ღ Srdele u marinadi na korčulanski




Otočke kuhinje su svijet za sebe  vrjedan otkrivanja ,današnji recept je izvorno iz Večernjakove  posebne prilog knjižice serijala Kuhajte s Večernjakom "Mediteran  u vašoj kuhinji" 2005.

Sastojci :

1 kg srdela

brašno

sol

*za preljev

2 dcl maslinova ulja

0,5 dcl suncokretova ulja

1,25 dcl kvasine ili vinskog octa

5 dcl vode

3 češnja češnjaka

peršin svježe sjeckani

korica limuna

šećer

grančica ruzmarina

2-3 lovor lista

papar u zrnu

Priprema:

Srdelama očistite ljuske, odstranite  glavu i utrobu. ne perite ih nego ih obrišite papirnatim ubrusom.
Posolite ih uvaljajte u brašno i popržite na suncokretovu ulju.



Složite ih u posudu i prelite marinadom (savurom )  koju ste pripremili tako
što ste maslinovo ulje, suncokretovo ulje, kvasinu, vodu češnjak, peršin, limunovu koricu šećer ruzmarin lovor i papar u zrnu lagano prokuhali 10 tak minuta.
Pripremljene srdele ostavite u frižideru da se prožmu svi sastojci.
 Poslužite  s domaćim kruhom uz vino.





*napomena
 u marinadu /savur možete narezati i kolutove kapule, kako to čine u nekim mjestima. Marinirati možete i neku drugu manju ribu . Ovako pripremljen savur može se čuvati nekoliko dana


Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom