ღ Pomidori sušeni na suncu
Omiljeni nam zimski zalogaj pun sunca ....sušene pome.❀ヅ❤♫ :)
Sastojci:
-pomidora
-sol
-začinsko bilje
-češnjak
-maslinovo ulje
Priprema:
Jednostavno ih je pripremiti: osim poma potrebno je nekoliko uzastopnih suhih, vrućih ljetnih dana
( kolovoz je idealan mjesec ) trebate samo sol,po želji začinsko bilje i
protisnut češnjak ,maslinovo
ulje , lim
ili i papir pečenje .
Za sušene mogu se koristiti sve vrste rajčica. Sami
odaberite koja vam se vrsta najviše
sviđa kao
gotovi proizvod, sušeni
paradajz.
Cjenjen je kao najbolji izbor,je sorta šljivar, posjeduje
malo koštica, kompaktan je i
ima odličan balans kiseline i šećera. No ja sušm i sve ostale sorte pa tako i cherry
,
žutu kruškicu, green tiger,… podjednako su mi dobri.
Pomidore operite i prepolovite ukoliko je potrebno izvadite im unutrašnjost sa
košticama. Taj unutrašnji dio ne bacajte,iskoristite ga npr. za
šalšu .
Posolite sa unutrašnje
strane kako bi sol iz njih izvukla vodu.
Količina soli je
individulana , solim polovicu manje nego kada je jedem sirovu.
Začinite svježim začninskim biljem protisnuitim češnjakom po ukusu.
Poredajte na lim za
pečenje i izložite suncu.
Ovisno o sorti
paradajza ovakvo sušenje traje 2-3 dana (36-40 sati izloženo suncu).
Tu i tamo pogledajte da li se u paradajzu skuplja tekućina
pa ju bacite jer bi se u
sušenju mogle upljesniviti.
Ako se često nakuplja
tekućina, preokrenite ih i ostavite ih tako par sati na suncu.
Ukoliko se koji upljesnivi odvojite odmah i bacite . Preko
noći unesite u kuću.
Paradajz je osušen kada ga stisnete između dva nokta i
osjetite da nema više tekućine
i da je lagano žilav.
Ako suhu rajčicu ne možete potrgati
između noktiju, tada je
presušena.
Spremite
na prozračno i sjenovito mjesto može se čuvati u
platnenoj ili papirnoj vrećici ,
kakvoj kutiji do uporabe ili kao ovdje u staklenkama sa maslinovim uljem i
začinskim biljem.
Uživajte!
Primjedbe
Objavi komentar