ღFini bakini keksi


Recept prepisujem   iz uputa dobivenih  uz testomat mašinicu za kekse. U orginal receptu nema kakaa te su keksići  najednostavniji -jednobojni .Na ovaj načnin ih  je pravila moja svekrva, od koje   sam  nasljedila mašinu i po kojem ga uvijek rado pravim  ,bilo "obične "bilo ukaršene.  I kako mašinica obično cijelu godinu ,čuči u naduljem zabitom kutu u špajzu, dok ne dođe na  red bar jednom godišnje, obično u ovo doba ,da se ponovo prave ovi keksići , evo recepta da ga imam bliže i podjelim  s vama. ❀ヅ❤♫ :)



Sastojci:
700g pšeničnog glatkog brašna

300g oštrog brašna

300g šećera ( kristal)

500g margarina /maslaca/( sobne temperature)

4 jaja

1 pecilni prašak

2 vanil šećer

malo ribane kore limuna ili naranče

2 žlice gorkog kakaa

Postupak:

Obje vrste brašna prosijte s praškom za pecivo. Margarin namrvite, šećer izmješajte s vanil šečerom.



U  posudi  zamjesite zajedno sve sastojke ;brašno ,s prosijanim praškom  za pecivo jaja, i šećere  te malo soli. Miksajte spiralnim  nastavkom za tjesto ,kad postane kompaktno nastavite  mjesiti rukama.


Tjesto podjelite na dva djela (otprilike) . U jedan dodajte kakao i još malo umjesite da se sjedini.
Razvaljejte bijelo tjesto ,pa na njeg umetnite valjak tamnog tjesta.


Zarolajte ih ,oblikujući valjak , napunite testomat i istiskujte kekse , na nenamašćeni lim .
Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici  na 160C oko 15 minuta ,program za pečenje keksa s ventilacijom.


Od ove smjese ispečem oko šest  tura plehova.



Po želji ih možete ostaviti" obične" dugo traju  zatvoreni u limenu kutiju. Ili spajati marmeladom, makom , čokoladnim namazom i slično  te  ukrašavati po želji.


U slast!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom