ღ Kolač s medom, rogačem i začinima


                                

                                   🍃🍯🍫🍃


Ovaj mirisni  kolač pun topline je kao stvoren da se u njemu uživa uz šalicu toplog napitka , kraj naložene vatre dok je vani tmurno i hladno. Volim ga i zbog toga što može da stoji duže u dobro zatvorenoj kutiji, stajanjem postaje  sočniji i aromatičniji.Recept je prepisan u bilježnicu iz jedne  Dr Oetker knjižica božićnih klasičnih slastica . U izvornoj verziji pravi se s orasima , nama se dopao ovako s rogačem.❀ヅ❤♫ :)


Sastojci:

*za tijesto

250 g meda

150 g maslaca

100 g mljeveni rogač

1 jabuka

1 žlica začina za medenjake

1 žličica ruma

3 jaja

375 g brašna

prašak za pecivo

*za premazivanje

3 žlice  svjetlog pekmeza (marelica , naranča)

*za dvobojnu glazuru

250 g tamne čokolade za kuhanje

2 žlice ulja

25 g bijele čokolade

vrećica za zamrzavanje



Priprema:


U  posudi uz mješanje na laganoj vatri otopite maslac i med. Ostavite sa strane.

Pećnicu uključite na 180 C

Naribajte jabuku.

U smjesu od meda i maslaca mikserom umješajte začine  i rum.Dodajte jedno po jedno jaje, pa svako mješajte pola minute na najvećoj brzini.


Pomješajte brašno s praškom za pecivo , prosijte , pa u dva navrata umješajte u smjesu.

Na kraju umješajte rogač i ribanu jabuku.

Tijesto razmažite po limu prethodno prekrivenim pek papirom Pecite u zagrijanoj pećnici 180C cca 20 tak minuta.

Topli kolač premažite pekmezom i ostavite na rešetki da se ohladi.




Ohlađen  premažite dvobojnom čokoladnom glazurom.




*priprema glazure

Iskidajte tamnu čokoladu  u posudu .dodajte 2 žlice ulja  i otopite na vodenoj   kupelji.




Ostavite da se malo ohladi , pa prelijte po kolaču.

Izlomite 25 g bijele čokolade na sitne komade i stavite u vrećicu za zamrzavanje. Zatvorite i otopite u vodenoj kupelji na jačoj vatri.



Odrežite vrlo mali kut na vrećici te na još vlažnu tamnu čokoladu nanesite bijele paralelne pruge s lijeva na desno u približno jednakim razmacima.

Drvenim štapićem naizmjence povucite crte odozgo prema dolje zatim obrnuto, i na taj način napravite „valove“. 


Ostavite da se čokolada stisne,






Poslužite uz čaj   ili neki vama omiljen topli napitak.


U slast!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom