ღ Marokanska maneštra s butternut tikvom
Butternut tikva ( Cucurbita moschata ),je mekana i slatka, kremasta kad se skuha. Sezonska je u ovo doba godine, a može trajati mjesecima na suhom i hladnom mjestu. Priprema se na žaru, prži, pasira za juhe, ili pire, odlična je u složencima, umacima i namazima. Evo jednog jednostavnog recepta kojeg sam pronašla ovdje za ukusno jelo na žicu ❀ヅ❤♫ :)
1 butternut tikva
1 kapula
2-3 zrna češnjaka
šalica smeđa leća
3-4 Pomidori ili pelat
2-3 krumpira manja
Povrtni temeljac za jela Podravka
mljevena slatka crvena paprika
maslinovo ulje
sol papar
svježe sjeckani peršin
Priprema:
Operite i namočite leću.
Ogulite krumpir i narežite na kocke. Nasjeckajte kapulu i
češnjak i pržite na malo maslinovog ulja dok luk ne omekani. Dodajte žlicu
slatke crvene paprike i nastavite pržiti još minutu-dvije.
Zatim dodajte pomidore svježe ili pelate i povrtni temeljac
pa zalijte s vodom 300ml . Kad zakuha, dodajte krumpir narezan na kockice.
Leću kuhajte dvadesetak minuta u posoljenoj vodi. Kad je gotova, ocijedite i stavite na
stranu.
Ogulite tikvu guljačem za povrće. Prerežite je uzdužno i
žlicom izvadite sjemenke. Narežite na kocke . Kad krumpir dođe u fazu da ga
možete zgnječiti vilicom o rub posude, dodajte narezanu tikvu.
Kuhajte oko 20 minuta. Pred kraj kuhanja dodajte leću, po
potrebi posolite, popaprite , ako želite rjeđu maneštu dodajte još vode.
Poslužite toplo po želji posuto svježe sjeckanim peršinom i fetu finog kruha (ovdje kruh s chia sjemenkama)
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar