ღMesopusni kolač



Dio mog djetinjstva  ,obavezno se delalo va  dani od pusta pa je zato i naziv "mesopusni   kolač "mada ni u klasičnom smislu  kolač, bil bi to recimo  kruh,savijača ...a, delalo se od onog čega je bilo tada , pa tako za recept ,nikad mjere ni bilo ,nego odokativno . Muke(brašna) koliko rabi, ili ti pita ....soli ,kvas ,maslinovog ulja, malo cukra i vode mlake zamisit testo, narezat, kakovu pancetu  i ča god još za nadjev..., sir ,ako je ovčji loj , pa pokrknjica. to su   posoljena,popaprena, isprepletena,osušena ovčja crijeva.  Popaprit i speć, ma  prefino ,odlično uz žmuj vina  ....Svako leto se sjetim se pa je  ponovo udelan  i napokon i da  zapišen  jer šteta da propadne ova užanca.  Pokušah dočarat kako otprilike ovo gre  recept tek po mom sjećanju i izvedbi , ako kome poslužit će bit će ,mi drago. Pasali su dani kad su se pokrknjice sušile, ovčji loj ne nabaviljam,   sir ovčji tu i tamo da, al ako ga nema dobro je ma odlično je i ovako. Zahvaljujem  na pomoći Danici i ostalim  starobašćanima  na prijesćanju dodataka fili ka gre u ovaj recept  i na ostalim nazivima istog   Mesopusnjak/ Šporkuja ❀ヅ❤♫ 

SASTOJCI

  • 400g  brašna glatgog
  • malo soli
  • 300 ml mlake vode
  • 1 svješi kvasac
  • malo šećera

  • ZA NADJEV
  • cca  pancete, slanine, špeka
  • cca 200g sira ovčjeg ili nekog drugog tvrdog il polutvrdog
  • cca 30g sušene rajčice može i nemora
  • papar
  • maslinovo ulje
  • u orginalu ide narezan ovčji l Sastojci oj i pokrknjica ako možete nabavit isprobajte
  • Priprema:
    1. Umjesite glatko tjesto od brašna ,soli  vode i kvasca  pa pustite da se diže na toplom pokriveno krpom ili koristite program za dizanje tjesta u vašoj pećnici.

    2. Ostavite najmanje pol sata   pa premjesite tjesto na pobrašnjenoj podlozi

    3. Podjelite na dva djela ili već koliko štruca želite načnit
  • Razvaljajte takalicom otptrilike pravilno da stane u pleh ukojem ćete peći -
  • Premažite s malo ulja nadjenite pripremljenim nadjevom.Ja sam stavila narezanu pancetu  i dvi vrste sira ribanu gaudu i tvrdi sir izrezan na kockice 
  • Zarolajte premažite maslinovim uljem pa  pecite u zagrijanoj pećnici,  stavim program za kruh(cca 75 min. na 200 C).



Pečeno iztrežite na šnite i uživajte fino je toplo i kad se pohladi jednako  odlično,
  • 3.
      uz žmuj vina...
  • Posluživanje

    Dobar tek!


Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom