ღ Juha od gljiva i poriluka s timijanom





Volim gljive njihovu teksturu, aromu i okus kojima oplemenjuju jela.   Spremih danas ovu   bogatu kremastu juhu od gljiva  ,meni odličnu kao samostalan obrok , bez mliječnih proizvoda, bez žitarica  i glutena Koristila sam svježe gljive ,najvolim ove smeđe šampinjone među  kupovnim gljivama, moj prvi izbor su.,.Ili ukoliko se odlučite isprobati ovaj recept koristite osnovu  ,odaberite vama drage  po izboru  bjele , portobello , gljive koje ste ubrali osušili ili kupili osušene u trgovini  doadjte šitake za puniji okus. Autorica  orginalnog recepta  za koji link ostavljam u tekstu  na kraju je  Irena Macri  s  Eat Drink Paleo food and cooking website. Ovdje sam ga prenjela  s sitnim izmjenama  prilagodivši ga tako svojim mogućnostima i porebama. Bilo je iznad očekivanja. ❀ヅ❤♫


  • SASTOJCI za 4 osobe
  • oko 250g gljiva korišteni smeđi šampinjoni
  • 2 kokosovog ulja
  • 1 poriluk
  • stapka sjeckanog celera
  • 3 zrna češnjaka
  • 10 grančica svježi timijan ili sušeni ako nemate svježeg 1 žličica
  • batat
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • žličica soka limuna
  • soli po potrebi

  • ZA DEKORACIJU
  • ostavite par narezanih gljiva
  • timijana sježeg ili sušenog
  • mljevenog crnog papara
  • sol
  • PRIPREMA:


  • Pripremite namirnice. Očistite i narežite gljive par komada ostavite za ukrašavanje . Ogulite, narežite batat ,narežite očišćeni ,oprani poriluk . Isjeckajte stapku celera i češnjak.
    Ukoliko koristite sušene gljve, namočite ih u mlakoj vodi 10-15 minuta .Vodu zadržite, i upotrjebite kasnije za kuhanje.
    Zagrijte maslac ili ulje  u  prikladnonm loncu ,pa dodajte celer , dinstajte dok ne omekani.
    Zatim dodajte sjeckani češnjak,narezan  poriluk   ,  narezane svježe gljive i batat  ,začin timijan , dinstajte kratko.



    • (Ukoliko koristite suhe gljive sad je vrijeme da ubacite i njih s vodom ) ,  dodajte  povrtni temeljac ,žličicu soka limuna i kuhajte na sniženoj temperaturi poklopljeno oko  15 minuta, nakon toga otklopite i kuhate još 5 minuta.
    • Kad je povrće kuhano ,usitnite štapnim mikserom . Dozačinite po ukusu ,ukoliko je potrebno, možete dodati više soka limuna , a ukoloko vam se čini pregusto ,dolijte malke vode.

    • Preostalih narezanih  par gljiva  popržite na kokosovu ulju dok se ne reducira tekućina. Posolite, popaprite i pospite timijanom.

    • Ukrasite juhu , i poslužite.
       link na izvor recepta 
    • Dobar tek!

Primjedbe

  1. nisam hon znala da imas svoj blog..ova juhica je divna...cestitke...hugsi

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala puno Mirjana, ove popržene gljive kao dodatak na kraju su mi baš vrh .

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom