ღ Krumpir pita s raguom od mljevenog mesa i gljiva



Zbog sentimentalne vrijednosti skloni smo čuvati stare stvari. Spremajući tako ,nedvno među pismima koja čuvam ,nađoh presavinutu istrganu stranicu iz časopisa "la cucina italiana"   2015.  s ovim receptom naziva "Tortino di patate con ragù ai funghi " , valjda sačuvano u nekom trenutku,  za isprobavanje . Ko zna zašto je zavšio tamo , eto do  danas nisam ga pripremila.  Ragu od mesa i gljiva, s krumpirom, pa  zapečeno  u pećnici u stilu musake ili složenca.Sočno,fino ma , pravi  užitak  ... zapisujem recept da se ne "zagubi "ponovo ❀ヅ❤♫ :) 

Sastojci:

  • 850 g krumpira
  • 560 ml mlijeka
  • 450g mjevenog mesa
  • 150g šampinjona
  • stapka celer list
  • 1 mrkva
  • 1 kapula
  • 300ml  jušni temeljac za podljevanje
  • malo sjeckanog svježeg peršina
  • po potrebi ribanog parmezana
  • par listova lovora
  • po potrebi maslac
  • ulje
  • sol ,papar
  • Priprema:
  • Krumpir ogulitie narežite  na ploške debljine 4 mm, operite i stavite kuhati u kipućoj slanoj vodi(cca 1 l) u koju ste dodali i 500ml mlijeka  te listiće lovora . Kuhajte 6 minuta.
  • ocjedite  i pustite da se ohladi.
  • U međuvremenu  narežite mrkvu, celer i luk na kockice. Zagrijte u prikladnoj  posudi otprilike  2 žl ulja , ubacite lovor  list i pustite na laganoj vatri da zamiriše.

  •  Dodajte narezani celer, mrkvu i luk i dinstajte cca 5 minuta.
Dodajte  mljeveno meso  i nastavite dinstati mješajući iduće   4 minute


Nakon toga dodajte očišćene  i nasjeckane gljive,  dinstajte 3 -4 minute.
Zalijte jušnim temeljcem u koji ste dodali   60ml mlijeka. Poklopite i kuhajte oko  1 sat i 30 minuta.

Podljevajte po potrebi temeljcem ili mlakom vodom.Dozačinite ukoliko je to potrebno po ukusu solju paprom.
Namastite posudu za pečenje i  stavite  malo umaka na dno.

Na to složite   sloj krumpira,    pa pospite  parmezanom i nasjeckanim peršinom.
Nastavite izmjenjivati slojeve, dok  ne utošite sve sastojke. Završite   mesnim raguom, parmezanom i peršinom. Pospite  listićima narezanog maslaca i zapecite u zagrijanoj pećnici  na 190 stupnjeva  25 minuta.
 Poslužite uz salatu po želji.
Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom