ღ Teleći odresci u umaku & rižoto od gljiva




Ručak  ❀ヅ❤♫ :)  

Sastojci:za 4 osobe vrjeme pripreme 60 min


4 odreska 

 po ukusu sol, papar

sviježe začinsko bilje ružmarin, kadulja, timijan

 1 žlica ulje

1 kapula

 1dcl bijelo vino

 po potrebi voda

po potrebi brašno

Za lovački umak:


­4 žlice maslaca ­

pola glavice luka

1-2 češnja češnjaka

sol ­

žlica brašna

1 dcl bijelog vina

1,5 dcl bistre juhe ­

2 žlice koncentrata rajčice

žlica peršina ­

žlica senfa


Za prilog:

300 g šampinjoni

240 g riža

kockica maslac

po ukusu sol, papar



Priprema:

Meso  poravnajte i začininite  sol , papar svježi listići ružmarina  kadulje timijana

bosiljka.


Ostavite da odstoji  15-20 minuta prije pečenja, a ako želite intenzivniji okus, učinite to dan ranije ili meso 

ostavite da odstoji preko noći. Ako meso ostavljate duže , izostavite sol i dodajte je neposredno prije 

pečenja, jer će u suprotnom sol iz mesa izvući sokove i ostaviti ga suhim.

Odreske protresite jednu stranu uvaljajte u brašno.

Slažite ih u posudu za pečenje u koju ste stavili ulje po cijeloj površini s pobrašnjenom stranom 

prema dolje.


Luk ogulite i narežite na ploške,poslažite na odreske. Dodajte začinsko bilje i ukoliko ih imte više te 

poslažite ostatak odrezaka ovaj put s pobrašnjenom stranom prema gore.  Zalijte mješavinom vina i


vode, poklopte i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 C15- ak minuta , zatim dodajte umak

Priprema umaka: 

Na maslacu (2 žlice) propirjajte luk i češnjak, posolite i pirjate nekoliko minuta. Umiješajte 

brašno, dolitjte vino i kuhajte još nekoliko minuta. Dodajte juhu, koncentrat rajčice i kuhate 

dok se umak ne počne zgušnjavati. Na kraju dodate preostali maslac, peršin i senf. 

koncentrat od rajčice u koji smo umiješali malo šećera. Zalijte odreske


Vratite u pećnicu , pecite dok meso nije mekano, a umak zgusnut. 

Poslužite uz rižoto od gljiva ili neki drugi prilog po želji


Prilog:

Na maslacu prepržite rižu, kad bude vruća zalijte je bijelim vinom.


Sačekajte da vino ishlapi, pa prelijte toplom juhom ili vodom koliko je potrebno  da prekrije rižu.



Na drugoj jako vrućoj tavi prepržite oprane i narezane gljive tek toliko da se zarumene i da zamiriše.



Miješajte stalno rižu i pred kraj kuhanja dodajte joj prepržene gljive.

Rižoto na kraju povežite maslacem u kockicama.





Dobar tek!

Popularno

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Pure magic

ღ Pureća jetra s špinatom i umakom od višanja