ღ Rižoto s žutim trubačama

                       
                         

                   

      🍃Omiljeni jesenski rižoto 🍃 

                         ❀ヅ❤♫ :)

U rujnu, listopadu i studenome šume su ispunjene gljivama. Volimo sami ubrati svoju hranu, pogotovo kad je riječ o onoj "divljoj". Tu je uvjek  prisutan faktor iznenađenja jer nikad ne znaš na što ćeš naići, možda ulov bude siromašan ili nikakav, a možda baš taj dan pronađeš....🍄🏆


 Ove jeseni kad god smo zašli u šumu, posrećilo bi nam se, što se tiče gljiva, puhare, sunčanice , vrganji ,borov čavlić, rujnice ,  kratko smo se častili i grmačicama. 

Došao je red na omiljene nam  žute trube. Zanimljive već i po nazivu .Plijene pozornost izgledom  slične rogu - trubi,  sa šupljinom u sredini poput lijevka.


 Obično rastu u velikim skupinama u vlažnim crnogoričnim i miješanim šumama, u kasno ljeto i u jesen, a prema nekoj stručnoj literaturi, u primorskim krajevima gdje su blaže zime, može ih se brati čak i u siječnju.

 Prednost je što pri sakupljanju žute trubače ne prijeti nikakva opasnost od zamjene otrovnim gljivama. 

Sliče joj tri jestive vrste, no smeđa boja klobuka  te prekrasna zlatnožuta boja stručka nepogrešivo je odaju .

Ugodnog su i aromatičnog okusa i mirisa, pomalo voćne note, tanke i malo žilavije strukture mesa. Kao takve pogodne su i za juhe i umake, lako se suše,te su samljevene u prah idealan dodatak kao začin. Također ih se može ekonzervirati u octu ili ulju. 

Nekima zbog žilavije strukture mesa ova gljiva nije toliko privlačna, nama je pravo otkriće, odlična i kako god  da ih  pripremili, može se reći da ćete  poslužiti bogovsku gozbu jer ove trubice svaki će stol učiniti kraljevskom trpezom.

                                                                             🍃


                                                                                🍃 

Sastojci:

200 g žutih trubača

300 g riže

1 kapula

2-3 zrna češnjaka

malo narezane pancete

lovorov list

sol,papar

mljevena crvene paprika

kocka s gljivama

1 l povrtnog temeljca  

1 žlica ulja

svježe sjeckani peršin

*ribani parmezan

Priprema:

Trubače očistite na način da im odrežete donji dio stabljike,ukoliko su veći primjerci  po dužini razrežite i prepolovite ,ja ih ipak ostavim čitave. Pregledajte da nema zalutalog lišća ,borovih iglica, i netrebate ih prati.

Na ulju popržite narezanu pancetu.


Dodajte sitno nasjeckanu kapulu,zatim dodajte češnjak, papar i sol.


 Kratko propirjajte, pa dodajte trubače. 



Dodajte lovorov list , mljevenu slatku papriku , kocku s gljivama.  Promješajte , dodajte rižu.




Pirjajte cca 30tak minuta uz često miješanje i dolijevanje temeljca. 


Kad je riža kuhana ( al dente), sklonite sa vatre.

Gotov rižoto pospite svježe sjeckaniom peršinom.




Poslužite posuto ribanim parmezanom.




Dobar tek !

Primjedbe

Popularno

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Juha od suhog boba

ღ Pure magic