ღ Marokanska maneštra s butternut tikvom




Butternut tikva ( Cucurbita moschata ),je  mekana i slatka,  kremasta kad se skuha. Sezonska je u ovo doba godine, a može trajati mjesecima na suhom i hladnom mjestu.  Priprema se na  žaru, prži, pasira za juhe, ili pire, odlična je u složencima, umacima i namazima. Evo jednog jednostavnog recepta kojeg sam pronašla ovdje  za ukusno jelo na žicu ❀ヅ❤♫ :)



  Sastojci:

1 butternut tikva

1 kapula

2-3 zrna češnjaka

šalica smeđa leća

3-4 Pomidori ili pelat

2-3 krumpira manja

Povrtni temeljac za jela Podravka

mljevena slatka crvena paprika

maslinovo ulje

sol papar

svježe sjeckani  peršin


Priprema:

Operite i namočite leću.
Ogulite krumpir i narežite na kocke. Nasjeckajte kapulu i češnjak i pržite na malo maslinovog ulja dok luk ne omekani. Dodajte žlicu slatke crvene paprike i nastavite pržiti još minutu-dvije.


Zatim dodajte pomidore svježe ili pelate i povrtni temeljac pa   zalijte s vodom 300ml . Kad  zakuha, dodajte krumpir narezan na kockice.



Leću kuhajte dvadesetak minuta u posoljenoj  vodi. Kad je gotova, ocijedite i stavite na stranu.



Ogulite tikvu guljačem za povrće. Prerežite je uzdužno i žlicom izvadite sjemenke. Narežite na kocke . Kad krumpir dođe u fazu da ga možete zgnječiti vilicom o rub posude, dodajte narezanu  tikvu.
Kuhajte oko 20 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte leću, po potrebi posolite, popaprite , ako želite rjeđu maneštu  dodajte još vode.


Poslužite toplo  po želji posuto svježe sjeckanim peršinom i  fetu finog kruha (ovdje  kruh s chia sjemenkama)

Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Juha od suhog boba

ღ Pure magic