ღ Torta tacolenta ( tenerina)




Ova je torta ili kolač kako vam draže tipična za Ferraru a, osvojila cijelu zemlju ...Mislim da ustvari nitko i ne može odoljeti kriški slatkog kolača, mirisne vanjske kore ,tamne konzistencije koja se još k tome u ustima božanstveno topi svakim zalogajem . Odavno već mi smo se u nju zaljubili... i jedno je sigurno ,oko tog njenog intenzivnog čokoladnog okusa svi se slože ! Kolač/ torta priprema se s tek nekoliko sastojaka, bez pecilnog praška ili kakvog kvasca. Ostane nizak kolač ,vlažne strukture iznutra, baš kao što i ime sugerira: tenerina u narječju u Ferrari je nazivaju je "Torta Tacolenta"appiccicosa , što na talijanskom znači ljepljiva. Ovo je vrlo jednostavan desert , jedan od onih čijih je uspjeh zajamčen :) ❀ヅ❤♫ :)  



Sastojci



200g čokolade za kuhanje
100g maslaca
jaja sobne temperature
95g šećera
60g brašna glatko
Prstohvat soli
šećera u prahu


Priprema


Nasjeckajte sitno čokoladu,  pa potom  premjestite  u prikladnu  posudu i otopite (po mogućnosti,na  bagnomaria  sistemu) stalno miješajući .

Kad se čokolada  otopila, dodajte narezani maslac da se otopi te i to rastopite  miješanjem .
Mješavinu čokolade i maslaca pomiješjte, s vremena na vrijeme .


U međuvremenu razdvojite žumanjake od bijelanjaka  u dvije različite zdjele. U žumanjak dodajte šećer, pa miksajte sve dok ne dobije  pjenastu smjesu.
Bjelanjke miksajte sa malo soli.
 U smjesu maslaca i čokolade, žumanjaka sa šećerom ,dodajte pomalo prosijano brašno i 
pjenasto ulupan bjelanjak .

Pomiješajte ,nježnim pokretima od dna u vis  dok ne dobijete  glatku i ravnomjernu smjesu .
 Kalup za pečenje premažite maslacem, pobrašnite, pa izlijte pripremljeu smjesu .

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 30-35 minuta .
Pečen kolač ,pustite da se potpuno ohladi 


,prije nanošenja  npr.  mscarpone keme u bogatijoj od  verzija ili pak kao u orginalu jednostavno  samo pospite šećerom  u prahu. 


Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom