ღ Krumpir pita s raguom od mljevenog mesa i gljiva
Zbog sentimentalne vrijednosti skloni smo čuvati stare stvari. Spremajući tako ,nedvno među pismima koja čuvam ,nađoh presavinutu istrganu stranicu iz časopisa "la cucina italiana" 2015. s ovim receptom naziva "Tortino di patate con ragù ai funghi " , valjda sačuvano u nekom trenutku, za isprobavanje . Ko zna zašto je zavšio tamo , eto do danas nisam ga pripremila. Ragu od mesa i gljiva, s krumpirom, pa zapečeno u pećnici u stilu musake ili složenca.Sočno,fino ma , pravi užitak ... zapisujem recept da se ne "zagubi "ponovo ❀ヅ❤♫ :)
Sastojci:
- 850 g krumpira
- 560 ml mlijeka
- 450g mjevenog mesa
- 150g šampinjona
- 2 stapka celer list
- 1 mrkva
- 1 kapula
- 300ml jušni temeljac za podljevanje
- malo sjeckanog svježeg peršina
- po potrebi ribanog parmezana
- par listova lovora
- po potrebi maslac
- ulje
- sol ,papar
- Priprema:
- Krumpir ogulitie narežite na ploške debljine 4 mm, operite i stavite kuhati u kipućoj slanoj vodi(cca 1 l) u koju ste dodali i 500ml mlijeka te listiće lovora . Kuhajte 6 minuta.
- ocjedite i pustite da se ohladi.
- U međuvremenu narežite mrkvu, celer i luk na kockice. Zagrijte u prikladnoj posudi otprilike 2 žl ulja , ubacite lovor list i pustite na laganoj vatri da zamiriše.
- Dodajte narezani celer, mrkvu i luk i dinstajte cca 5 minuta.
Dodajte mljeveno meso i nastavite dinstati mješajući iduće 4 minute
Nakon toga dodajte očišćene i nasjeckane gljive, dinstajte 3 -4 minute.
Zalijte jušnim temeljcem u koji ste dodali 60ml mlijeka. Poklopite i kuhajte oko 1 sat i 30 minuta.
Podljevajte po potrebi temeljcem ili mlakom vodom.Dozačinite ukoliko je to potrebno po ukusu solju paprom.
Namastite posudu za pečenje i stavite malo umaka na dno.
Na to složite sloj krumpira, pa pospite parmezanom i nasjeckanim peršinom.
Nastavite izmjenjivati slojeve, dok ne utošite sve sastojke. Završite mesnim raguom, parmezanom i peršinom. Pospite listićima narezanog maslaca i zapecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 25 minuta.
Poslužite uz salatu po želji.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar