ღ Batat punjen mljevenim mesom
Često pripremam batat ili „slatki krumpir“, kao prilog pečenju (pire ili pečen u pećnici),kao krem juhu ili punjen na razne načine.Sezona batata počinje u jesen,i tad ih ima najviše u ponudi.
Ukoliko vam se dopadne isprobajte ga ovako❀ヅ❤♫ :)
Sastojci za:4 osobe Vrijeme pripreme 75 min
8 kom batata (800 g)
600 g mljevenog mesa
200 g mladog luka
2 zrna češnjaka
žlica koncentrat rajčica
1 dcl bijelog vina
origano
Vegeta, sol papar
maslinovo ulje
po potrebi mlaka voda za podljevnje
Priprema:
Batate operite, posušite pa svakog zasebno zamotajte u aluminijsku
foliju i pecite u pećnici 60
minuta na 180 C.Pustite da se ohlade u pećnici dok
pripremate nadjev, tako da ostanu mlaki.
Mladi luk narežite na kolute , manji dio ostavite sa strane.
Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte preostali mladi luk,
istovremeno u drugoj posudi na
maslinovom ulju karamelizirajte mljeveno meso.Začinite
sol ,papar,vegeta i odvajajte kuhačom da ne
nastanu grudice.
Podlijte vinom.
Kad vino ishlapi sjedinite karamelizirano meso i luk, dodajte sitno sjeckani
češnjak,origano, promješajte kratko pirjajte pa dodajte koncentrat rajčicu, po potrebi podlijte
vodom
i kuhajte na laganoj vatri dok meso ne bude gotovo.
Pečene batate odmotajte. Zarežite nožem po dužini da
dobijete dvije polovice. „Meso“ batata
izdubite viliciom , pazeći da ostane malo
oko ruba .
Batate punite naizmjence mljevenim
mesom i „mesom batata“
Pospite preostalim djelom mladog luka i poslužite.
Dobar tek!