ღ Srdele u marinadi na korčulanski
Otočke kuhinje su svijet za sebe vrjedan otkrivanja ,današnji recept je izvorno iz Večernjakove posebne prilog knjižice serijala Kuhajte s Večernjakom "Mediteran u vašoj kuhinji" 2005.
Sastojci :
1 kg srdela
brašno
sol
*za preljev
2 dcl maslinova ulja
0,5 dcl suncokretova ulja
1,25 dcl kvasine ili vinskog octa
5 dcl vode
3 češnja češnjaka
peršin svježe sjeckani
korica limuna
šećer
grančica ruzmarina
2-3 lovor lista
papar u zrnu
Priprema:
Srdelama očistite ljuske, odstranite glavu i utrobu. ne perite ih nego ih obrišite papirnatim ubrusom.
Posolite ih uvaljajte u brašno i popržite na suncokretovu ulju.
Složite ih u posudu i prelite marinadom (savurom ) koju ste pripremili tako
što ste maslinovo ulje, suncokretovo ulje, kvasinu, vodu češnjak, peršin, limunovu koricu šećer ruzmarin lovor i papar u zrnu lagano prokuhali 10 tak minuta.
Pripremljene srdele ostavite u frižideru da se prožmu svi sastojci.
Poslužite s domaćim kruhom uz vino.
*napomena
u marinadu /savur možete narezati i kolutove kapule, kako to čine u nekim mjestima. Marinirati možete i neku drugu manju ribu . Ovako pripremljen savur može se čuvati nekoliko dana