ღ Batat punjen mljevenim mesom


Često pripremam batat ili „slatki krumpir“, kao prilog pečenju (pire ili pečen u pećnici),kao krem juhu ili punjen  na razne načine.Sezona  batata počinje u jesen,i tad ih ima najviše u ponudi.

Ukoliko vam se dopadne isprobajte ga ovako❀ヅ❤♫ :) 

Sastojci za:4 osobe Vrijeme pripreme 75 min

8 kom batata (800 g)

600 g mljevenog mesa

200 g mladog luka

2 zrna češnjaka

žlica koncentrat rajčica

1 dcl bijelog vina

origano

Vegeta, sol papar

maslinovo ulje

po potrebi mlaka voda za podljevnje

Priprema:



Batate operite, posušite  pa svakog zasebno zamotajte u aluminijsku foliju i pecite u pećnici 60 

minuta na 180 C.Pustite da se ohlade u pećnici dok pripremate nadjev, tako da ostanu mlaki.


Mladi luk narežite na kolute , manji dio ostavite sa strane.


Na zagrijanom maslinovom ulju pirjajte preostali mladi luk, istovremeno u drugoj posudi na 

maslinovom ulju karamelizirajte mljeveno meso.Začinite sol ,papar,vegeta i odvajajte kuhačom da ne 

nastanu grudice.

Podlijte vinom. 



Kad vino ishlapi sjedinite karamelizirano meso i luk, dodajte sitno sjeckani 

češnjak,origano,  promješajte  kratko pirjajte pa dodajte koncentrat rajčicu, po potrebi podlijte 

vodom  i kuhajte na laganoj vatri dok meso ne bude gotovo.

Pečene batate odmotajte. Zarežite nožem po dužini da dobijete dvije polovice. „Meso“ batata 

izdubite viliciom , pazeći da ostane malo oko ruba .



Batate punite naizmjence mljevenim mesom i „mesom batata“


Pospite preostalim djelom mladog luka i poslužite.






Dobar tek!

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom