ღ Juha od gljiva i poriluka s timijanom
Volim gljive njihovu teksturu, aromu i okus kojima oplemenjuju jela. Spremih danas ovu bogatu kremastu juhu od gljiva ,meni odličnu kao samostalan obrok , bez mliječnih proizvoda, bez žitarica i glutena Koristila sam svježe gljive ,najvolim ove smeđe šampinjone među kupovnim gljivama, moj prvi izbor su.,.Ili ukoliko se odlučite isprobati ovaj recept koristite osnovu ,odaberite vama drage po izboru bjele , portobello , gljive koje ste ubrali osušili ili kupili osušene u trgovini doadjte šitake za puniji okus. Autorica orginalnog recepta za koji link ostavljam u tekstu na kraju je Irena Macri s Eat Drink Paleo food and cooking website. Ovdje sam ga prenjela s sitnim izmjenama prilagodivši ga tako svojim mogućnostima i porebama. Bilo je iznad očekivanja. ❀ヅ❤♫
- SASTOJCI za 4 osobe
- oko 250g gljiva korišteni smeđi šampinjoni
- 2 kokosovog ulja
- 1 poriluk
- 1 stapka sjeckanog celera
- 3 zrna češnjaka
- 10 grančica svježi timijan ili sušeni ako nemate svježeg 1 žličica
- 1 batat
- 700 ml povrtnog temeljca
- 1 žličica soka limuna
- soli po potrebi
- ZA DEKORACIJU
- ostavite par narezanih gljiva
- timijana sježeg ili sušenog
- mljevenog crnog papara
- sol
- PRIPREMA:
-
- Pripremite namirnice. Očistite i narežite gljive par komada ostavite za ukrašavanje . Ogulite, narežite batat ,narežite očišćeni ,oprani poriluk . Isjeckajte stapku celera i češnjak.Ukoliko koristite sušene gljve, namočite ih u mlakoj vodi 10-15 minuta .Vodu zadržite, i upotrjebite kasnije za kuhanje.Zagrijte maslac ili ulje u prikladnonm loncu ,pa dodajte celer , dinstajte dok ne omekani.Zatim dodajte sjeckani češnjak,narezan poriluk , narezane svježe gljive i batat ,začin timijan , dinstajte kratko.
-
- (Ukoliko koristite suhe gljive sad je vrijeme da ubacite i njih s vodom ) , dodajte povrtni temeljac ,žličicu soka limuna i kuhajte na sniženoj temperaturi poklopljeno oko 15 minuta, nakon toga otklopite i kuhate još 5 minuta.
-
Kad je povrće kuhano ,usitnite štapnim mikserom . Dozačinite po ukusu ,ukoliko je potrebno, možete dodati više soka limuna , a ukoloko vam se čini pregusto ,dolijte malke vode.
- Preostalih narezanih par gljiva popržite na kokosovu ulju dok se ne reducira tekućina. Posolite, popaprite i pospite timijanom.
-
- Ukrasite juhu , i poslužite.link na izvor recepta
-
Dobar tek!
-
nisam hon znala da imas svoj blog..ova juhica je divna...cestitke...hugsi
OdgovoriIzbrišihvala puno Mimi ,pozz
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda....njamiii...
OdgovoriIzbrišiHvala puno Mirjana, ove popržene gljive kao dodatak na kraju su mi baš vrh .
OdgovoriIzbriši