ღ Pomidori sušeni na suncu




Omiljeni nam zimski zalogaj pun sunca ....sušene pome.❀ヅ❤♫ :)  



Sastojci: 

-pomidora

-sol

-začinsko bilje

-češnjak

-maslinovo ulje 


Priprema:

Jednostavno ih je pripremiti: osim poma potrebno je  nekoliko uzastopnih suhih, vrućih ljetnih dana  

( kolovoz je idealan mjesec )  trebate samo sol,po želji začinsko bilje i protisnut  češnjak ,maslinovo 

ulje , lim ili i papir  pečenje .

Za sušene mogu se koristiti sve vrste rajčica. Sami odaberite  koja vam se vrsta najviše sviđa kao 

gotovi proizvod,  sušeni paradajz.


Cjenjen je kao  najbolji izbor,je sorta šljivar, posjeduje malo koštica, kompaktan je i

ima odličan balans kiseline i šećera.  No ja sušm i sve ostale sorte pa tako i cherry ,

žutu kruškicu, green tiger,… podjednako su mi dobri.

Pomidore operite i prepolovite ukoliko je potrebno  izvadite im  unutrašnjost sa

košticama. Taj unutrašnji dio ne bacajte,iskoristite ga npr. za šalšu .


Posolite sa unutrašnje strane kako bi sol iz njih izvukla vodu.

Količina soli je individulana , solim polovicu manje nego  kada je jedem sirovu.



Začinite svježim začninskim biljem protisnuitim češnjakom  po ukusu.

 Poredajte na lim za pečenje i izložite suncu.




Ovisno o sorti paradajza ovakvo  sušenje traje 2-3 dana (36-40 sati izloženo suncu).


Tu i tamo pogledajte da li se u paradajzu skuplja tekućina pa ju bacite jer bi se  u

sušenju mogle upljesniviti.

Ako  se često nakuplja tekućina, preokrenite ih i ostavite ih tako par sati na suncu.

Ukoliko se koji upljesnivi odvojite odmah i bacite . Preko noći unesite  u kuću.

Paradajz je osušen kada ga stisnete između dva nokta i osjetite da nema više tekućine  

i da je lagano žilav. 



Ako suhu rajčicu ne možete potrgati između noktiju, tada je

presušena.

Spremite na prozračno i sjenovito  mjesto  može se čuvati u platnenoj ili papirnoj vrećici ,

kakvoj kutiji do uporabe ili kao ovdje  u staklenkama  sa maslinovim uljem i

začinskim biljem.


Poslužite  po volji  na  brusketama,pizzi,umacima,salatama....


Uživajte!

Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom