ღ Juha od toskanskog crnog kelja
Jutros kad sam ustala i pogledala kroz prozor osjetih sam onaj
šmek jeseni, mir...neka tišina se uvukla u sve...valjda je ovo
vrijeme i zaduženo za uspavljivanje svih ratobornih strasti...fino mi je u ovoj
tišini..... jest da televizor je upaljen ali ga ni ne gledam...samo ga držim
tako, da ne bude ono...potpuna tišina... Volim ovakve dane ,mirne,tihe...oblačne...pospane...miriši na kišu...kad bi padala cijelu noć,to bi bilo savšeno.
Razmišljam tako što kuhati danas … doma imam ogromnu vrećicu
crnog kelja koji sam pred par dana pobrala u vrtu i čeka u kuhinji da ga
očistim i skuham . Sezona kelja je od studenog do travnja, to je optimalno vrijeme za
uživanje u ovoj namirnici nakon prvih
zimskih mrazeva. Međutim ja ovaj vrtni poberem tu i tamo sebi za smoothijhe i salatu, koje u zadnje
vrjeme pomalo zanemarih. Kako ga nisam brala izrastao je u prave male palmice.
Odluka je pala za
ponovo nešto na žlicu ... juhu, koje toliko volim, ukusnu i prikladnu ovakvim danima, ovaj put u paleo verziji bez žitarica, bez mahunarki i
bez mliječnih proizvoda.❀ヅ❤♫ :)
🍃 ☔🍃
Sastojci:za 4 osobe
400 grama crnog kelja
200 grama slatkog krumpira batata
1 češanj češnjaka
1 poriluk samo bijeli dio
1 mrkva
1 stabljika celera s lišćem
1 grančica ružmarina
1 grančica timijana
Himalajska sol
po ukusu papar crni
2 žlice maslinovog ulja
1 litre i ½ vode
Priprema:
Operite listove kelja i uklonite tvrdi dio središnjeg rebra.
U prikladnoj posudi na zagrijanom ulju,pirjajte poriluk, nasjeckanu mrkvu,
Dodajte lišće crnog
kelja prethodno narezano na trake, začinite solju, pomiješajte i dolijte
vodu da
prekrije povrće.
Kad zakuha smanjite toplinu, poklopite i nastavite i kuhati 40-45 minuta.
prekrije povrće.
Kad zakuha smanjite toplinu, poklopite i nastavite i kuhati 40-45 minuta.
Poslužite toplo.
Dobar tek!