ღ „Busecca" Tripice alla Milanese
„Busecca" u lombardijskoj ,a posebno
u milanskoj gastro- tradiciji ,
slovi za jedan od najpoznatijih načina pripreme tripica .
Rječ „bucescca“ proizlazi iz njemačke riječi butze,
što bi značilo unutrašnjost.
Italiziranjem postaje buzzo i
na kraju busa (što znači trbuh) , na lombardijskom
dijalektu. Odavde je izvučen izraz "busecch" ( crijeva)
koji nakraju postaje takozvana busecca.
U
prošlosti Milanezi su bili veliki
konzumatori ovog jela te su ih šaljivo zvali ih "busecconi".
Busecca je jednostavno , siromaško jelo koje prati život seljaka ,poljoprivrednika i u važnim
prigodama te se tradicuionalno konzumirala na Badnjak, u
vrijeme kada su se seljaci okupljali na štandovima nakon ponoćne mise. Također su je pripremali i na raznim
sajmovima i tržištima stoke.
Naravno postoji puno varijacija pripremie tripica busecca ili alla Milanese, jer svaka obitelj, ima svoj recept, sačuvan običaj i tradiciju.
Ovdje zapisujem kako ja ovo jelo
pripremih s malim izmjenama, ali uglavnom s jednostavnim sastojcima koje je lako
nabaviti . Ukoliko ste ljubitelj tripica
probajte:)❀ヅ❤♫ :)
Sastojci :
30g maslaca
100g pancete
1 kapula
1 mrkva
2 stapke celer list
6 žlica passate
500g tripica
400g bjeli konzervirani grah
sol, papar
list kadulje
klinčić
bobice smreke
voda ili jušni temeljac po potrebi
parmezan
Nasjeckajte kapulu , mrkvu, celer i ostavite sa strane.
Na maslacu popržite narezanu pancetu.
Dodajte narezano
povrće i začinsko bilje.
Kad povene dodajte narezane, prethodno kuhane tripice.
Dinstajte kratko mješajući pa dodajte passatu
podlijte temeljcem ili vodom. Posolite popaprite i pustite da kuha na srednje jakoj varti. Po potrebi podljevajte.
Pred kraj dodajte kuhani bjeli grah i prokrčkajte
kratko da se sve skupa prožme.
Poslužite ,posuto ribanim parmezanom uz fetu kruha.
Dobar tek !
Primjedbe
Objavi komentar