ღ Ledena malinica
Izgledom dekorativan, ukusom predivan,malinast, osvježavajući.Proteklih dana iznova uživali smo u ovoj slastici , pa ako vam se dopadne isprobajte... ❀ヅ❤♫ :) * /po receptu gđe Ivanke Antosović s stranice "Torte i kolači Ivanka "/
Sastojci
*Za biskvit
6 jaja
10 žlica šećera (kristal)
1 vanil šećer
1,5 dcl ulja
1,5 dcl jogurta
1 Prašak za pecivo
15 žlica Pšeničnog oštrog brašna
po potrebi mlijeko za prskanje biskvita
*Za kremu od malina
500 g malina zamrznute ili sviježe
2 pudinga od maline
3 žlice šećera
po potrebi vode
* Za fil
1 l mlijeka
2 Vanilin šećera
10 žlica Gussnel
200 g maslaca
*Priprema biskvita:
Pjenasto umutite jaja sa šećerima.
Dodajte ulje, jogurt i brašno koje ste prethodno pomiješali
sa praškom za pecivo, sve sjedinite.
Pecite na 180 stupnjeva 20–25 minuta.
Kada se biskvit ohladi, nožem odrežite vrh biskvita, tako da
dobijete dvije kore jedau tanju i jednu
duplo deblju dio.Deblji dio stavite na tacnu za posluživanje i poprskajte sa
malo mlakog mlijeka.
*Priprema kreme od malina:
Izmiksajte maline u blenderu.
Stavite ih u mjericu i dolijte vode da bude sve zajedno 7
dcl.Od toga oduzmite 2 dcl koje izmiješate sa pudingom.
Preostalih 5 dcl stavite prokuhati zajedno sa šećerom.
Kada zakuha ubacite puding i pazite da ne zagori, malo
smanjite vatru. Miješati par minuta dok se ne zgusne.
Kada se prohladi, prelijte po biskvitu.
Stavite u frižider da
se dobro stisne.
*Priprema za fil:
Gustin pomiješate sa šećerima i malo mlijeka, ostalo mlijeko
stavite da prokuha.
Kada mlijeko zakuha
ubacite gustin i kuhajte na laganijoj vatri dok sve ne bude gusto.
U hladno dodajte izrađen maslac.
*Slaganje kolača
Na biskvit i kremu od
malina koje su se ohladile u hladnjaku, namažite polovinu kreme,
prekriti tankim listom biskvita i premazati ostatkom
kreme.Dobro rashladiti , najbolje preko noći.
Ukrasiti po želji.
U slast!