ღ Blue velvet cake




Danas nastavljam u plavičastim tonovima , odlučih pripremiti ovu divnu baršunasti tortu, čija me crvena verzija oduševila  odavno, i  jedan je od  omiljeniih mi američkh kolača . 

Vrjeme je za malo promjene  za nešto slično a, opet različito  vizualno,  za malo  igre maštom i ukrašavanjem  , stoga evo plave  verzije tradicionalnog crvenog baršuna.  Hmmm tirkizne možda....sve u svemu konačni proizvod je pred vama , baršunasta ,visoka , predivna  ,  čak čini mi se  sofisticiranijia od starije crvene mu sestre . Ukoliko ste ljubitelj plave, isprobajte i  javite  da znam kako je to bilo!❀ヅ❤♫ :)


Sastojci:
250 g brašna 120 g mekog maslaca sobne temperature 250 g šećera 2 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije 250 ml mlaćenice * 1/2 čajna žličice boje u prahu ili plave boje 1 žličica jabučnog ili bijelog octa 1 žličica sode bikarbone 1/2 žličice soli

sastojci za filu : 500 g mascarpone sira 1 žličica ekstrakta vanilije ili aroma vanilije 120 g šećera u prahu 300 g vrhnja za šlag


Mlaćenica je bitna u ovom kolaču, možete je kupiti u dobro opskrbljenim supermarketima.
Ili izraditi sami tako da 125 ml manje masnog mlijeka i 125 ml jogurta, sjedinite u posudi, dodajte s čajnu žličicu solka limuna i pričekajte oko 20 minuta.

 Za intenzivniju plavu boju  poželjno   je da koristite boje u gelu ili prahu,  boje u tekućini su manje jake .Dozu  prilagodite prema tome  koju nijansu  želite dobiti. Ja sam imala malo plave boje u prahu i kolač je ispao  plavozelen .Površina  sva tri triju sloja kao što vidite i iz mog prikaza , može se malo razlikovati u boji, ali to je  samo površina ,ne brinite  biskvit će iznutra biti odabrane boje.

Postupak za biskvit




Izvadite maslac iz hladnjaka najmanje sat vremena prije nego što ćete ga  koristiti , mora biti mekan.
Mikserom izradite  omekšani maslac  mutite  oko 5 minuta.
 Dodajte polovicu šećera pomješanog s burbon šećerom, nastavljajući miksati sve dok se ne dobije bijela i pjenušava krema. 
Dodajte ostatak šećera.


Postupno dodajte  jaja ekstrakt vaniliju i boju.
Na kraju dodajte  mlaćenicu naizmjenično s prethodno prosijanim brašnom i  miksajte  smanjenom  brzinom dok ne dobijete   homogenu smjesu.

U posudi  razmutite  bikarbonu i ocat, pomiješajte ih brzo i dok se  formira pjena zbog reakcije i  odmah dodajte smjesi miješajući.

Izlijte  tijesto u 3 posude promjera 20 cm,  Pecite na 170 ° C pethodno ugrijanoj pećnici oko 30 minuta.
Ako je vaša pećnica mala, možete peći  prva dva, a zatim treći, ili ukoliko nemate tri ista pleha pecite kore zasebno .Smjesu do pečenja  ostavite  u dobro pokrivenoj posudi u  frižideru dok prvi  biskviti peku.
Kada ste pripravili sve tri baze, pustite ih da se potpuno ohlade izvađene  iz kalupa.

U međuvremenu, pripremite kremu:

U zdjeli izradite  mascarpone sir  s aromom vanilije i šećerom u prahu. 
U dobivenu  kremu  umješajte prehodno tučeno vrhnje za šlag i nježno dodajte  smjesi mascarpone i  šećera. 
Čim dobijete homogenu kremu, spremno je za nanošenje.

Slaganje torte :

Uzmite prvi biskvit  i položite ga  na tanjur za serviranje , naesite   sloj kreme. Nastavite ovako do posljednjeg sloja biskvita i kreme .
Premažite tortu sa svih strana. Ukrasite po želji .
 Rashladite prije posluživanja ,najbolje preko noći.


 Uživajte !
link na izvor 



Primjedbe

Popularno

ღ Juha od suhog boba

ღ Čili tikvice na žlicu

ღ Punjena mesna štruca omotana slaninom