ღ Švedska juha od koprive (Nässelsoppa)
Kombinacija jela s koprivom nikad dosta. Evo još jednog recepta za juhu ,na klasičnan švedski način s tvrdo kuhanim jajima i "creme Fraiche"ovdje u receptu (kiselog vrhnja) i dimljenim lososom ako volite,preporučujem da probate i na ovaj način :) orginal recept je s interneta www .swedishfood.com
Sastojci za 4 osobe:
4 tvrdo kuhana jaja
250g svježe koprive
soli
45gmaslaca
25g sjeckanog svježeg vlasca
1 kokošja kocka za juhu
1 povrtna kocka za juhu
žličica sušenog timijana
malo bijelog mljevenog papara
2 žlice kukuruznog btrašna
120 ml kiselog vrhnja
10 dag dimljeni losos
Skuhajte jaja na tvrdo 6-7 minuta, ohladite pod tekućom vodom pa pustite da se potpuno ohlade.
Očistite operite i ocijedite koprive. U lonac 2 litre ulijte 250 ml vode ubacite koprive, posolite , pokrijte i pustite da zavri . Smanjite vatru pa kuhajte 5 minuta.
Koprive izvadite i lagano pritiskom oslobodite od viška tekućine pa i sitno nasjeckajte na dasci. Vodu u kojoj se kukala kopriva ukoliko ste zadovoljni čistoćom sačuvajte.
U istom loncu otopite maslac na laganoj vatri.
Sitno isjeckajte vlasac.Pa dodajte u lonac i dinstajte minutu dvije.
Namrvite povrtnu i pileću kocku i rastopite na maslacu.
Dodajte sjeckane koprive podlijte sačuvanom vodom i dodajte još 800ml vode ( ako niste sačuvali vodu u kojoj se kuhala kopriva onda dodajte još 250 ml)
Začinite paprom i suhim timijanom pa zakuhajue.
Servirajte toplo uz tvrdo kuhana jaja, žlicu kiselog vrhnja i par komadića dimljenog lososa.
Varijacija za posluživanje ima više pa se ova juha idealno kombinira s blanširanim svježim šparogama ,prepeličjim jajima ili bilo kojim drugim tvrdo kuhanim jajima dimljenom jeguljom ili prženom slaninom umjesto lososa također umjesto vlasca - luk ,umjesto kukuruznog brašna -krumpir za zgušnjavanje, ili možete dodati i grašak radi postizanja slatkoće.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar