ღ Kolač od kestena




S jesenskim danima  zamirišu  nam  prvi pečeni kesteni. Mirisom i okusom neodoljivi, posebice  u pripremi raznih  slastica,  torti , kolača, kesten pire-a,  mogućnosti za njihovo korištenje ima podosta idealni su za pripremu najrazličitijih jela, slatkih i slanih.


Posebna sorta pitomog kestena su maruni, kojih ima na obroncima Učke,  u okolici Lovrana, pa otud i poznati naziv lovranskih maruna.Od običnog se kestena razlikuju u tome što su veći, slađi i imaju svjetliju ljusku.Ovaj kolač pravljen je  od lovranskih maruna ali možete ga pripremiti i s kupovnim  kesten pireom  
                                                                    
 S vremenom ove kocke postale su  obavezne za njegov rođendan💋 . Pravljene su i u verziji torte i ovako kao kolač .Ovaj recept je objavljen na coolinarika 23.10 2007. Danas na još jedan rođendan ponovo  na stolu❀ヅ❤♫ :)  






Sastojci:
Za biskvit:

6 jaja

6 žlica šećera

6 žlica brašna

3 žlice gorkog kakaa

1/ 2 pecilnog praška

Za sirup:

2 dl vode

10 dag šećera

1 Vanilin šećera

žličica ruma

Za glazuru:

15 dag čokolade za kuhanje

5 dag maslaca

Za fil:

350 gr kesten pirea

120 gr maslaca

180 g šećera u prahu

4 dcl tučenog sl. vrhnja

Priprema:
Jaja i šećer pjenasto umutite.



Umješatjte  suhe sastojke  prosijano  brašno , kakao ,  pec. prah  .


Smjesu izlitjte u pleh i pecite  20 min na 200C



Vruće prelitie sirupom.


Za sirup:


Na laganoj vatri kuhatjte  šećer ,vanilin šećer   u 2 dl vode
Kad se malo ohladi dodajte  žličicu ruma prelite po biskvitu.

Za fil:

 U posoljenoj vodi skuhajte kestene koje ste prethodno malo zarezali s unutarnje strane.Kuhane kestene
ogulite. (vanjsku i unutarnju kožicu)
 Pasirajte , dobit otprilike 350 gr kesten pirea prebacite u posudu za miksanje

pa  dodajte 120 gr prethodno izrađenog maslaca s šećerom prahu. 


  Na kraju ručno umješajte tučeno sl .vrhnje. 



Jednu manju količinu  ostavite  za ukrašavanje.

*Napomena: Ukoliko koristite kupljeni kesten pire  on je prethodno već zaslađen pa smanjite količinu šećera kod izrade maslaca.



 Sirupom preliven ohlađen biskvit premažite filom.




Napravite čololadnu glazuru
Čokoladu ,maslac otopite na laganoj temp. neprestano mješajući, vruće  prelitijte preko kolača.



pustitie cca 1 sat da odstoji u frižideru.



Ukrasite po želji  preostalim  tučenim sl vrhnjem , kuhanim kestenima ili  posipajte ribanom čokoladom.





Uživajte!

Primjedbe

Popularno

ღ Pureća jetra s špinatom i umakom od višanja

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Juha od suhog boba