ღFini bakini keksi
Recept prepisujem iz uputa dobivenih uz testomat mašinicu za kekse. U orginal receptu nema kakaa te su keksići najednostavniji -jednobojni .Na ovaj načnin ih je pravila moja svekrva, od koje sam nasljedila mašinu i po kojem ga uvijek rado pravim ,bilo "obične "bilo ukaršene. I kako mašinica obično cijelu godinu ,čuči u naduljem zabitom kutu u špajzu, dok ne dođe na red bar jednom godišnje, obično u ovo doba ,da se ponovo prave ovi keksići , evo recepta da ga imam bliže i podjelim s vama. ❀ヅ❤♫ :)
Sastojci:
700g pšeničnog glatkog brašna
300g oštrog brašna
300g šećera ( kristal)
500g margarina /maslaca/( sobne temperature)
4 jaja
1 pecilni prašak
2 vanil šećer
malo ribane kore limuna ili naranče
2 žlice gorkog kakaa
Postupak:
Obje vrste brašna prosijte s praškom za pecivo. Margarin
namrvite, šećer izmješajte s vanil šečerom.
U posudi zamjesite zajedno sve sastojke ;brašno ,s
prosijanim praškom za pecivo jaja, i
šećere te malo soli. Miksajte
spiralnim nastavkom za tjesto ,kad
postane kompaktno nastavite mjesiti
rukama.
Tjesto podjelite na dva djela (otprilike) . U jedan dodajte kakao i još
malo umjesite da se sjedini.
Razvaljejte bijelo tjesto ,pa na njeg umetnite valjak tamnog
tjesta.
Zarolajte ih ,oblikujući valjak , napunite testomat i istiskujte kekse ,
na nenamašćeni lim .
Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 160C oko 15 minuta ,program za pečenje
keksa s ventilacijom.
Od ove smjese ispečem oko šest tura plehova.
Po želji ih možete ostaviti" obične" dugo
traju zatvoreni u limenu kutiju. Ili
spajati marmeladom, makom , čokoladnim namazom i slično te
ukrašavati po želji.
Primjedbe
Objavi komentar