ღ Crvena leća s mrkvom


                                                            🍛

Jednostavno toplo i hranjivo  može  kao prilog uz meso , a  može i bez  mesa  s lešo povrćem  uz salatu   kao glavni obrok .

*Recept dana Coolinarika (07.11.2018.)

Sastojci:

400g crvene leće

3 zrna češnjaka

1 kapula

1 mrkva

1 žlica pire od rajčice

600 ml juhe od povrća temeljac

po želji chillija u prahu ili cayenne papra

1-2 žlica Meda cvjetnog Podravka

1-2 bijelog vinskog octa može i jabučni

malo timijana sušenog (majčina dušica)

1 žlica maslinovog ulja

sol, papar

svjže sjeckani vlasac

Priprema:

Povrće  mrkvu, kapulu i češnjak ošistite nasjeckajte.


Leću  isperite pod tekućom hladnom vodom i ocijedite. Koristila sam suhu leću brzo se skuha nije potrebno namakati je.

Zagrijte  ulje u posudi, dodajte  kapulu češnjak  i dinstajte dok ne omekša.
Dodajte narezanu mrkvu pa dinstajte na smanjenoj vatri  mješajući.
Dodajte  pire od rajčice , podlijte  juhom,  pustite da provri.
Pa dodajte ocjeđenu  leću  promiješajte ,pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 30 - 40 minuta, dok se povrće i leća gotovo ne raskuhaju i omekšaju, povremeno miješajući.



Začinite solju, paprom, po želji dodajte cayenne papar ili čili u prahu, umješajte vinski ocat ,timijan  i med.

Kuhajte  na umjerenoj vatri još 10 -tak  minuta, povremeno miješajući.
Kad se jelo skuha, po potrebi dozačinite , pospite nasjeckanim po želji  vlascem .



Poslužite uz kruh i zelenu salatu,  s kuhanim svježim povrćem npr ,brokula ,cvjetača ili uz neko  pečeno meso po želji.

Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Pureća jetra s špinatom i umakom od višanja

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Juha od suhog boba