ღ Juha(varivo) od gljiva, azuki graha i leće






U posljednje vrjeme često radim ovakve juhe (variva) koja onda  postaju glavno jelo . Ništa čudno , zima je i treba  opskrbiti organizam energijom, hranom koja će nas  utopliti,  i ojačati imunitet. Juhe i variva upravo su savršeni za to, sadržavaju bogatsvo raznolikog povrća,  griju  i popravljaju raspoloženje. Ova juha(varivo) ujedino donosi moju prvu upotrebu zelenog ili zlatnog adzuki graha  (Vigna radiata). Prije kuhanja ga treba dobro oprati i ocijediti te namakati najmanje dva sata u hladnoj vodi. Najčešće se kuha zajedno s algom kombu, kojom se poboljšava probavljivost i okus jela, ali i dodaje još korisnih minerala,Adzuki grah sadrži manje ulja i masnoća od drugih mahunarki. Dokazano je da jača bubrege i pomaže pri izbacivanju štetnih tvari iz tijela zbog čega se često naziva "čistačem" organizma. Također sadrži vitamine A i B5, magnezij, natrij i cink te mnoge druge korisne tvari i spojeve. Zbog velikog udjela bjelančevina danas se najčešće upotrebljava u makrobiotičkoj kuhinji. Azuki grah možete kupiti u trgovinama zdrave prehrane ili u bolje opskrbljenim trgovinama. ❀ヅ❤♫ 



Sastojci

 za 3-4 osobe 

  • 150g suhog azuki graha
  • 60g crvene leće
  • žlice maslinovog ulja
  • 2 zrna češnjaka
  • 1 ljutika ili manja kapula
  • manji poriluk
  • mrkva
  • žlica koncentrata rajčice
  • smeđih šampinjona
  • malo soja sos
  • žlica koncentrata rajčice
  • Povrtni temeljac za jela 
  • malo Đumbira u prahu 
  • žličica crvene paprike
  • po potrebi sol, papar
  • po potrebi svježe sjeckani peršin list
  • svježe cjeđeni sok pola limuna
  • sušeni timijan
  • Priprema


  • Azuki grah namočite u hladnoj vodi i ostavite preko noći da nabubri. Idući dan grah ocijedite, prebacite u lonac, zalijte litrom vode i dodajte prstohvat soli (i ako koristite kombu alge to će poboljšati probavljivost graha.) Kuhajte ga na laganoj vatri 35-40 minuta ostavite u vodi u kojoj se kuhao.
    Pripremite preostale potrebne namirnice.
  • Na 2 žlice maslinovog ulja dodajte sitno sjeckani luk i češnjak i pirjajte dok luk ne omekša, pa dodajte narezane gljive.
  • Dodajte narezanu mrkvu i poriluk, posolite i popaprite te kratko pirjajte. Dodajte koncentrat rajčice, crvenu papriku, đumbir u prahu  i malo sušenog timijana. Promiješajte i zalijte temeljcem. Dodajte  soja sos i pojačajte vatru. Kada temeljac proključa, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša, oko 15 minuta.
  • Potom dodajte azuki grah  kuhajte 5-6 minuta.
  •   Na kraju dodajte  leću  i kuhajte 15 minuta dok se leća skuha zagrije. Po potrebi dodajte još temeljca ili vode ako je  pregusto. 
  • Po želji poslužite s integralnim kruhom ,malo jogurta ili kiselog vrhnja ili jednostavno  pospite ga svježim sjeckanim peršinom .

  • &♫♩♬♫







Primjedbe

Objavi komentar

Popularno

ღ Pureća jetra s špinatom i umakom od višanja

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Juha od suhog boba