ღ Kolač od kestena
S jesenskim danima
zamirišu nam prvi pečeni kesteni. Mirisom i okusom
neodoljivi, posebice u pripremi
raznih slastica, torti , kolača, kesten pire-a, mogućnosti za njihovo korištenje ima podosta
idealni su za pripremu najrazličitijih jela, slatkih i slanih.
Posebna sorta
pitomog kestena su maruni, kojih ima na obroncima Učke, u okolici Lovrana, pa otud i poznati naziv
lovranskih maruna.Od običnog se kestena razlikuju u tome što su veći, slađi i
imaju svjetliju ljusku.Ovaj kolač pravljen je
od lovranskih maruna ali možete ga pripremiti i s kupovnim kesten pireom
S vremenom ove kocke postale su obavezne za njegov rođendan💋 . Pravljene su i u verziji torte i ovako kao kolač .Ovaj recept je objavljen na coolinarika 23.10 2007. Danas na još jedan rođendan ponovo na stolu❀ヅ❤♫ :)
Sastojci:
Za biskvit:
6 jaja
6 žlica šećera
6 žlica brašna
3 žlice gorkog kakaa
1/ 2 pecilnog praška
Za sirup:
2 dl vode
10 dag šećera
1 Vanilin šećera
žličica ruma
Za glazuru:
15 dag čokolade za kuhanje
5 dag maslaca
Za fil:
350 gr kesten pirea
120 gr maslaca
180 g šećera u prahu
4 dcl tučenog sl. vrhnja
Priprema:
Jaja i šećer pjenasto umutite.
Umješatjte suhe
sastojke prosijano brašno , kakao , pec. prah
.
Smjesu izlitjte u pleh i pecite
20 min na 200C
Vruće prelitie sirupom.
Za sirup:
Na laganoj vatri kuhatjte
šećer ,vanilin šećer u 2 dl vode
Kad se malo ohladi dodajte
žličicu ruma prelite po biskvitu.
Za fil:
ogulite. (vanjsku i
unutarnju kožicu)
pa dodajte 120 gr
prethodno izrađenog maslaca s šećerom prahu.
Na kraju ručno umješajte tučeno sl .vrhnje.
Jednu manju količinu ostavite
za ukrašavanje.
*Napomena: Ukoliko koristite kupljeni kesten pire on je prethodno već zaslađen pa smanjite
količinu šećera kod izrade maslaca.
Napravite čololadnu
glazuru
Čokoladu ,maslac otopite na laganoj temp. neprestano
mješajući, vruće prelitijte preko
kolača.
pustitie cca 1 sat da odstoji u frižideru.
Ukrasite po želji
preostalim tučenim sl vrhnjem ,
kuhanim kestenima ili posipajte ribanom
čokoladom.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar