ღ Kolač s medom, rogačem i začinima
🍃🍯🍫🍃
Ovaj mirisni kolač pun topline je kao stvoren da se u njemu uživa uz šalicu toplog napitka , kraj naložene vatre dok je vani tmurno i hladno. Volim ga i zbog toga što može da stoji duže u dobro zatvorenoj kutiji, stajanjem postaje sočniji i aromatičniji.Recept je prepisan u bilježnicu iz jedne Dr Oetker knjižica božićnih klasičnih slastica . U izvornoj verziji pravi se s orasima , nama se dopao ovako s rogačem.❀ヅ❤♫ :)
Sastojci:
*za tijesto
250 g meda
150 g maslaca
100 g mljeveni rogač
1 jabuka
1 žlica začina za medenjake
1 žličica ruma
3 jaja
375 g brašna
prašak za pecivo
*za premazivanje
3 žlice svjetlog
pekmeza (marelica , naranča)
*za dvobojnu glazuru
250 g tamne čokolade za kuhanje
2 žlice ulja
25 g bijele čokolade
U posudi uz mješanje
na laganoj vatri otopite maslac i med. Ostavite sa strane.
Pećnicu uključite na 180 C
Naribajte jabuku.
U smjesu od meda i maslaca mikserom umješajte začine i rum.Dodajte jedno po jedno jaje, pa svako
mješajte pola minute na najvećoj brzini.
Pomješajte brašno s praškom za pecivo , prosijte , pa u dva
navrata umješajte u smjesu.
Na kraju umješajte rogač i ribanu jabuku.
Tijesto razmažite po limu prethodno prekrivenim pek papirom
Pecite u zagrijanoj pećnici 180C cca 20 tak minuta.
*priprema glazure
Ostavite da se malo ohladi , pa prelijte po kolaču.
Izlomite 25 g bijele čokolade na sitne komade i stavite u
vrećicu za zamrzavanje. Zatvorite i otopite u vodenoj kupelji na jačoj vatri.
Odrežite vrlo mali
kut na vrećici te na još vlažnu tamnu čokoladu nanesite bijele paralelne pruge
s lijeva na desno u približno jednakim razmacima.
Drvenim štapićem
naizmjence povucite crte odozgo prema dolje zatim obrnuto, i na taj način napravite „valove“.
Ostavite da se čokolada stisne,
Poslužite uz čaj ili neki vama omiljen topli napitak.
U slast!
Primjedbe
Objavi komentar