ღ Brazilska torta od mrkve naranče i čokolade
"Bolo de cenoura laranja com cobertura de chocolate" popularan Brazilski kolač ukusan, sočan, mekan, divne narandžaste boje lako i brzo se priprema.
Sastojci:
*Biskvit
3 srednje velike mrkve
3 jaja srednje veličine
200 g šećera
240 ml ulja
malo soli
250 g Pšenično glatko
brašno
1 prasak za pecivo
*Glazura
200 g grama čokolade za kuhanje
0,5 l vrhnja za kuhanje
*Dorada i dekoracija
ukrasi od bijele čokolade
1 naranča
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 175°C.
Pripremiti kalup tako što će te ga prvo premazati maslacem,
pa onda pobrašniti.
U blender ubaciti sjeckanu mrkvu, jaja, ulje, sol, pa
izmiksati dok se mrkva potpuno ne samelje. Onda dodati šećer i opet miksati .
Prebaciti smjesu u posudu za
miksanje . Miksati ( mikser za kolače /tjesta) dalje uz postepeno dodavanje brašna dok se svi sastojci ne sjedine. Na kraju
dodati prašak za pecivo, i samo kratko promiješati.
Tijesto sipati u pripremljeni pleh i peći na 175°C 40
minuta. Pečeni kolač ostaviti u kalupu dok se malo ne ohladi. Ocjediti sok jedne
narače i preliti njime biskvit.
Vrhnje i čokoladu zagrijavati na laganoj vatri (miješajući
polagano) dok ne provri. Premazati preko biskvita. Staviti u frižider .
Posluživanje:
Uz čašu soka ,čaja,
mlijeka ili kafu -uživancija!
Primjedbe
Objavi komentar