ღ Schiacciata fiorentina




Ovaj sladak mirisan ,jednostavan, nježan toskanski kolač , tipičan je za karnevalski period . Pripravljen od par jednostavnih i siromaških sastojaka .U starinskoj verziji izrade koristio se je pivski kvasc i tjesto se dvapud dizalo, te je sama izrada bila duža i zahtjevnija. Tijekom godina recept je prilagođen potrebama suvremenog načina života , pa tako na ovaj način svatko može napraviti kod kuće ovaj kolač posebne mekoće okusa boje i mirisa naranče, u koji po želji možete dodati prstahvat šafrana da dodatno pojačate mirise i okuse.
Svaka firentinska obitelj ponosno čuva svoju inačicu ovog recepta, prenoseći ga s koljena na koljeno, a u vrijeme karnevala slastičarne u svojim izlozima izlože ovaj simbol grada: firentinski ljiljan.

Sastojci:
300g brašna
225g šećera
3 jaja
1 limun vanil šećer
1 naranča sok i korica (ukoliko je neprskana naranča )
50g maslinovog ulja
90g mlijeka sobne temperature
1 pecilni prašak
ekstakt vanilije ili pulpa štapića vanilije
po želji šafran mjeveni
Dekorecija :
po potrebi šećer u prahu
po potrebi gorki kakao


Za pripremu:

Naribajte narančinu koru , zatim iscjedite sok i ostavite sa strane.

Miksajte zajedno cijela jaja sa šećerima , pulpom mahune vanilije ili dodajte malo ekstrakta vanilije i šafran u prahu, dok ne dobijete jednoličnu ,pjenastu smjesu .
Dodajte ribanu koricu naranče i pomalo uljevajte maslinovo ulje ,miksajući neprestano.

Nakon što se ulje potpuno asorbritalo, ulijte 




pomalo  sok naranče ,miksajući 



nakraju ulijte mlijeko.

Dodajte žlicu po žlicu ,prethodno prosijano brašno pažljivo mješajući( ne dodajite drugu žlicu  dok se prva žlica brašna potpuno ne asorbira.)
Nakon što ste utrošili svo brašno,  umješajte pecilni prašak i miksajte iduće 2-3 minute, pa izlijte smjesu u papirom za pečenje obložen kalup dimenzija  24X17 cm .

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ° C 50 minuta.
Pečenom kolaču ,uklonite papir i ostavite na rešetki da se potpuno ohladi prije ukrašavanja.

Ovdje možete naći šemu za izradu ukrsa (ljiljana) .Precrtajte na papir , izrežite sredinu (cvijet)
šema za firentinski ljiljan

Ohlađen kolač stavite na pladanj za posluživanje  i ukrasite tako da  
cijelu površinu pospite šećerom u prahu ,zatim  prislonite  papir s pripremljenim uzorkom , pospite gorkim  kakakom, te nježno odstranite papir .

Ili izrežite uzorak prislonite na kolač pospite šećerom u prahu , a sredinu jednostavno ostavite bez posipa.



Vaš kolač je spreman za posluživanje  :)

U slast !
link za izvor recepta


Primjedbe

Objavi komentar

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom