zalijte s malo maslinova ulja 

po potrebi dozačinite  posolite i popaprite.

Ocijedite cotechino iz vode u kojoj se kuhao, uklonite sve kuhinjske špage i kožu  izrežite na kriške


 debljine nekoliko centimetara, poslužite s lećom,



 posuto, ako želite sjeckanim peršinom


 Dobar tek !

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom