ღPaella de peix i marisc



Pri prvoj pomisli na španjolsku /katalonsku kuhinju  , istakne se paella.  Zapisujem verziju poznate paella de marisco , jednog od najpopularnijih jela iberijske kuhinje. Verziju u kojoj su dagnje, zajedno s lignjama i škampima,  glavni protagonisti uz začin za paellu kojeg  konačno nabavila sam tjekom našeg  boravka Barceloni, na  poznatoj i predivnoj tržnici La Boqueria .Ukoliko vas put nanese ,ili za posebnu prigodu ,ova paella de marisco, intenzivne arome  i morskog okusa  je nešto što nikako  nesmije se   propustiti :)  Idealna u toplijim danima koji nam sljede , za druženja s prijateljima, uz neko fino vino ili sangriju❀ヅ❤♫ :) 




  • Sastojci:
  • 1kg školjki dagnje/ vongole
  • 8-10 škampi/ kozice
  • 500g lignje
  • 400g riže bomba
  • začini za paella
  • chilly svježi
  • 2-3 zrno češnjak
  • 1 kapula
  • svježe sjeckani peršin
  • maslinovo ulje
  • sol , papar
  • bijelo vino
  • Postupak:

  • Dagnje očistite, operete pod tekućom vodom,  protrljajte ih pomoću čelične žice za suđe ili  četke da uklonite sve enetualne  nečistoće .U tavi ugrijete maslinovo ulje, ubacite školjke dagnje/ vongole  i pokrijte poklopcem, pa puste da  jakoj vatri  oko 5 minuta,odnosno koliko im treba  za otvanje.Po potrebi zalijte vodom.
  • Kad su  se otvorile, sakupite  ih i sačuvajte  tekućinu  u kojoj su se  kuhale. Možete ih izvaditi iz  ljuske, i zadržati  neke od njih sa strane za ukras .
  • U tavi ugrijte maslinovo ulje , dodajte narezanu kapulu ,dinstajte . Dodajte kozice ili škampe pa  podlijte  s malo vina , dalje podljevajte vodom ili možete dodati  sačuvanu tekućinu  preostalu  iz pripreme  dagnnji.
  • Dodajte svježe sjeckani peršin  i  dinstajte cca 30 ak minuta , zatim  odvojite  u zdjelu i ostavite sa strane.  Očistite lignje, isperite  pod tekućom vodom, uklonite glavu od tjela i prozirnu hrskavicu.Narežite lignje  na kolutove i ostavite sa strane .Očistite  svježu chilly papriku, uklonite  sjemenke , narežite sitno i otavite na stranu.  Također očistite, nasjeckajte  kapulu  i držite sa strane .Pirjajte  2-3 minute, a zatim dodajte rižu Pospite začinom za paellla

  •  ili  ukoliko nemate  mljevenom sl . paprikom i šafranom,
  • dodajte sol, papar i naposljetku dodajte dagnje.  Raširite rižu , povremeno protresite posudu ,nemojte  miješati jer se sve mora kuhati apsorpcijom tekućine.Kad je kuhano ukrasite škampima  ili kozicama , dagnjama koje ste ostavili sa strane.
napomena:
Za pripremu paelle idealne bi bile tradicionalne paellere, posude s dvije bočne ručke,čija dubina je oko 5 do 6 cm, dok promjer varira ovisno o broju  osoba. Pa tako ,otprilike za 4 osobe koristi se posuda za  paellu od 45 cm, dok je za 10 osoba  čak od 1 metra.


U posebnim prigodama, primjerice, za blagdane  ili ljubitelje,može  se vidjeti paelle ogromnih  dimenzija, koje prelaze 10 metara promjera.
Nakon što ste stavili sve sastojke u "paellu",  važno da provjerite okus, prije dodavanja riže i  odmjerite pravu količinu temeljca / tekućine za podljevanje .
Proporcije  kreću  1 do 3: npr.ako imate šalicu riže,dodajte  tri šalice tekućine.
Upotrijebite  rižu Arborio ili Carnaroli ukoliko nemate  izvornu rižu  Bomba.

 Dobar tek !

Primjedbe

Popularno

ღ Pureća jetra s špinatom i umakom od višanja

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Pure magic