ღ Makaruni s gljivama
Makaruni (makaroni )" dva priko prsta" smo ih još zvali još jedan dio mog djetnijnstva koji s vremena na vrijeme i danas je dio naših ručkova . Spadaju u ”paštu” koja je kao i šurlice dio krčke kulinarske tradicije ,u mojoj familiji naješće bili bi ih pravili uz umak od usput ubranih Kračuni pečurke (Agaricus macrosporus) ,a danas ja često napravim s kupovnim šampinjima. Ovaj recept je tek moja uspomna na te stare užance. Umak naravno more bit i kakovi žvacet il šalša od pomidora makarune morete i bez jaja napravit .... ja ih naj volim ovako i upravo uz ovaj umak ....bude to jedan jako fini obed .❀ヅ❤♫
izvorno preneseno sa
ღ Makaruni s gljivama-cora coolinarika 17.01.2017.
- za makarone
- 3 jaja
- 300 g brašna
- malo soli
- mlaka voda po potrebi
- za umak
- koliko uberete il pakovanje sviježih šampinjona
- 1 veća kapula
- 2zrna češnjak
- malo pancete
- sol papar
- domaće pasate
- na vrh žličice malo šećera
- svježi peršin list
- PRIPREMA
- Za umak sitno nasjeckajte kapulu, i malo pancete dinstajte na ulju dok poprimi lijepu boju .
- Šampinjone očistite i narežite .
- Dodajte na kapulu posolite i popaparite.Zatim dodajte malo peršina i nasjeckanog češnjaka prema želji .
-
- Sve zajedno dinstajte na laganoj vatri dok šampinjoni ne puste svoju tekućinu , po potrebi možete podliti vodom. Dodajte pasatu ja dodam i navrh žličice šećera ako je potrebnodoradite okus po želji.
-
ZA MAKARUNE
- Stavite na radnu površinu brašno i napravite rupicu u sredini dodajte sol , jaja,pa dodajte okolno brašno
i umijesite tijesto po potrebi dodajte vode.
Tijesto će biti tvrdo, ali tako treba, ne smije biti ljepljivo. -
Prekrijte ga čistom krpom ili umotajte u prijanjajuću foliju i ostavite da odmori pola sata.
-
Takalicom ili na stroj za tjesteninu razvaljajte tijesto. Režite rombove
-
preklopite perko prsta
-
stavite da se malo posuše na pobrašnjenoj podlozi.
- Lonac u kome ćete kuhati makarone mora biti veći . Sol dodajte kad voda zakuha , pa dodajte pomalo makarone. Kuhajte dio po dio i povremeno promiješajte da se ne zalijepi ,najbolje drvenom kuhačom.
-
- Kad je skuhano izvadite , žlicom s velikim zupcima koju koristite za vađenje tjestenine ocijedite, rashladite hladnom vodom pa umješajte u pripremljeni umak od gljiva. Poslužite toplo po želji pospite parmezanom.
-
- Dobar tek ! & ♫♩♬♫











finoooo finooo
OdgovoriIzbriši:) hvalaaa
OdgovoriIzbriši