ღMesopusni kolač
Dio mog djetinjstva ,obavezno se delalo va dani od pusta pa je zato i naziv "mesopusni kolač "mada ni u klasičnom smislu kolač, bil bi to recimo kruh,savijača ...a, delalo se od onog čega je bilo tada , pa tako za recept ,nikad mjere ni bilo ,nego odokativno . Muke(brašna) koliko rabi, ili ti pita ....soli ,kvas ,maslinovog ulja, malo cukra i vode mlake zamisit testo, narezat, kakovu pancetu i ča god još za nadjev..., sir ,ako je ovčji loj , pa pokrknjica. to su posoljena,popaprena, isprepletena,osušena ovčja crijeva. Popaprit i speć, ma prefino ,odlično uz žmuj vina ....Svako leto se sjetim se pa je ponovo udelan i napokon i da zapišen jer šteta da propadne ova užanca. Pokušah dočarat kako otprilike ovo gre recept tek po mom sjećanju i izvedbi , ako kome poslužit će bit će ,mi drago. Pasali su dani kad su se pokrknjice sušile, ovčji loj ne nabaviljam, sir ovčji tu i tamo da, al ako ga nema dobro je ma odlično je i ovako. Zahvaljujem na pomoći Danici i ostalim starobašćanima na prijesćanju dodataka fili ka gre u ovaj recept i na ostalim nazivima istog Mesopusnjak/ Šporkuja . ❀ヅ❤♫
SASTOJCI
- 400g brašna glatgog
- malo soli
- 300 ml mlake vode
- 1 svješi kvasac
- malo šećera
- ZA NADJEV
- cca pancete, slanine, špeka
- cca 200g sira ovčjeg ili nekog drugog tvrdog il polutvrdog
- cca 30g sušene rajčice može i nemora
- papar
- maslinovo ulje
- * u orginalu ide narezan ovčji l Sastojci oj i pokrknjica ako možete nabavit isprobajte
- Priprema:
- Umjesite glatko tjesto od brašna ,soli vode i kvasca pa pustite da se diže na toplom pokriveno krpom ili koristite program za dizanje tjesta u vašoj pećnici.
- Ostavite najmanje pol sata pa premjesite tjesto na pobrašnjenoj podlozi
- Podjelite na dva djela ili već koliko štruca želite načnit
- Razvaljajte takalicom otptrilike pravilno da stane u pleh ukojem ćete peći -
- Premažite s malo ulja nadjenite pripremljenim nadjevom.Ja sam stavila narezanu pancetu i dvi vrste sira ribanu gaudu i tvrdi sir izrezan na kockice
- Zarolajte premažite maslinovim uljem pa pecite u zagrijanoj pećnici, stavim program za kruh(cca 75 min. na 200 C).
Pečeno iztrežite na šnite i uživajte fino je toplo i kad se pohladi jednako odlično,
- 3.uz žmuj vina...
Posluživanje
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar