ღ Juha od mrkve i đumbira (s kiselim vrhnjem i korijanderom)





Kremasta i blago pikantna, žive boje , orjentalnog  okusa , ova juha grije aromatičnim začinima, koji svojim  sastojcima pridonose zaštiti zdravlja tokom zime.  Uz moje sitne izmjene , izvorno  iz  Lidlove kuharice  Mate vs Tomaž/ Tomaž vs Mate ;po receptu  Mate Jankovića. ❀ヅ❤♫

Sastojci za 4 osobe:


  • 800g mrkve narezane na kolutiće
  • malo svježieg đumbira
  • 1 kapula
  • zrna češnjaka/ u orginalu samo kapula
  • po potrebi ulje
  • malo kurkume u prahu
  • malo  cimeta u prahu
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 100g maslaca
  • sol, papar
  • svježi korijander ili svježi peršin
  • 2dl kiselog vrhnja
  • 1/2 sok limete ili limuna

Priprema:


Mrkve operite  ogulite i narežite na kolutiće. Kapuli  češnjak gulite i nasitno nasjeckajte. Đumbir ogulite i naribajte.


U loncu zagrijte ulje pa na njemu propirjajte kapulu češnjak i  i đumbir. Pospite kurkumom, cimetom i pirjajte   minutu .Dodajte mrkvu i kratko propirjajte

Ulijte temeljac i kuhajte  na smanjenoj  vatri dok mrkva ne omekša. Maknite s vatre dodajte maslac ,sok limete ili limuna, sol, papar i  smiksajte štapnim mikserom.


Prije serviranja po želji  dodajte žlicu kiselog vrhnja , pospite svježim koriandorom ili svježim peršinom te poslužite.

Dobar tek!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom