ღ Zlevanka s makom



Čim  su temperature  postale jednoznamenkaste,vrjeme je za založiti vatricu. Ove je sezone novi štednjak na drva pušten  u pogon i odmah je palo i isprobavanje pećnice.
U peći na drva nisam pekla kolače- nikad. Bivša je peć bila dotrajala , služila je dugi niz godina uglavnom za grijanje ,kuhanje na ploči , eventualno bi pekli pole od krumpira i od starog kruha pravili dvopek. Tim više me zaintrigiralo ispeći nešto, prvi put.
 Nije jednostavno održavati temperaturu u peći, stan je malen, pa se prostorija zagrije te sam ubrzo pootvarala prozore 😊. Temperatura pečenja varirala je od 160 C, najzad se popela na 200C  pa je kolač  i malo perepečen  na jednom kantunu , no za prvi puta  ja sam prezadovoljna. Izbor je pao na  nešto jednostavno a fino…staru provjereno dobru zlevanku ovdje u verziji s makom ❀ヅ❤♫ :)

                                                                          

Sastojci:
2 jaja

malo soli

2,5 dcl šećera

2 vanil šećer

2 tekuća jogurta

2,5 dcl ulja

7,5 dcl  mlijeka

7,5 dcl kukuruznog brašna

1 prašak za pecivo

150 g maka

Premaz:

1 kiselo  vrhnje

1vanilin šećer

Postupak:

Ručno ili pomoću miksera  izmiješajte jaja,šećere, dodajte malo soli,jogurt,  mlijeko i ulje, zatim umješajte  suhe sastojke: kukuruzno brašno, mak  ,prašak za pecivo.Smjesa će vam se činiti rijetkom ali to je uredu.

 Ulijte u papirom za pečenje obložen i lim i pecite 



  (u el. pećnici bit će dovoljno   30- tak  min na 170 C)  ovdje nisam pratila vrijeme al mislim da je cca 25- 30 minuta peklo se na temp 170C, koja se najzad popela na 200 C.

Pred kraj pečenja premažite  vrhnjem i pospite  vanil šećerom,




 pa vratite kratko u toplu pećnicu .


Narežite ,poslužite..



po želji pospite  šećerom u prahu...




Uživajte!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom