ღ Juha od toskanskog crnog kelja



Jutros kad sam ustala i pogledala  kroz prozor osjetih sam onaj šmek jeseni, mir...neka tišina se uvukla u sve...valjda je ovo vrijeme i zaduženo za uspavljivanje svih ratobornih strasti...fino mi je u ovoj tišini..... jest da televizor je upaljen ali ga ni ne gledam...samo ga držim tako, da ne bude  ono...potpuna tišina... Volim ovakve dane ,mirne,tihe...oblačne...pospane...miriši na kišu...kad bi padala cijelu noć,to bi bilo savšeno.
 Razmišljam tako što kuhati danas … doma imam ogromnu vrećicu  crnog kelja  koji sam pred par dana pobrala u vrtu i čeka u kuhinji da ga očistim  i skuham . Sezona kelja je od studenog do travnja, to je optimalno vrijeme za uživanje u  ovoj namirnici nakon prvih zimskih mrazeva. Međutim ja ovaj vrtni poberem tu i tamo  sebi za smoothijhe i salatu, koje u zadnje vrjeme pomalo zanemarih. Kako ga nisam  brala  izrastao je u prave male palmice.
Odluka je pala za ponovo nešto na žlicu ...  juhu, koje toliko volim, ukusnu i prikladnu ovakvim  danima, ovaj put  u paleo verziji bez žitarica, bez mahunarki i bez mliječnih proizvoda.
❀ヅ❤♫ :)

                                                                    🍃 ☔🍃



Sastojci:za 4 osobe

400 grama crnog kelja

200 grama slatkog krumpira batata

1  češanj češnjaka

1 poriluk samo bijeli dio

1 mrkva

1 stabljika celera s lišćem

1 grančica ružmarina

1 grančica timijana

Himalajska sol

po ukusu papar crni

2 žlice maslinovog ulja

1 litre i ½ vode

Priprema:



Operite listove kelja i uklonite  tvrdi dio središnjeg rebra.

Očistite  poriluk, uklonite korijen i  zeleni dio, izrežite bijeli dio.




U prikladnoj posudi na zagrijanom ulju,pirjajte  ​​poriluk,  nasjeckanu mrkvu,

sjeckani celer ,češnjak,listiće ružmarina  i timijana.




Dodajte batat  




 narezan  na sitne komade i pirjajte cca 5 minuta.



Dodajte  lišće crnog kelja prethodno narezano  na  trake, začinite solju, pomiješajte i dolijte vodu da 

prekrije povrće.



Kad zakuha smanjite  toplinu, poklopite i nastavite i kuhati  40-45 minuta.

Po potrebi dozačinite.



Poslužite toplo.



Dobar tek!

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom