ღ Makaruni s gljivama



Makaruni (makaroni )" dva priko prsta" smo ih još zvali   još jedan dio mog djetnijnstva koji  s vremena na vrijeme i danas je  dio naših  ručkova . Spadaju u ”paštu” koja je  kao i šurlice  dio krčke kulinarske tradicije ,u mojoj familiji   naješće bili bi ih pravili uz umak  od usput ubranih Kračuni pečurke (Agaricus macrosporus)  ,a danas ja  često napravim s kupovnim šampinjima.  Ovaj recept je tek moja uspomna na  te stare užance. Umak  naravno more bit i kakovi žvacet il šalša od pomidora makarune morete i bez jaja napravit .... ja ih naj volim ovako i upravo uz ovaj  umak ....bude to jedan jako   fini obed .❀ヅ❤♫   
izvorno  preneseno sa 
ღ Makaruni s gljivama-cora coolinarika 17.01.2017.
  • za makarone
  • jaja
  • 300 g brašna
  • malo soli
  • mlaka voda po potrebi
  • za umak
  • koliko uberete il pakovanje sviježih šampinjona
  • veća kapula
  • 2zrna češnjak
  • malo pancete
  • sol papar
  • domaće pasate
  • na vrh žličice malo šećera
  • svježi peršin list
  • PRIPREMA
  • Za umak  sitno  nasjeckajte kapulu, i malo pancete dinstajte na ulju dok  poprimi lijepu  boju .

  • Šampinjone očistite i narežite .

  • Dodajte na kapulu posolite i popaparite.
    Zatim dodajte malo peršina i nasjeckanog češnjaka prema želji .

  • Sve zajedno dinstajte na laganoj vatri dok šampinjoni ne puste svoju tekućinu  , po  potrebi možete  podliti vodom. Dodajte pasatu ja dodam i navrh žličice šećera ako je potrebnodoradite okus po želji.

  • ZA MAKARUNE
  • Stavite na radnu površinu brašno  i napravite rupicu u sredini dodajte sol , jaja,pa dodajte  okolno brašno
    i umijesite tijesto po potrebi dodajte vode.
    Tijesto će biti tvrdo, ali tako treba, ne smije biti ljepljivo.
  •  Prekrijte ga čistom krpom ili umotajte u prijanjajuću foliju  i ostavite da odmori pola  sata.
  • Takalicom  ili na stroj za tjesteninu razvaljajte  tijesto. Režite rombove 
  • preklopite perko prsta   

  • stavite da se malo posuše na pobrašnjenoj podlozi.
  • Lonac u kome ćete  kuhati  makarone mora biti  veći . Sol  dodajte kad voda zakuha , pa dodajte pomalo makarone. Kuhajte dio po dio i povremeno promiješajte  da se ne zalijepi ,najbolje drvenom  kuhačom.


  • Kad je  skuhano izvadite , žlicom s velikim zupcima koju koristite za vađenje  tjestenine  ocijedite, rashladite hladnom vodom  pa umješajte u pripremljeni  umak od gljiva. Poslužite toplo po  želji pospite parmezanom.

  • Dobar tek ! & ♫♩♬♫ 


Primjedbe

Objavi komentar

Popularno

ღ Pureća jetra s špinatom i umakom od višanja

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Juha od suhog boba