ღ Njoki "alla sorrentina"
Oliti /Gnochi alla sorrentina / Naziv ovog jela potječe iz grada Sorrento . Njoki su svježe (domaće) napravljeni , zaliveni šugom od paradajza , mozzarele, s malo bosiljka i ribanog parmezana . Nakon pripremanja umaka ,kuhaju se u kipućoj vodi, i po tradiciji stavljaju u posudu od terakote, zvanu pigniatiello tamo u Napulju, te se zapeku u pećnici.U mene je poslužila obična vatrostalna posuda. Služe se topli , u istoj posudi u kojoj ste ih zapekli mmmm, Prefinooo.❀ヅ❤♫ :)
- Sastojci
- 1kg krumpir bjeli stari
- 1-2 žlice svinjske masti
- 2 jaja
- soli
- 300g brašna cca ovisi o krumpiru
- 250g mozzarela
- 100g parmezan
- 6-7 pomidora
- 2-3 zrna češnjaka
- malo lišće bosiljak svježi
- maslinovo ulje
Pofurite kipućom vodom pomidore i ogulite im kožu. Narežite sitnije ili krupno po želji .
U prikladnoj posudi ugrijte maslinovo ulje dodajte sjeckani češnjak i dinstajte 2 minute.
Dodajte svježe sjeckane pomidore , 6-7 listova bosiljka i kuhajte na laganoj vatri s poklopljeno oko 20 minuta.
Začinite .Isključite i pustite sa strane.Po želji usitnite štapnim mikserom.
Njoke pravim onako odokativno već po navici a ,recept bi bio identičan receptu korisnice damira1 kojeg možete za sad vidjeti ovdje https://www.coolinarika.com/recept/dalmatinski-njoki-valjusci-od-krumpira/
Uglavnom koristim bijeli stari krumpir u kori, skuhan u posoljenoj vodi . Ogulim dok je tolo odmah ,propasiram kroz štrukapate .
Dodam dva jaja i veliku žlicu svinjske masti ,posolim. Brašno pospipam po krumpiru,
a dio ostavim na stranu i dodajem postepeno onoliko koliko pita.
Za kuhanje njoka lonac napunite vodom .Posolite. Čim dostigne pravu temperaturu, zakuha, dodajte njoke. Kad isplivaju na površinu, možete ih vaditi
U posudi u kojoj ćete ih zapeći dodajte njoke te ih prelijte umakom, dodajte narezanu mozzarelu i pospite ribanim parmezanom.
Zapecite na 180 stupnjeva cca 30 minuta.Ukrasite lišćem svježeg bosiljka. Poslužite toplo.
Dobar tek !
Primjedbe
Objavi komentar