ღ Švedska juha od koprive (Nässelsoppa)






Kombinacija jela s koprivom nikad dosta. Evo još jednog recepta za juhu ,na klasičnan švedski način s tvrdo kuhanim jajima i "creme Fraiche"ovdje u receptu (kiselog vrhnja) i dimljenim lososom ako volite,preporučujem da probate i na ovaj način :) orginal recept je  s interneta www .swedishfood.com

Sastojci za 4 osobe: 

4 tvrdo kuhana jaja

250g svježe koprive

soli

45gmaslaca

25g sjeckanog svježeg vlasca

kokošja kocka za juhu

1 povrtna kocka za juhu  

žličica sušenog timijana

malo bijelog mljevenog papara

2 žlice kukuruznog btrašna

120 ml kiselog vrhnja

10 dag dimljeni losos



Skuhajte jaja na tvrdo 6-7 minuta, ohladite pod tekućom vodom pa  pustite da se potpuno ohlade.



Očistite operite i ocijedite koprive. U lonac 2 litre  ulijte 250 ml vode ubacite koprive, posolite , pokrijte i pustite da zavri . Smanjite  vatru pa  kuhajte 5 minuta.



Koprive izvadite i lagano pritiskom oslobodite od viška tekućine pa i sitno nasjeckajte na dasci. Vodu u kojoj se kukala kopriva ukoliko ste zadovoljni čistoćom  sačuvajte.



U istom loncu otopite maslac na laganoj vatri.



Sitno isjeckajte vlasac.Pa dodajte u lonac i dinstajte minutu dvije.



Namrvite  povrtnu i pileću kocku  i rastopite na  maslacu.


Dodajte sjeckane koprive podlijte sačuvanom  vodom i dodajte još  800ml vode ( ako niste sačuvali vodu u kojoj se kuhala kopriva onda dodajte još 250 ml)
Začinite paprom i suhim timijanom pa zakuhajue.




 Razmutite kukuruzno brašno u malo vode ( kao za puding) pa dodajte u juhu.Zakuhajte sve skupa dok juha malo ne zgusne.


Servirajte toplo uz tvrdo kuhana jaja, žlicu kiselog vrhnja i par komadića dimljenog lososa.

 Varijacija za posluživanje ima više pa se ova juha idealno kombinira  s blanširanim svježim šparogama ,prepeličjim jajima ili bilo kojim drugim tvrdo kuhanim jajima dimljenom jeguljom ili prženom slaninom umjesto lososa također umjesto vlasca - luk ,umjesto kukuruznog brašna -krumpir za zgušnjavanje,  ili možete dodati i grašak radi  postizanja slatkoće.
Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom