ღ Juha od mrkve i đumbira (s kiselim vrhnjem i korijanderom)
Kremasta i blago pikantna, žive boje , orjentalnog okusa , ova juha grije aromatičnim začinima, koji svojim sastojcima pridonose zaštiti zdravlja tokom zime. Uz moje sitne izmjene , izvorno iz Lidlove kuharice Mate vs Tomaž/ Tomaž vs Mate ;po receptu Mate Jankovića. ❀ヅ❤♫
Sastojci za 4 osobe:
- 800g mrkve narezane na kolutiće
- malo svježieg đumbira
- 1 kapula
- 2 zrna češnjaka/ u orginalu samo kapula
- po potrebi ulje
- malo kurkume u prahu
- malo cimeta u prahu
- 1 l povrtnog temeljca
- 100g maslaca
- sol, papar
- svježi korijander ili svježi peršin
- 2dl kiselog vrhnja
- 1/2 sok limete ili limuna
Priprema:
Mrkve operite ogulite i narežite na kolutiće. Kapuli češnjak gulite i nasitno nasjeckajte. Đumbir ogulite i naribajte.
U loncu zagrijte ulje pa na njemu propirjajte kapulu češnjak i i đumbir. Pospite kurkumom, cimetom i pirjajte minutu .Dodajte mrkvu i kratko propirjajte
Ulijte temeljac i kuhajte na smanjenoj vatri dok mrkva ne omekša. Maknite s vatre dodajte maslac ,sok limete ili limuna, sol, papar i smiksajte štapnim mikserom.
Prije serviranja po želji dodajte žlicu kiselog vrhnja , pospite svježim koriandorom ili svježim peršinom te poslužite.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar