ღPaella de peix i marisc
Pri prvoj pomisli na španjolsku /katalonsku kuhinju , istakne se paella. Zapisujem verziju poznate paella de marisco , jednog od najpopularnijih jela iberijske kuhinje. Verziju u kojoj su dagnje, zajedno s lignjama i škampima, glavni protagonisti uz začin za paellu kojeg konačno nabavila sam tjekom našeg boravka Barceloni, na poznatoj i predivnoj tržnici La Boqueria .Ukoliko vas put nanese ,ili za posebnu prigodu ,ova paella de marisco, intenzivne arome i morskog okusa je nešto što nikako nesmije se propustiti :) Idealna u toplijim danima koji nam sljede , za druženja s prijateljima, uz neko fino vino ili sangriju❀ヅ❤♫ :)
- Sastojci:
- 1kg školjki dagnje/ vongole
- 8-10 škampi/ kozice
- 500g lignje
- 400g riže bomba
- začini za paella
- 1 chilly svježi
- 2-3 zrno češnjak
- 1 kapula
- svježe sjeckani peršin
- maslinovo ulje
- sol , papar
- bijelo vino
- Postupak:
- Dagnje očistite, operete pod tekućom vodom, protrljajte ih pomoću čelične žice za suđe ili četke da uklonite sve enetualne nečistoće .U tavi ugrijete maslinovo ulje, ubacite školjke dagnje/ vongole i pokrijte poklopcem, pa puste da jakoj vatri oko 5 minuta,odnosno koliko im treba za otvanje.Po potrebi zalijte vodom.
- Kad su se otvorile, sakupite ih i sačuvajte tekućinu u kojoj su se kuhale. Možete ih izvaditi iz ljuske, i zadržati neke od njih sa strane za ukras .
- U tavi ugrijte maslinovo ulje , dodajte narezanu kapulu ,dinstajte . Dodajte kozice ili škampe pa podlijte s malo vina , dalje podljevajte vodom ili možete dodati sačuvanu tekućinu preostalu iz pripreme dagnnji.
- Dodajte svježe sjeckani peršin i dinstajte cca 30 ak minuta , zatim odvojite u zdjelu i ostavite sa strane. Očistite lignje, isperite pod tekućom vodom, uklonite glavu od tjela i prozirnu hrskavicu.Narežite lignje na kolutove i ostavite sa strane .Očistite svježu chilly papriku, uklonite sjemenke , narežite sitno i otavite na stranu. Također očistite, nasjeckajte kapulu i držite sa strane .Pirjajte 2-3 minute, a zatim dodajte rižu Pospite začinom za paellla
- ili ukoliko nemate mljevenom sl . paprikom i šafranom,
- dodajte sol, papar i naposljetku dodajte dagnje. Raširite rižu , povremeno protresite posudu ,nemojte miješati jer se sve mora kuhati apsorpcijom tekućine.Kad je kuhano ukrasite škampima ili kozicama , dagnjama koje ste ostavili sa strane.
napomena:
Za pripremu paelle idealne bi bile tradicionalne paellere, posude s dvije bočne ručke,čija dubina je oko 5 do 6 cm, dok promjer varira ovisno o broju osoba. Pa tako ,otprilike za 4 osobe koristi se posuda za paellu od 45 cm, dok je za 10 osoba čak od 1 metra.
U posebnim prigodama, primjerice, za blagdane ili ljubitelje,može se vidjeti paelle ogromnih dimenzija, koje prelaze 10 metara promjera.
Nakon što ste stavili sve sastojke u "paellu", važno da provjerite okus, prije dodavanja riže i odmjerite pravu količinu temeljca / tekućine za podljevanje .
Nakon što ste stavili sve sastojke u "paellu", važno da provjerite okus, prije dodavanja riže i odmjerite pravu količinu temeljca / tekućine za podljevanje .
Proporcije kreću 1 do 3: npr.ako imate šalicu riže,dodajte tri šalice tekućine.
Upotrijebite rižu Arborio ili Carnaroli ukoliko nemate izvornu rižu Bomba.
Dobar tek !
Primjedbe
Objavi komentar