ღ „Busecca" Tripice alla Milanese




„Busecca" u lombardijskoj ,a posebno  u milanskoj gastro- tradiciji  ,  slovi za  jedan od najpoznatijih načina  pripreme tripica .
Rječ „bucescca“ proizlazi iz njemačke riječi butze, što  bi značilo unutrašnjost. 
Italiziranjem  postaje buzzo i
na kraju  busa (što znači trbuh) , na lombardijskom dijalektu. Odavde  je izvučen  izraz "busecch" ( crijeva) koji  nakraju  postaje  takozvana busecca. 
 U prošlosti Milanezi  su bili veliki konzumatori ovog jela te  su ih  šaljivo zvali ih  "busecconi".
Busecca je  jednostavno , siromaško jelo koje prati  život seljaka ,poljoprivrednika i  u važnim prigodama  te se  tradicuionalno konzumirala na Badnjak, u vrijeme kada su se seljaci okupljali na štandovima nakon ponoćne mise.  Također su je pripremali  i na raznim  sajmovima i tržištima  stoke.
 Naravno postoji  puno  varijacija pripremie tripica busecca ili  alla Milanese, jer    svaka obitelj, ima svoj recept, sačuvan običaj  i tradiciju.
Ovdje zapisujem kako ja ovo jelo pripremih  s malim izmjenama, ali uglavnom s jednostavnim sastojcima koje je  lako nabaviti . Ukoliko  ste ljubitelj tripica probajte:)❀ヅ❤♫ :)


Sastojci :
30g maslaca
100g pancete
1 kapula
1 mrkva 
2 stapke celer list
6 žlica passate
500g tripica
400g bjeli konzervirani grah
sol, papar
list kadulje  
klinčić
bobice smreke
 voda ili jušni  temeljac po potrebi
parmezan



Nasjeckajte kapulu , mrkvu, celer i  ostavite sa strane.

Na maslacu popržite narezanu pancetu.

 Dodajte narezano povrće i začinsko bilje.

Kad povene dodajte narezane, prethodno kuhane tripice.


Dinstajte kratko mješajući pa  dodajte passatu 
 podlijte  temeljcem ili vodom. Posolite popaprite i pustite da kuha na srednje jakoj varti. Po potrebi podljevajte.



Pred kraj dodajte kuhani bjeli grah i prokrčkajte kratko  da se sve skupa prožme.

Poslužite  ,posuto ribanim parmezanom uz fetu kruha.
Dobar tek !

Primjedbe

Popularno

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Juha od suhog boba

ღ Pure magic