ღ Torta tacolenta ( tenerina)
Ova je torta ili kolač kako vam draže tipična za Ferraru a, osvojila cijelu zemlju ...Mislim da ustvari nitko i ne može odoljeti kriški slatkog kolača, mirisne vanjske kore ,tamne konzistencije koja se još k tome u ustima božanstveno topi svakim zalogajem . Odavno već mi smo se u nju zaljubili... i jedno je sigurno ,oko tog njenog intenzivnog čokoladnog okusa svi se slože ! Kolač/ torta priprema se s tek nekoliko sastojaka, bez pecilnog praška ili kakvog kvasca. Ostane nizak kolač ,vlažne strukture iznutra, baš kao što i ime sugerira: tenerina u narječju u Ferrari je nazivaju je "Torta Tacolenta"appiccicosa , što na talijanskom znači ljepljiva. Ovo je vrlo jednostavan desert , jedan od onih čijih je uspjeh zajamčen :) ❀ヅ❤♫ :)
Sastojci
200g čokolade za kuhanje
100g maslaca
4 jaja sobne temperature
95g šećera
60g brašna glatko
Prstohvat soli
šećera u prahu
Priprema
Nasjeckajte sitno čokoladu, pa potom premjestite u prikladnu posudu i otopite (po mogućnosti,na bagnomaria sistemu) stalno miješajući .
Kad se čokolada otopila, dodajte narezani maslac da se otopi te i to rastopite miješanjem .
Mješavinu čokolade i maslaca pomiješjte, s vremena na vrijeme .
U međuvremenu razdvojite žumanjake od bijelanjaka u dvije različite zdjele. U žumanjak dodajte šećer, pa miksajte sve dok ne dobije pjenastu smjesu.
Bjelanjke miksajte sa malo soli.
U smjesu maslaca i čokolade, žumanjaka sa šećerom ,dodajte pomalo prosijano brašno i
pjenasto ulupan bjelanjak .
Pomiješajte ,nježnim pokretima od dna u vis dok ne dobijete glatku i ravnomjernu smjesu .
Kalup za pečenje premažite maslacem, pobrašnite, pa izlijte pripremljeu smjesu .
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 30-35 minuta .
Pečen kolač ,pustite da se potpuno ohladi
,prije nanošenja npr. mscarpone keme u bogatijoj od verzija ili pak kao u orginalu jednostavno samo pospite šećerom u prahu.
Primjedbe
Objavi komentar