ღ Šijun
Ustajali se dani si kot da se skupjaju i nedovršavaju.
Razvlače se pomalo i se jedan drugom sličan .
Paučina raste po kantunih.
Niman volje , a nije fjaka.
I tuge neke se pletu
Iznad mora igra pjene ,povećava sjetu .
E more moje ,lipo, ko bi tilo rane ličit sada pari kod da rabi sol na ranu stavit i šundrat se ča je bilo , aš po buri ne znam kako dalje .
Brodica pari mala, i slomit će se jarbol i kormilo pod naletom fortunala.
Niš leh čekat, da vrijeme prođe . Ono koje mora po i pravilu pasat .
Veljača se njaprvo okitila ,
pa se potle maškarala,
i najzad otkrila svoje lice.
Rožice i boje u san ponovo poterala,
Caruje njena bjelina, aš i je krajica leda, princeza bjeline,
ka pogledom šiba uokolo i kamo god se obrneš … je bjelina. Bjelina snijega ,bjelina morske pjene
Caruje njena bjelina, aš i je krajica leda, princeza bjeline,
ka pogledom šiba uokolo i kamo god se obrneš … je bjelina. Bjelina snijega ,bjelina morske pjene
Zimi, ni tišina , ni tišina leh pozadina za zvukove i to one koje smo zdavna zaboravili.
Natjera nas da izoštimo slušne senzore i lovimo glazbu ku pišu svi ti šijuni, zapusi vjetra, kričanje ptic,
huk mora,
Aš nebo je ionako šutljivo i sivo, valovi prijeteći i bijesni, pučina se pari beskonačna poput čekanja dok fijuče ovaj vitar , u krošnji bora ...svi ti zvuki , posvećeni su tišinom, i govore istu stvar sve je dobro. Život je dobar, ovakav, sad i ovdje. Je . Va narodu je poznato nekuliko sentenci. Već od Katarinine - Sveta Kata sneg za vrata,pa prišal je sveti Blaž paj rekal daj' laž.
Ko i ova - Bura fora se do mora ili
Takoj' zima, da će zec noćas mater iskat.
Do Božića med, za Božićen led.
Videt ćemo oveh dani ča će se obistinit. Zima je, držite se va teplon
Recept za danaska
ღ Juneće tripice s povrćem i mozzarelom
Isprobano i udelano ,po recepturi Tomaža Kavčiča. Ma ovo je bilo za pijat polizat.
Prenosim recept iz Lidlova kuhinja (Tomaž vs. Mate)
Za ovo jelo portebno:
- 500g kuhanih tripica
- 20ml jabučni ocat
- 1 lovor list
- 2 mrkve
- 2 klinčića cjela
- 5 klekovih bobica
- 400g pelata
- grančica ružmarina
- 1 ljutika
- 3 zrna češnja
- 2 stapke celer list
- 2dcl bijelog vina
- 400g mozzarelle
- po potrebi maslinovo ulje, sol papar
Tipice
isperite pod vodom, stavite kuhati u vodu s octom 10 minuta da im smanji
se karekteristčan miris.
Ljutiku ,
mrkvu cceler narežite na kocke
Stavite u lonac s
nasječenim pelatima, U gazu stavite češnjak klekove bobice klinčić ružmarin ,
lovorov list zavežite vrećicu urenite u zdjelu s povrćem -
Kuhane tripice procjedite, dodajte umaku.
Kuhane tripice procjedite, dodajte umaku.
Zalijte bijelim vinom, po potrebi
vodom ili temeljcem . Začinite solju, paprom pa kuhajte još oko sat
vremena. Izvadite vrečicu sa začinima.
Poslužite toplo , dodajte narezanu mozarellu i žlicu maslinova ulja.
Primjedbe
Objavi komentar