ღ Njoki "alla sorrentina"



Oliti  /Gnochi alla sorrentina /  Naziv ovog  jela potječe iz grada Sorrento . Njoki su svježe  (domaće) napravljeni , zaliveni šugom  od paradajza , mozzarele, s malo bosiljka i  ribanog parmezana . Nakon pripremanja umaka ,kuhaju se u kipućoj vodi, i po  tradiciji  stavljaju  u posudu od terakote, zvanu pigniatiello tamo u Napulju, te se  zapeku u pećnici.U mene je  poslužila obična vatrostalna posuda. Služe se topli ,  u istoj  posudi u kojoj ste ih zapekli mmmm,  Prefinooo.❀ヅ❤♫ :)

  • Sastojci
  • 1kg krumpir bjeli stari
  • 1-2 žlice svinjske masti
  • 2 jaja
  • soli
  • 300g brašna cca ovisi o krumpiru
  • 250g mozzarela
  • 100g  parmezan
  • 6-7 pomidora
  • 2-3 zrna češnjaka
  • malo lišće bosiljak svježi
  • maslinovo ulje

Pofurite kipućom vodom pomidore i ogulite im kožu. Narežite sitnije ili krupno po želji . 
U prikladnoj posudi  ugrijte   maslinovo ulje dodajte sjeckani češnjak i dinstajte  2 minute.
Dodajte svježe sjeckane  pomidore ,  6-7 listova bosiljka i  kuhajte  na laganoj vatri s poklopljeno  oko  20 minuta.
Začinite .Isključite i pustite sa strane.Po želji usitnite štapnim mikserom.


Njoke  pravim  onako odokativno već po navici a  ,recept bi bio  identičan receptu korisnice damira1 kojeg možete  za sad vidjeti ovdje   https://www.coolinarika.com/recept/dalmatinski-njoki-valjusci-od-krumpira/
Uglavnom koristim bijeli stari  krumpir u kori, skuhan u  posoljenoj vodi . Ogulim  dok je tolo odmah ,propasiram kroz štrukapate . 

Dodam dva jaja i veliku žlicu svinjske  masti ,posolim.  Brašno pospipam  po krumpiru,


a dio  ostavim  na stranu i dodajem postepeno onoliko koliko pita.
Za kuhanje njoka lonac napunite  vodom .Posolite. Čim dostigne  pravu temperaturu, zakuha, dodajte njoke.  Kad  isplivaju  na površinu,  možete ih  vaditi 
U posudi u kojoj ćete ih zapeći dodajte  njoke te ih prelijte  umakom,  dodajte narezanu mozzarelu i pospite ribanim parmezanom.


Zapecite na 180 stupnjeva cca 30 minuta.Ukrasite  lišćem svježeg bosiljka.  Poslužite toplo.

 Dobar tek !

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom